Gyurkity Péter

Elnevezték az új amerikai bombázót

A B-21 Raider egy 1942-es akcióra emlékezve kapta meg végleges nevét.

Utoljára idén áprilisban írtunk az eredetileg csak Long Range Strike Bomber néven fejlesztett új amerikai lopakodó bombázóról, amely februárban kapta meg a B-21 jelölést. Most a hivatalos névről is lerántották a leplet, ezt pedig stílusosan az egykori különleges akcióra emlékezve, annak egyik résztvevőjével tették meg.

Az Air Force Association konferencia alatt Richard Cole alezredes, az 1942-ben végrehajtott úgynevezett Doolittle-féle bombatámadás (Tokió bombázásának) egyik résztvevője árulta el a jelenlévőknek a teljes nevet, aki akkor Jimmy Doolittle gépének másodpilótája volt. A légierő valószínűleg az akkori idők hazafias hangulatát akarta visszacsempészni, amire szükségük is lesz, hiszen a B-21 Raider valószínűleg némi ellenállást vált majd ki az amerikai polgárokból, tekintettel a darabárra, illetve a program teljes költségére – ezt a hivatalos magyarázat szerint ugyan titkosan kell kezelni, ám egyes adatok alapján egyetlen példány 564 millió dollárt emészt fel, ami nagyjából 5 darab F-35A vadászgépnek felel meg.

A B-21 elsődleges feladata természetesen a bombázóerők modernizálása lesz, amire a légierő szerint mindenképpen szükség van, hiszen itt már megérett az idő az ősöreg B-52, valamint a szintén korosodó B-1 bombázók leváltására. A teljes program 100 és 200 darab közötti flotta megrendelését jelentené, erről azonban a törvényhozás dönt majd – a honatyáknak nagyjából annyit árulnak el, hogy a Northrop Grumman által készített lopakodó bombázóról van szó, arról azonban nem tesznek említést, hogy ez alkalmas lesz-e atomtöltetek célba juttatására, hiszen ezt a korábban közzétett kongresszusi jelentés sem tartalmazza.

A gyártás, illetve a szolgálatba állítás természetesen éveket vesz majd igénybe, itt a teljes flotta nagyjából 2030-ra állhat majd készen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #9
    Igen sok féle árat találasz arra a gépre. A teljes programköltséget nézve mai áron valahol 2,5-3 mrd USD volt a gépek ára. A 737 M USD az 1991-es árfolyam táján lehet a flyaway cost.
  • Zombee #8
    737 millió dollár darabja, meg nem is feltétlenül kell ilyen gépből olyan sok.
  • fonak #7
    Meg készült belőle 21 db, amiből legalább egyet odavertek már.
  • Zombee #6
    A B-2 fiatalabb.
  • lammaer #5
    "arról azonban nem tesznek említést, hogy ez alkalmas lesz-e atomtöltetek célba juttatására"

    Nyilván nem alkalmas :)
    Kb annyira nehéz kitalálni mint idehaza azt, hogy kinek a tulajdonában lévő aszfaltozó cég nyeri a következő tendert alföldi viadukt építést EU pénzből...
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2016.09.26. 15:13:51
  • cylontoaster #4
    "All this has happened before, and all of it will happen again." :)
  • gforce9 #3
    Emlékeztet a cylon raiderekre kicsit :)
  • tom_pika #2
    100 milliárd Forint darabja... elképesztő...
  • Ender Wiggin #1
    Nem a B-2-t kéne inkább leváltania? A Raider nem hangzik túl jól, de figyelembe véve, hogy milyen nevek repkedtek javaslatként (Trumpizator-tól Batarangig volt minden, a legjobbat választották.
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2016.09.25. 21:21:19