Berta Sándor

Fájlcserélőket rászedő jogi céget ítéltek el

Az ügyvédi iroda lépre csalta a felhasználókat, hogy megzsarolhassa őket.

Egy bírósági eljárás során - egy egyezség keretében - John Steele, a Prenda Law nevű jogi cég vezető ügyvédje bűnösnek vallotta magát e-mailes és online csalás, valamint pénzmosással kapcsolatos összeesküvés vádjában. Ezzel egy olyan ügy végére sikerült pontot tenni, amely évek óta húzódott. A Prenda Law az elmúlt években meglehetősen kétes hírnevet szerzett a különböző machinációi miatt.

A vállalatot többek között azzal vádolták meg, hogy 2011 áprilisa óta saját torrentfájlokat töltött fel a The Pirate Bay rendszerébe azért, hogy így csalja lépre a felhasználókat, akiket később aztán szerzői jogsértés miatt perelt be. Az eljárásban kiderült, hogy a Prenda Law csak a pornográf csalifájljainak köszönhetően több mint 6 millió dolláros bevételre tett szert. Steele elismerte, hogy ő és az üzleti partnere, Paul Hansmeier számos vállalkozást hozott létre azért, hogy így jusson hozzá a pornófilmek szerzői jogaihoz. Az alkotásokat részben ők készítették, majd a The Pirate Bay rendszerébe töltötték fel, hogy az embereket rávegyék e művek letöltésére. A per során a The Pirate Bay működtetőit tanúként idézték be.

Steele és Hansmeier "zsarolási taktikákat" alkalmaztak azért, hogy az áldozataikat telefonon és e-mailben pénzügyi csőddel és nyilvános megaláztatással fenyegethessék meg, ha azok nem fizetik ki a követelt összegeket (3000 dollárt). Azt állították, hogy az érintettek így elkerülhetik a szerzői jogsértési pert. Egyelőre nem született döntés a két férfi konkrét büntetéséről, a vádpontok alapján akár 40 év börtönt is kaphatnak, a beismerő vallomás viszont némi enyhítést jelenthet. Hansmeier a tavalyi év végén elveszítette az ügyvédi engedélyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #5
    Vezető ügyvéd....vagyis egy jól kereső, nem hülye ember kidobta az egész életét, hogy keménykedhessen egy sort....
  • morguldae #4
    Szörnyen szánalmas! Volt már ilyen fordító programmal is. Az ürge írt egy béna programot és aki hamis sorozatszámmal regisztrálta rögtön elkezdte zsarolni, hogy feljelenti. Persze az emberke maga tette fel mindenhová a sorozatszámot, minden fórumra, meg töltögette fel a programját a torrent oldalakra. Szánalmas mivé lett az ember! De ha tolvajok ülnek az országok élén, az emberek szolgasorba robotolnak, ne csodálkozzunk.
  • bakvarnyu #3
    Better call Saul
  • Green Ironnose #2
    https://www.youtube.com/watch?v=uw8dW9Hyno0&feature=youtu.be&t=94
    Rowan Atkinson: Gyilkosok, fosztogatök, rablók, tolvajok, ügyvédek.
  • Tetsuo #1
    Hahaha! :-P