MTI

Iszapbírkózás Clinton emailjei körül

Donald Trump, republikánus elnökjelölt szerint komoly, a Watergate-botránynál is jelentősebb dolog lehet a háttérben, ha az FBI újra nyomozást indított Hillary Clinton emailjeinek ügyében, vetélytársa, Hillary Clinton tényeket követelt az FBI-tól.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újraindította a nyomozást a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton e-mailjeinek ügyében. James Comey, a szervezet igazgatója a kongresszusnak küldött levelében jelentette be a döntést. Arról tájékoztatta a képviselőket és a szenátorokat, hogy munkatársai - miközben egy ettől független ügyön dolgoztak - új elektronikus levelekre bukkantak, amelyek "hozzátartoznak" a Clinton-féle e-mailek korábbi vizsgálatának ügyéhez. Közlése szerint az FBI-nak át kell néznie ezeket a leveleket is, hogy megállapítsa, tartalmaznak-e titkosított információkat, s ennek fényében az FBI korábbi döntése - miszerint nem javasol vádemelést a demokrata párti elnökjelölt ellen - változatlanul érvényes-e.

Comey arról nem tájékoztatta a törvényhozókat, hogy hol és hogyan találták meg a leveleket, s várhatóan mennyi ideig tart majd az átvizsgálásuk. Júliusban az igazgató úgy foglalt állást, hogy Hillary Clinton ugyan hibát követett el, amikor külügyminiszterként nem a hivatali - tehát biztonságos - email-fiókját, hanem a magánszerverét használta hivatalos levelezésre, de nem bizonyítható, hogy titkosított információk kerültek volna nyilvánosságra, így az FBI nem is javasolt vádemelést az igazságügyi minisztériumnak.

"Talán végre igazságot szolgáltatnak" - reagált a bejelentésre a republikánus elnökjelölt, Donald Trump egy New Hampshire-ben tartott kampányrendezvényén. Amikor bejelentette a hírt, hívei - a helyszíni tudósítások tanúsága szerint - fülsiketítő örömujjongásban törtek ki. "Hillary Clinton korrupciója soha nem látott mértékű, nem hagyhatjuk, hogy ilyen bűnökkel az Ovális irodába vonuljon" - mondta Trump, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy tiszteli az FBI-t, mert képes volt felülvizsgálni korábbi álláspontját. Korábban James Comey egy kongresszusi meghallgatáson republikánus képviselők kérdéseire válaszolva határozottan kizárta, hogy a nyomozást újraindítsák.


Más republikánusok is gyorsan reagáltak a bejelentésre. Paul Ryan, a képviselőház elnöke arra szólította fel Barack Obama elnök kormányzatát, hogy függessze fel a Clintonnak (is) nyújtott rendszeres titkosszolgálati tájékoztatókat. Mark Toner, a külügyminisztérium helyettes szóvivője kérdésre sem akarta kommentálni az FBI-igazgató bejelentését, csak annyit mondott: Hillary Clinton volt tárcája, a külügyminisztérium is csak most szerzett tudomást e levelekről.

Az első kommentárok arra mutatnak rá: nem biztos, hogy a választásokat érdemben befolyásolja az FBI-vizsgálat újraindítása, hiszen egyes szövetségi államokban már folyik a korai szavazás. Hillary Clinton Iowában kampányol, de munkatársai azt közölték a CNN hírtelevízióval, hogy Cedar Rapidsban elmondandó beszédében nem kíván reagálni az FBI-igazgató bejelentésére. A CNN Cedar Rapidsból tudósító riportere a Clinton-kampánycsapattól származó információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a demokrata párti elnökjelölt munkatársait is meglepte James Comey bejelentése.

Órák teltek el, mire Hillary Clinton is megszólalt. A demokrata párti elnökjelölt pénteken délután az iowai Cedar Rapidsban kampányolt, ám beszédében nem utalt a történtekre. A kampányrendezvényről tudósító CNN hírtelevízió riportere akkor azt jelentette, hogy Clinton közvetlen munkatársait sokkolta James Comey FBI-igazgató döntése, és az a tény, hogy az újabb nyomozásról szóló információt a kongresszus republikánus politikusainak írt levelében közölte.


Este, az iowai fővárosban, Des Moines-ban azonban Clinton már sajtóértekezletet tartott és felolvasta nyilatkozatát. Ebben a többi között hangsúlyozta: az FBI-nak nyilvánosságra kell hoznia a "tények teljességét" az újonnan előkerült elektronikus levelekről. "Tizenegy napra vagyunk életünk talán legfontosabb választásától. A voksolások már tartanak az országban. Az amerikai nép tehát megérdemli, hogy azonnal megismerhesse a teljes tényeket" - olvasta fel nyilatkozatát Hillary Clinton. A politikus kitért arra is, hogy kiszivárgott információk szerint Anthony Weiner, volt demokrata párti képviselő és válófélben lévő felesége, Huma Abedin (Clinton bizalmas munkatársainak egyike) közötti levelezésről lehet szó, de leszögezte, hogy pontos információik nincsenek.

"Hallottunk ezekről a pletykákról. Nem tudjuk, mit higgyünk. Ezért kell az FBI-nak tudatnia, hogy miről van szó" - mondta a demokraták elnökjelöltje. Egyúttal elvetette, hogy az újabb vizsgálat befolyásolná a választókat a döntésben. Republikánus vetélytársa, Donald Trump, rögtön a vizsgálat újraindításáról szóló információk nyilvánosságra kerülése után egy New Hampshire-i kampányrendezvényen reagált, leszögezte, hogy ez "nagyobb ügy, mint a Watergate-botrány volt". Este, Iowában kampányolva visszatért a történtekre. Hangsúlyozta, ha az FBI újraindította a nyomozást, akkor a háttérben biztosan komoly dolog lehet. Leszögezte: Clinton megpróbálta átpolitizálni az FBI nyomozását, de meglehet, hogy "mostantól, az FBI bejelentését követően, a választást kevésbé lehet majd elcsalni". A kampánygyűlésen Trump hívei örömujjongásban törtek ki és Hillary Clintonra utalva azt skandálták: "börtönbe vele!".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #5
    Paródia, nem komoly cikk. Az utolsó VHI-es amerikai túlélő 2011-ben halt meg 110 éves korában. És ő volt az abszolút legutolsó túlélő is, aki harcolt vagy valamilyen aktív formában részt vett minden országot tekintve.
  • NEXUS6 #4
    Mekkora egy BS!
    Az I VH 100 éve volt az I VH-t befejezett emberek akkor voltak 18-20 évesek min. Szal ,,,
    "With at least 25,000 World War I veterans casting their votes thus far, the party affiliation breakdown of submitted ballots is suggesting a hard break towards the Clinton camp among veterans who fought in the Great War from 1914-1918, sources say."

    Szal amcsiban 25 000 118+ os ember él. Csak mert a multkor volt, hogy kb 125 év az emberi élet max határa és hivatalosan kb 1-2-ről tudunk, hogy ezt tényleg megélte a 7 milliárdból.

  • AnuluWork #3
    "nem biztos, hogy a választásokat érdemben befolyásolja az FBI-vizsgálat újraindítása"

    Még szép! :)
    Az Első Világháborús veteránok 98%-a Hillary-ra szavaz
  • dregnarr1 #2
    Hihetetlen, hogy ez a 2 a választási lehetőség.
  • jkedzs #1
    ezek még buszvezetésre is tökéletesen alkalmatlanok.
    egy tökéletes világban ezeket az amerikai hulladékokat élve eltemetnék.


    https://www.youtube.com/watch?v=RwQf9H2z8eo
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2016.10.29. 13:20:40