Szekeres Viktor

Az amerikai haditengerészet legizgalmasabb csatái

Az amerikai haditengerészet történetének négy legemlékezetesebb csatáját láthatjuk a tévében.

1775. október 13-án George Washington kezdeményezésére a Kontinentális Kongresszus megszavazta két vitorlás hajó felfegyverzését, a brit tengeri utánpótlási vonalak megzavarásának reményében. Ekkor született meg az amerikai haditengerészet intézménye, mely majd’ 250 éves fennállása óta kulcsfontosságú szerepet játszik az USA katonai sikereiben. A DoQ új, négyrészes sorozata, az Amerikai haditengerészet bemutatja a legendás haderő legnagyobb ütközeteit. A premier november 14-én, 21.05-kor lesz.

A szóban forgó ütközetek: a Flamborough-foki csata 1779-ben - az amerikai hadiflotta a Brit-sziget közelében aratta első dicsőséges győzelmét a Flamborough-foknál, a Mobile Bay-i csata 1864-ben, ami David Farragut északi ellentengernagy nevéhez fűződik, ez volt az amerikai polgárháború egyik legemlékezetesebb, tengeren zajló csatája; a Midway-szigeteki csata 1942-ben, ami a II. világháború egyik döntő ütközete volt az amerikaiak és a japánok között; valamint az okinavai csata 1945-ben - Okinaván azért hajtottak végre offenzívát az amerikaiak, hogy a sziget bevétele után Japán többi részét is elfoglalhassák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    Az orosz cári flotta pedig tényleg az 1600-as évek végén jött létre, ami cirka 200 évvel a brit királyi flotta megalapítása utáni időpont... Ha szervezetlen hajós csatákat számítjuk, akkor a britek is fel tudnak mutatni i. sz. 8-900-ból is hajókat, amivel megint csak odavernek a russzkiknak a történelmi múltat illetően...
  • Kotomicuki #1
    Erről nekem ez jut eszembe:

    "
    "Nálunk élnek az angol flottának, a világ legrégibb és legjobb flottájának a hagyományai. Sokat átvettünk tőlük. Nagyszerű példa. De önöknél, oroszoknál, másként áll a dolog. Az önök flottája nem sokkal több, mint kétszáz éves. Mint tudjuk, Nagy Péter alapította. Előtte Oroszország teljesen szárazföldi hatalom volt. Természetesen az orosz flotta sok nagy tettet vitt véghez és kiváló tengerészeket adott, de a hagyományok... A hagyományok évszázadok alatt alakulnak ki."

    A fenti szöveg egy amerikai (!) tengerésztiszt szájából hangzott el 1944-ben, egy portlandi tengerészklubban. A címzett egy orosz teherhajó kapitánya volt, aki háborús élményeiről írott könyvében megemlíti az esetet. A szövegből kiderül, hogy akkor még nem nagyon tudott mit felelni a pöffeszkedő amerikainak, s csak jóval később fedezte fel saját hazájának tengerészmúltját. Pedig talán az is hatásos lett volna, ha felhívja az angol tengerészmúltat lazán magáénak tudó, és évszázados hagyományokkal nagyképűsködő amerikai partnere figyelmét arra, hogy 1880-ban még a brazil és a holland flotta is erősebb volt, mint az amerikai. Ami pedig az angolokat illeti, ők még békésen terelgették a birkáikat a walesi lankákon, amikor az orosz hajósok már győztes tengeri ütközeteket vívtak a bizánci hajókkal.
    "