Berta Sándor

Köteles kiadni a külföldön tárolt adatokat a Google

Az ügyet tárgyaló bíró jóváhagyta a korábbi döntést, az FBI ráteheti a kezét az írországi szervereken tárolt emailekre.

Februárban a philadelphiai kerületi bíróság úgy döntött, hogy a társaságnak együtt kell működnie a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), s ki kell adnia azokat az elektronikus leveleket, amelyekbe a hivatal szeretne betekinteni és amelyeket egy külföldi levelezőszerveren tárolnak. Most ezt az ítéletet erősítette meg Laurel Beeler bíró.

A döntés azért meglepő, mert egy hasonló ügyben tavaly júliusban a Microsoft pert nyert az Obama-kormány ellen, amely azt szerette volna, hogy bármikor hozzáférhessen a társaság egyik ügyfelének Írországban tárolt e-mailjeihez. A Microsoft azonban megtagadta a kérést, ezért az Obama-kabinet megpróbálta jogi úton kikényszeríteni a hozzáférést. A New York-i fellebbviteli bíróság végül a vállalatnak adott igazat. Az amerikai igazságügyi minisztérium ezután azt szerette volna, hogy az eljárás folytatódik, a perújrafelvételi beadványt azonban egy nyolc tagból álló testület elutasította.

Nos, Laurel Beeler nem látott párhuzamot a Microsoft és a Google ugye között, s azzal utasította el a webes konszern érvelését, hogy a kérdéses adatokat a társaság is le tudja hívni és fel tudja dolgozni az Amerikai Egyesült Államokban, akkor is, ha azokat más országban őrzik. Emellett rámutatott, hogy a Google az adott szövetségi kerületben található, ezért az illetékes bíróság fennhatósága alá tartozik.

A bíró utasította a vállalatot, hogy a házkutatási határozatban szereplő Gmail-adatokat, az elektronikus levelek tartalmait, a csatolmányokat, az úgynevezett metaadatokat és a földrajzi információkat egyaránt adja ki. Miután az FBI erőfeszítéseit siker koronázta, így valószínű, hogy a hivatal a jövőben egyre gyakrabban fogja követelni a szolgáltatóktól a külföldi felhasználók adatainak a kiadását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #1
    Ez jó, legalább ez is felhívja arra a figyelmet, hogy aki magyar nemzeti ügyekben "mesterkedik", gyosan felejtse el a G. szolgáltatásainak igénybevételét (is!) -

    Kommunikáció céljára a legjobb az lesz, ha nevel magának postagalambokat...Egyszerre mindig két v. több galamb is repülhet, alaposan kidolgozott, ugyanarra a kérdésre vonatkozó, "igen" és "nem" válasszal is, és folyamatosan váltakozva kiválasztandó és nagyon titkosan kezelt, csak a címzett által ismert, egyedi tollmintázat alapján lehessen eldönteni melyik vitte a releváns választ. - Az üzenetet titkosítani nem is kell, a kormányzati ügyekben a dezinformáció a legjobb titkosítás manapság.

    A galambokat fényképezni, tollmintázatukat feltörni-visszafejteni törvénybe űtköző, és az elkövető galambonként 100 év szigorított börtönnel legyen büntetendő.

    Így két legyet is ütünk egy csapásra, 1./ az idegen ügynököket könnyű lesz felismerni, arról, hogy mindegyik galambokra fog vadászni, 2./ a jól megfogalmazott galambvédelmi törvény alapján lassan elfogynak majd, - mindegyik a galambonként megérdemelt 100 évét fogja tölteni, szigorúan magyar törvények alapján és magyar börtönökben. Így legalább megmenekülnek az küldők haragjától, amelyet az ügyetlen galambvadászat és feltörési kísérletük miatt éreznek "odahaza", és ezen okból elhatározott likvidálási szándék is kútba fog esni.

    Az így kialakuló galamb és ügynökvédelmi rendszerünket az emberjogi szervezetek, - de persze a világ állatvédői is, - a mindenkori év "Ügynökember- és Galambjogi Frenetikusa" díjjal fogják elismerni.