Berta Sándor

Amerikai főiskolákat "rabol le" az Amazon

A kereskedelmi cég a gazdasági főiskolákon keres tehetséges hallgatókat. A diákoknál sikeres a módszer, de idegesíti az egyetemeket és a tanácsadócégeket.

Scott DeRue, a michigani Ross Üzleti Iskola dékánja közölte, hogy az Amazon toborzói csapatostul járják a neves amerikai gazdasági főiskolákat. Az intézmény képviselője tehetetlennek érezte magát a jelenség miatt és a helyzet súlyosságára jellemző, hogy hiába tiltotta ki az iskolából az Amazont, azzal sem ért el semmit. A társaság rendkívül agresszív módon folytatja a tevékenységét és igyekszik a legtehetségesebb diákokat elcsábítani. A megkeresett hallgatókkal az Amazon toborzói általában a közeli kávézókban és éttermekben ülnek le egyeztetni.

A dékánt nem az zavarja, hogy az óriáscég az ő nebulóikkal próbálja meg felvenni a kapcsolatot, hanem az, hogy erre már akár az első napon (!) vagy szemeszterhéten sor kerül. Sokan elfogadják a felkínált gyakornoki állást, mert jobb helynek tartják az Amazont, mint a Wall Street vállalatait. A vezető amerikai gazdasági egyetemeken (Carnegie Mellon, Berkeley, Duke, Michigani, MIT, Dartmouth College) az Amazon az egyik legnépszerűbb gyakornoki helyeket kínáló piaci szereplő. A felsőoktatási intézmények egyáltalán nem örülnek a jelenségnek.

Az egyetemek és főiskolák mellett a stratégiai tanácsadócégeket, például a Bain & Company-t is idegesíti a jelenség. A The Wall Street Journal azt írta, hogy a Bain & Company évente körülbelül 500 végzősre tartana igényt és Keith Bevans személyzeti vezető nem értette, hogy az Amazon miként lehet népszerűbb célpont náluk a munkahelyet kereső végzős egyetemisták és főiskolások számára.

Áprilisban írtunk arról, hogy az IT-konszernek egyszerre jelentenek átkot és áldást, mert egyrészt rendkívül sok szakembert foglalkoztatnak, másrészt komoly munkaerő-elszívó hatást fejtenek ki a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #4
    Tehát azért választ ott munkát, mert az ismertebb, az nem zavarja, hogy többet kell dolgozni, kevesebbért.
    Ez nem teljesen normális.
  • kvp #3
    Ha annyira kell nekik az 500 gyakornok, akkor kottessenek a diakokkal egy fix szerzodest mar a beiratkozas elott. Ez megoldhato pl. az adott iskola oszondij programjan keresztul is, azaz az evfolyam egy reszet mar eleve az adott cegnek kepzik. Egyebkent Europaban (es itthon is) van ra pelda, jellemzoen a muszaki egyetemeken.
  • Cat #2
    A diákoknál ez még tipikusan nem a pénzről szól. Hiába ajánl többet ugyanazon munkáért egy másik ágazatban dolgozó cég, a nagyobb nevet fogják választani a fiatalok. Még akkor is, ha adott esetben többet kell ott dolgozni.
  • grobs #1
    Szerintem ez ismét egy elkényelmesedett terület sírása. Ha az amazon ajánlata nem lenne jó akkor nem fogadnák el. Jobbat kell ajánlani, és akkor majd oda megy a gyakornok. Ha 500 jó ember kell akkor azért tenni is kell nem csak nézni ki az ablakon.