Berta Sándor

Azonosítás az ujjakban lévő erek alapján

Egy új technológia az ujjaikban lévő erek alapján ismeri fel az embereket.

A felhasználók ujjainak ereiről készített felvétel hamisításbiztosnak számít, ezért a szakértők szerint az érszkennelés előtt nagy jövő állhat a fizetési megoldások piacán. A technológiát a Sthaler nevű londoni startup fejlesztette ki. Az ügyfeleknek ahelyett, hogy okostelefonjukat vagy a kártyájukat tartanák egy leolvasó elé, elegendő valamelyik ujjukat a készülékre helyezniük. Az eszköz rövid idő alatt felismeri az ujjaikban lévő ereket és ezt összeköti a korábban tárolt bankszámlával, amely az azonosítás után automatikusan engedélyezi a kért tranzakciót. Az ujjlenyomattal ellentétben az érminta gyakorlatilag hamisíthatatlan. Annak valószínűsége pedig, hogy két személynek ugyanolyan érmintája legyen 3,4 milliárd az egyhez. Néhány vállalat már teszteli a megoldást.


Nick Dryden, a Sthaler alapítója kijelentette, hogy a technológiára épülő Fingopay nevű fizetési rendszer előnye az, hogy ha a felhasználók elfelejtik magukkal vinni a táskájukat, az okostelefonjukat vagy a pénztárcájukat, illetve elveszítik azokat, akkor is ott az ujjuk. Infrafény segítségével elkészíthető minden személy érhálózatának 3D-térképe, ami egy természetes kód. A megoldás használata előtt a felhasználóknak regisztrálniuk kell magukat és legalább egy bankszámlához hozzá kell kötniük az érmintájukat. Egy okostelefonos alkalmazás megmutatja az összes engedélyezett tranzakciót.

A Sthaler vezetői a technológiát és a platformot eredetileg a zenei fesztiválokon való felhasználásra alkották meg, mert ott a résztvevők fizetései gyakran hosszú várakozáshoz vezetnek. Ősztől az Sthaler egy camdeni éjszakai klubban teszteli a rendszert. Dryden szerint a Fingopay a tranzakciós időket ügyfelenként egy perccel csökkentheti le. Az eszközöket a Hitachi gyártja és 150 euróba kerülnek. A társaság Japánban már 80 000 pénzautomatát látott el érszkennerekkel. Emellett a McDonald's teszteli a megoldást és néhány brit bank is alkalmazza azonosítási célokra. A Sthaler ezenkívül együttműködik a corki postával és az ír központi bankkal. A platform októbertől a Cork régiójában lévő bárokban és eseményeken is elérhető lesz.


A Fingopay hosszú távon nem csupán a fizetésben, hanem például a hűségpontok gyűjtésében is segíthet. Amennyiben az illető hozzájárul, akkor a szolgáltatás akár a vásárlási szokásaival kapcsolatos adatokat is tárolhatja, majd a következő alkalommal automatikusan kedvezményeket kínálhat számára. Az egyszerűség elősegítheti a gyors elterjedést. Dryden rámutatott, hogy mindez az írek számára egy lépés a készpénz nélküli társadalom felé vezető úton. A menedzser biztos abban, hogy az érmintán alapuló fizetést jól fogadják majd a fogyasztók. Tesztjeik szerint azok, akik már legalább egyszer használták, szeretik a rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #8
    miért nem ad biztonságot? ha a széf csak az ujjadra nyílik, az miért nem biztonságos? ha van hozzá PIN, akkor is megadod kényszer hatása alatt, mint ahogy odatartod az ujjad is. Sőt, ha valaki bátor, akkor inkább megvágja az ujját, és akkor nem lehet már kinyitni a széfet. De ha van PIN, azt még mindig kiverhetik belőle...
  • Cat #7
    A vénaszkenner a tenyeret nézi. Jóval nagyobb és drágább eszköz.
  • kvp #6
    Nem ezt hivjak nallunk venaszkennernek es van bevezetve jopar stadionban???

    ps: A biometrikus adatok csak azonositasra jok, biztonsagot nem adnak, tehat jelszavas (pin kodos) vedelem kell hozzajuk. A paypassos kartyat legalabb le lehet cserelni ha kiderul a rajta levo token id, de az ereket nehez.
  • tobias88 #5
    "Dryden szerint a Fingopay a tranzakciós időket ügyfelenként egy perccel csökkentheti le" - Paypass-al jelenleg vagy 20 másodperc egy fizetés. Azt nehezen csökkenti le egy perccel
  • Ender Wiggin #4
    Minden ujjról készül lenyomat, így ha az egyikkel történik valami, akkor ott a többi. Úgyhogy hacsak nem a világ legszarabb asztalosa vagy, nincs miért aggódnod :-)
    Ugyankkor van egy kiskapu: ha kell, a sérült, megégett, megvágott ujjal is lehet updatelni a rendszert, hogy azután így ismerje fel az ujjat...
  • Cat #3
    Pedig ötletes. Finger, go, pay.
    Egyébként az autós cégek nagyon sok pénzt fizetnek olyan típusnevekért, melyek a világon sehol nem rendelkeznek negatív asszociációval. Persze azért bukta így is akad néha.
  • gforce9 #2
    ".....épülő Fingopay nevű fizetési rendszer előnye az....."

    Ezzel a névvel nálunk mennyire lehetne sikeres? :)
  • TokraFan #1
    Csak itt is az a kérdés, mi történik sérülés esetén? Soha többé nem férek hozzá a számláimhoz?