SG.hu

Nem hatékony és káros is lehet a homeopátia

A homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása a placebó-hatással magyarázható. Sőt, a homeopátia kártékony is lehet azáltal, hogy eltántorítja a betegeket a bizonyíték-alapú orvoslás igénybe vételétől. Ez a lényege annak a szakvéleménynek, amelyet ma adott ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete. A testület javaslatokat is megfogalmaz, például a homeopátiás készítmények összetételének feltüntetésére vonatkozóan.

Európa-szerte sokan élnek homeopátiás termékekkel, amelyek a betegségek széles skálájára ígérnek gyógyulást. Jóllehet a homeopátiás készítmények egyes országokban igen népszerűek, a tudósokban felmerül a kérdés, hogy vajon hasznosak vagy inkább ártalmasak-e ezek a termékek. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete ma állásfoglalást adott ki, melyben kijelenti: nincs meggyőző és reprodukálható bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának. A megfelelően ellenőrzött és igazolható bizonyítékok elemzése arra mutat, hogy a homeopátiás készítményeknek a klinikumban tapasztalt bármilyen állítólagos hatása a placebó-effektussal magyarázható.


A homeopátia által megjelölt hatásmechanizmusok, így a vitalizmus, az elektromágneses jelek és a vízmemória egyikét sem támasztják alá tudományos megfigyelések. A víz emlékezetére irányuló homeopátiás elméletet – amely szerint a víz megőrzi a hatóanyag emlékét jóval azután is, hogy annak utolsó molekulája is távozott az oldatból – az EASAC munkacsoportja részletes tudományos elemzésnek vetette alá. A szerzők kiemelik, hogy valamennyi rendelkezésre álló kísérletes adat szerint a vízben oldott anyagok hatása mind térben, mind időben igen korlátozott: befolyásuk nem terjed túl hidrátburkuk határain (ami a nanométeres nagyságrendben mozog), és időbeli hatásuk sem mutat túl a nanoszekundumos vagy annál rövidebb skálán. A spektroszkópiás mérésekkel is megerősített elméleti jóslatok értelmében tudományosan tarthatatlan bármiféle, az oldott anyagok hosszú távú tér- és időbeli hatását feltételező modell.

Az állásfoglalás szerint a homeopátia valójában kártékony is lehet azáltal, hogy időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyíték-alapú orvoslás igénybe vételétől, illetve aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát. Ezen túlmenően a homeopátia aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a beteg a megfelelő tájékoztatás birtokában egyezik-e bele a kezelésbe, hiszen az egészségügyi szakember esetleg annak ellenére ajánl egy terméket a számára, hogy ő maga tudja: a termék biológiailag hatástalan. Végül pedig a homeopátiás készítmények nem kielégítően nyomon követett előállítási eljárásai kapcsán gyógyszerbiztonsági aggályok is felmerülhetnek.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) az EU-tagállamok, valamint Norvégia és Svájc nemzeti tudományos akadémiái által létrehozott együttműködés, amely független, bizonyítékokon alapuló szakértői véleményekkel támogatja az európai szintű döntéshozatalt, s egyben az európai tudomány közös szószólójaként lép fel. Az állásfoglalásban a tudósok szorgalmazzák egy olyan egységes szabályozói keretrendszer kidolgozását, amely egyaránt kötelező érvényű lenne valamennyi gyógytermékre nézve, beleértve az emberi és állati alkalmazásra szánt homeopátiás készítményeket is.

Az egyik ajánlásuk az, hogy a homeopátiás készítmények összetételét ugyanolyan módon kellene feltüntetni a csomagolásukon, ahogy az az összes többi, gyógyszertárban szabadpolcos termékként vagy egyebütt megvásárolható gyógytermék esetében megszokott. Ez azt jelenti, hogy a homeopátiás termékek számára jelenleg megengedett különleges termékinformációt olyanra kellene cserélni, amely egyszerűen és világosan leírja a készítményben szereplő összetevőket és azok mennyiségét.


A Homeopátiás és Antropozófikus Orvosi Termékek Európai Szövetsége (ECHAMP: European Coalition of Homeopathic and Anthoposophic Medical Products, www.echamp.eu) által szolgáltatott adatok szerint a homeopátiás és antropozófikus gyógyászati termékek 2015-ös piaca az EU-ban meghaladta az 1 milliárd eurót. A piac évente 6 százalékkal növekszik, és a vény nélkül kapható gyógykészítmények teljes európai uniós piacának 7 százalékát teszi ki. Az Egyesült Államokban a homeopátiás termékek piaca még nagyobb (2015-ben meghaladta a 3 milliárd dollárt), és egy elemzés szerint a homeopátiás piac világszinten számottevő növekedést fog mutatni egészen 2024-ig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T2k #151
    Egyesítsük hát erőinket kedves barátom. Tapossuk ki a belit az emberiség söpredékének végre!
  • gforce9 #150
    Örülök, hogy céltudatosan választasz barátokat :)
  • Kara kán #149
    Nekem az ellenségem ellensége a barátom.
    T2K akkor a barátom. :-D

    Amúgy ennek az Elminnek is olyan Nóbel-békedíjas érvrendszere van, hogy nocsak!
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.06. 10:44:55
  • Elmin #148
    "Istenem kisfiam, olvasás-szövegértelmezés továbbra is messze meghaladja a képességeidet.
    Leülhetsz, elégtelen. "
    Ha igazat írtál, és tényleg a fiad akkor otthon neveld meg ne itt a fórumon.
    Ha nem mondtál igazat, akkor meg ne hazudozzál itt, mert semmibe fognak venni.
  • gforce9 #147
    Javasolnám hogy olvasd vissza kommentjeidet. Messziről kerülöd az emberi hsz-eket 10 éve látom a színvonalad. Kevés oylan fórumozó van aki ennyire trágár és másokat kapásból lenéző mint te.
  • T2k #146
    Istenem kisfiam, olvasás-szövegértelmezés továbbra is messze meghaladja a képességeidet.
    Leülhetsz, elégtelen.
  • gforce9 #145
    Mocskos szájban és trágyaokádásban hidd el, itt te vagy top 1, hozzád képest Molni szűzkislány......
  • T2k #144
    Az esgé mi a francnak ugat bele olyanba amihez a leghalványabb fingja sincs? Ráadásul ilyen bányász béka segge alatt ezer fényévvel színvonalon.
    Meg kellene maradniuk a csimm-bumm-dirr-durr játékok leírásánál, mert így csak az ilyen megakretén molnibalage83 féléket izgatják fel vele, azok meg aztán még buzgóbban okádják a trágyát ide.
  • AgentKis #143
    Azért én Semmelweis óta kicsit szkeptikusabban fordulok az orvosok "kirohanásai" felé. Főleg, ha hozzávesszük, hogy mondjuk a lobotómia is ért valamikor orvosi nobel díjat...
    De ennél azért én is azt mondom, hogy szigorú és a szerek anyagi "haszonélvezőitől" független vizsgálatok kellenének.
    Az a baj, hogy aki vizsgálatot képes végezni, az (anyagilag mindenképpen, és ez több mint elég) elfogult lesz abba az irányba, ahonnan több pénzt kap. Azt pedig nem nehéz kitalálni, hogy jelenleg honnan jön több pénz XD
    Sajnos elég nagy csapdahelyzet ez... És a csapdában bizony a betegek vannak...
    Amúgy meg úgyis megy a sírás, hogy nem fenntartható a nyugdíjrendszer ;-)
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.10.04. 11:54:26
  • gforce9 #142
    Még annyi hogy:


    "felhoztad a rák témáját, én is akartam, de nem találtam a megjelent anyagot ezzel kapcsolatban "

    az első link a hszben erre válasz.