Ötvös Tibor

Az év eddigi legjobb és legrosszabb PC-s játékai

Eltelt fél év 2016-ból, így érdemes átnézni, hogy az összesített kritikák alapján melyek voltak az eddig legjobb és legrosszabb PC-s címek idén.

Ahogy az szinte minden évben lenni szokott, az első hat hónap elteltével ismét átnézzük, hogyan alakult eddig a PC-s piac, azaz az adott évben eddig megjelent címek közül melyek sikerültek jobban és melyek voltak komplett csalódások. És ahogy az mindig is lenni szokott, ezúttal sincs összhang a játékosi visszajelzések és a kritikusi vélemények között.

A legjobb tízben az utolsó helyet eddig a Rise of the Tomb Raider birtokolja, mely átlagosan 7.9-es szavazatot kapott a vásárlóktól, a kritikusok pedig 86 százalékra értékelték. Egy hellyel előrébb helyezkedik el a The Witness, majd őt követi a nyolcadik pozícióban az XCOM 2. 88 százalékos átlaggal a hetedik az Ori and the Blind Forest: Definitive Edition és ez az első cím a listán, ahol a játékosok szavazatai is elég magasak (8.7). Hatodik a Stardew Valley, mely egy igen egyedi farmos RPG játék, a lista ötödik helyét pedig a Dark Souls III foglalja el.


Negyedik a Stephen's Sausage Roll, a dobogó alsó fokán pedig a Blizzard kultikus alkotása, az Overwatch áll. A második helyre a méltán népszerű Witcher sorozat legújabb fejezete, a The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine, mely egészen pontosan annyi pontot kapott a kritikusoktól, mint a játékosoktól (91%). A képzeletbeli dobogó legfelső fokán pedig az Out of the Park Baseball 17 áll, ami 92 százalékot kapott, míg a játékosoktól csak 3.4 pontot.

És most nézzük a legrosszabbakat! Az idén megjelent PC-s játékok közül a legtöbb nem szerepelt túl jól, ám a lista alsó felére mégis olyan címek kerültek, melyek nem túl ismertek a szélesebb közönség előtt. Éppen ezért ezúttal csak az utolsó öt alkotással foglalkozunk, melyek között azért akadnak ismert játékok is, mégis megérdemelten szerepelnek a helyükön. Itt van például az idei év negyedik legrosszabbja, a Bombshell, mely inkább a 3D Realms és a Gearbox közötti viszály miatt lett ismert, mert maga a cím nagyon nem sikerült jól.

Az idei év második legrosszabbja szintén megérdemelten került a listára. Az Alekhine's Gun egy olcsó Hitman utánzat, ami semmilyen szempontból nem állja meg a helyét a piacon. 2016 eddigi legrosszabbja pedig - nem meglepő módon - a napokban megjelent Umbrella Corps, mely elől nagyon jó érzéssel levették a Resident Evil címkét. A program nagyon rossz és nem csak a Resident Evil világába nem illő akciózás miatt. Önmagában sem állja meg a helyét és ebből most talán tanul a Capcom.

Természetesen a mostani felsorolás még változhat és a tapasztalatok alapján változni is fog az év végéig, hiszen érkezik még az igazi áradat, élén olyan címekkel, mint a Battlefield 1, az új Call of Duty és a Fifa játék illetve a Sid Meier's Civilization 6. Velük biztosan találkozunk a listán - persze kérdés, hogy melyik pozícióban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • weine #10
    Igen, Mint mindent, ezt is a többség dönti el.
    (A többség döntötte el anno, hogy Taigetoszról ér ledobni a csecsemőket.
    Aztán a többség aszonta, ez nem jó.)

    Ezek neked új dolgok?:)
  • Zombee #9
    Ha már egyszer a cikk 10 jó és 5 rossz alkotással foglalkozik, lehetne is benne szó 10 jóról és 5 rosszról.
    Na meg kultikus Overwatch? Mitől?
  • xido #8
    főleg egy olyan,amiről még bevallani se szégyellem,hogy a címét se hallottam eddig a cikkig,pedig napi szinten tájékozottnak érzem magam,még az engem nem érdeklő címekben is...aztán megnéztem yt-n..fanatikus anti-akció orientált manager játék rajongónak kell lenni,hogy ezt valaki egyáltalán feltegye a gépére,nem hogy el is indítsa..
  • TokraFan #7
    A Stellaris mondjuk eléggé ütős lett, simán top 3-ban van nálam.
  • Palinko #6
    persze, hogy az volt a legjobb játék a félévben, ezt mindenki tudja... jó nagy baromság metacritic alapján rangsorolni, mert biztos jó az Out of the Park Baseball 17, de a rétegjáték rétegjátéka kb, annak a 4 embernek meg biztos baromira tetszett ezért jól felszavazták...

    de azért mégis elárul valamit erről a félévről ha a 4. legjobb a Stephen's Sausage Roll lett, most tegyük félre a pontrendszerrel szemben megfogalmazott kritikámat, azért ez mégis beszédes, mert a Witcheren kívül szerintem nem volt igazán jó játék a félévben (nem vagyok DS fan, bocsi)

    majd talán a második félév erősebb lesz. amiktől várok valamit Deus Ex, Battlefield, Dishonored, No man's sky. amit nagyon szeretnék ha nem basztak volna el, mafia 3.
  • G18XM8 #5
    Nekem a Blood and wine volt a favorit, de szerintem ezzel sokan vannak még. Már harmadjára kezdem újra, jobban tetszik, mint az alapjáték, meg a heart of stone. De hogy a cikk szerint ez a baseball játék megelőzi... Vicc.
  • TokraFan #4
    Az egész cikk értelmetlen. Metacritic alapján nem lehet rangsorolni, legalábbis nem igy, mert nem mindegy az sem, hány szavazat alapján olvassuk le az eredményt. Ha pl. egy játék 2-3 szavazat alapján 100%, akkor az nyilván nem releváns, a fejlesztő is dicsérhette magát egy kamureggel. Vagy mondjuk hasonlítva egy olyannal, ami csak 80% de az 2000 ember szavazata alapján jött ki, az valójában sokkal jobb játék is lehet. Nem beszélve arról, hogy sokszor nem a játékot minősítik a szavazatokkal, hanem pl. a kiadót. Ubisoft címekkel gyakori, hogy a játékot ugyan dicsérik, de a szar Uplay miatt megis anyazasba fordul es lepontozzák. Úgyhogy ez igy értelmetlen, ráadásul ha mar megis kell ilyen cikk, akkor célszerűbb lenne egy listát kitenni, nem a szövegbe applikalni a címeket, mert igy átláthatatlan es idegesítő az egész.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.07.10. 08:43:15
  • gombabácsi #3
    szóval ha sokaknak/többségnek tetszik, azt jelenti, hogy jó? :)
  • PeeTeR #2
    szoval az, hogy neked nem tetszik az azt jelenti, hogy valami rossz? meselj meg kerlek kis codfanboi :C
    Utoljára szerkesztette: PeeTeR, 2016.07.09. 18:56:26
  • Gauge #1
    BF1 nem lesz jó. Nagy most a hype, de előzetes videók alapján nekem nem tetszik. Cod lesz az inkább, mint BF.