Gyurkity Péter

Ásatásokat és űrközpontot is fenyeget a klímaváltozás

Amerikai szakemberek szerint csak az USA keleti partján több tízezer létesítmény tűnhet el.

A klímaváltozás visszatérő témának számít oldalunkon, legutóbb például arról írtunk, hogy nem halasztható el a folyamat elleni küzdelem. Most amerikai kutatók tettek közzé egy részletes anyagot arról, hogy mely történeti és jelenleg is használatban lévő létesítményeket tüntetheti el végleg a tengerszint emelkedése.

Az interneten közzétett tanulmányban mintegy 13 ezer ilyen helyet sorolnak fel, mégpedig a Digital Index of North American Archaeology (DINAA) adatainak felhasználásával, kifejezetten a keleti partra és a Mexikói-öböl térségére koncentrálva. Eszerint a csak ebben az évszázadban (várhatóan) bekövetkező, mintegy 1 méteres tengerszint-emelkedés olyan helyszíneket törölhet el a térképről, mint Jamestown, vagyis az első állandó európai település (amely a vikingek kisebb telepei, valamint az alig néhány év után eltűnő Roanoke után jött létre), de ugyanígy veszélybe kerülhet a floridai Kennedy-űrközpont is, ahonnan a NASA a Mars felé irányuló emberi küldetések elindítását tervezi.

Az előrejelzések szerint 2100-ig a már említett 1 méteres emelkedés következik majd be, ezt azonban egy összességében véve 5 méteres eltérés követi majd az elkövetkező évszázadokban. Ez természetesen drámai következményekkel járna, hiszen jelen pillanatban a bolygó népességének mintegy 40 százaléka él a tengerpartoktól legfeljebb 100 km-es távolságra, de a tanulmányban említett 13 ezres adat is csak töredéke annak, amit valójában érinteni fog ez a folyamat. Egy 5 méteres emelkedés csak a fenti adatbázis listái alapján mintegy 32 ezer helyszínt érintene, bár itt szintén kizárólag az USA-ról van szó.

Az még egyelőre kérdés, hogy ezt miként lehet megakadályozni (magával a folyamattal együtt), a szakemberek szerint azonban amennyiben minél több helyi szerv venne részt a digitális archívum kiegészítésével kapcsolatos munkában, annál pontosabb lenne az előrejelzés, tehát ők a maguk részéről ezt sürgetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #5
    Az is gond, illetve érdekes kontextusba helyezi a dolgokat, hogy amíg az USA körül, de különösen a Mexikói-öbölben világszinten is alacsony az árapály jelenség okozta tengerszintváltozás (1 m alatt bőven), addig ez eseténként Ny-Európában a 10 m-t is meghaladhatja!
    Szal mondhatni Amcsiban észre sem veszik. Azonban a Balti, vagy a Földközi-tengeren szintén minimális az árapály jelenség, ott a vízszint emelkedés szintén jelentősebb hatású, mert ilyen mértékű árapály okozta ingásra eleve nem készültek eddig sem.
  • Sequoyah #4
    A Kennedy urkozpont igen. Meg csak nem is a szarazfoldon, hanem a szarazfold partja elott kialakulo szigeteken helyezkedik el.
    Floridaban biztos nem jo otlet gattal korbevenni, mert az nem hurrikanbiztos. Ott inkabb a koltoztetes a megoldas, foleg hogy nem olyan sok epuletrol van szo.
    Hollandiaban viszont nincsennek hurrikanok.
  • gforce9 #3
    Hollandia egy része is tengerszint alatt fekszik, de megoldják gátakkal. Itt is meg fogják, ha olcsóbb, mint a költöztetés.
  • pezo77 #2
    Nekem az a furcsa, hogy ezek az építmények (amik az 1m-es tengerszint-emelkedés miatt várhatóan eltűnnek) mind 0m és 1m tengerszint feletti magasságban vannak? A Kennedy űrközpont is? Vagy laikusként ezt hogyan kell elképzelni?
    Utoljára szerkesztette: pezo77, 2017.12.12. 18:57:19
  • NEXUS6 #1
    Azért dúrva, hogy 2100-ig még kb 3 nemzedék van hátra. Ha addig nem tudjuk a klímaváltozás eme kihívásait kezelni az nem katasztrófa, hanem szimplán hülyeség.