Gyurkity Péter

Elöntött kanyonok vannak a Titánon

A Cassini mérései szerint a felszínen lévő kanyonok egy részében szénhidrogén folyadék van.

A Titán a Szaturnusz legnagyobb, egyben a Naprendszer második legnagyobb holdja. Megfigyelését sokági gátolta a sűrű légkör, a Cassini közeli átrepülései azonban némi betekintést nyújtottak a felszín jellemzőibe, így például visszaigazolták azon korábbi elméleteket, miszerint itt a metán folyékony halmazállapotban is megtalálható. Most kiderült, hogy a felszínen lévő kanyonok egy részét szintén elöntötték a szénhidrogén folyadékok.

A Geophysical Research Letters magazin oldalán jelent meg egy új tanulmány, amely a Cassini egy 2013-ban elvégzett radarmérésén alapult. Eszerint a Ligeia Mare névre keresztelt északi tengerből kiágazó csatornák hálózata (amely a Vid Flumina névre hallgat) olyan kanyonokat takar, amelyek csaknem 1 kilométer szélesek és akár 570 méter mélyek is lehetnek. A radarfelvételeken a kanyonok mélye sötét színekkel jelenik meg, most azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem pusztán jéggé fagyott üledéket, hanem folyadékot is jelent, amely több ilyen kanyonban is hömpölyög, olykor a metántengerek szintjén, másutt pedig ettől több tíz méterrel magasabban.

A felszínen lévő mély vágások elsősorban azt jelzik számunkra, hogy a Titán geológiai evolúciójával kapcsolatos magyarázatokban helyet kell szorítanunk a kanyonok kialakulásának is, hiszen enélkül nem érhetjük meg az itt végbement folyamatokat. Ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy a Földön ismert módon mehetett végbe a kanyonok megjelenése, ezt eredményezhette a környező felszín megemelkedése (ekkor a folyó jelenléte vezetett el a mély bevágáshoz), illetve a tengerszintben bekövetkezett gyors esés, amely hasonló erózióhoz vezetett.

A munka folytatására van szükség ahhoz, hogy a többi megfigyelt kanyon részleteit is megismerjük, ezért a jövőben hasonló tanulmányok megjelenése várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #2
    Azért jó lenne tudni,hogy hány fokot mértek a Titánon.?
  • sárkánylovag #1
    Érdekes ez.
    Számunkra emberek számára nehéz elképelni hogy óceán lehet másból is mint víz.
    Pedig lehet savból vagy bármilyen általunk szilárd vagy légnemű anyagból is , minden csak a hőmérsékleten múlik.
    De hogy pl szénhidrogén tenger hogy mossa el a környezetét hogy alakítja a kavicsokat , ne adj isten lehet e benne élet ez már izgi dolog...
    Én egy higanytengerre lennék leginkább kíváncsi...
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2016.08.24. 09:26:37