Berta Sándor

A Samsung nem ajánlja a Windows 10-re váltást

Miközben a Microsoft mindent megtesz új operációs rendszere terjedése érdekében, addig a dél-koreai cég szerint még mindig túl sok vele a probléma.

A NetMarketShare adatai alapján a Windows 10 piaci részesedése már 17,43 százalék és ezzel párhuzamosan a Windows 7 részesedése a tavaly decemberi 55,68 százalékról 48,57 százalékra csökkent. A Samsung most ezzel ellentétes kampányba kezdett: a gyártó azt kommunikálja, hogy a felhasználók semmiképpen ne telepítsék fel a számítógépeikre a Microsoft új operációs rendszerét.

A Microsoft mindent elkövet azért, hogy az embereket rávegye a Windows 10-re való váltásra és úgy tűnik, hogy a stratégia működik is. Ugyanakkor ha valaki olvassa az internetes fórumokat, akkor láthatja, hogy a szoftver közel sem tökéletes és túl sok olyan problémafelvetés van ahhoz, hogy azokat kizárólag felhasználói hibára lehessen fogni. Nagyon sokan panaszkodnak különböző szoftverproblémákra és hiányzó meghajtóprogramokra. Előfordul, hogy éppen a WLAN-kapcsolat akadozik, másoknál bizonyos alkalmazások nem működnek vagy éppen egy frissítés után a teljes rendszer összeomlik és használhatatlanná válik.

Mindez elegendő ok volt a Samsung számára ahhoz, hogy azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy véletlenül se frissítsenek a Windows 10-re és ha valaki közülük egy olyan számítógépet vagy notebookot vásárolt, amelyen nincs előre feltelepített operációs rendszer, akkor nehogy feltegye rá a Windows 10-et. A lépést a gyártó azzal a beérkezett rengeteg panasszal indokolta, amellyel egy éve folyamatosan találkoznak a terméktámogatási részlegén dolgozó munkatársai. Gyakori, hogy a Windows 10-re való frissítés nem sikerül, de ha mégis, akkor is vannak problémák. A Samsung álláspontja az, hogy amíg ezeket nem sikerül megoldani, addig nem érdemes átváltani az új operációs rendszerre.

A The Register birtokába került ügyfélszolgálati e-mail többek között azt tartalmazza, hogy a dolgozók őszintén nem ajánlják, hogy valaki Windows 10-et telepítsen Samsung laptopra vagy PC-re. A vállalat ugyanakkor a hibák kijavítása miatt együttműködik a Microsofttal. A hivatalos oldalra feltöltött egyik meghajtóprogram például nem kompatibilis az aktuális Windows-verzióval, így azt tanácsolják, hogy aki teheti, tartsa meg az éppen használt operációs rendszert. Mindenkit értesíteni fognak arról, ha a Windows 10 nem jelent majd problémát a Samsung notebookok, számítógépek és monitorok esetében.

Az ügy egyébként nem csupán a redmondi óriás felelősségét veti fel, hanem a partnercégekét is, hiszen a Windows 10 immár egy éve elérhető és a gyártóknak a Windows 10 piacra dobása előtt további hat hónapjuk volt a meghajtóprogramok elkészítésére és tökéletesítésére. A kérdés csak az, hogy valóban ennyire bonyolult-e és nehéz-e ez a feladat a Windows 10 esetében.

Mindenesetre nem egyedül a Samsung panaszkodott az operációs rendszer kapcsán. Januárban Yang Yuanqing, a Lenovo első embere a következőket mondta: "A Windows 10 nem tudott növekedést kiváltani a PC-piacon. De ne értsenek félre: a Windows 10 tényleg egy jó operációs rendszer, de nem hiszem, hogy a Microsoft frissítési politikája helyes volt. Az új szoftvert ugyanis mindenekelőtt olyan új eszközökkel kellett volna bevezetni, amelyek optimalizálva lettek a Windows 10-re. Ez utóbbi egy olyan élményt jelentett volna az ügyfeleknek, hogy mindenképpen elégedettek lettek volna. De ha valaki az új rendszert régi számítógépekre telepíti, akkor ehelyett inkább problémákkal szembesül, az ügyfeleink panaszkodtak is emiatt."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #18
    "Mint ahogy a cikk is írja ! : csakis azok használjanak Win10-et ahol előretelepített van , mert az már eleve egy optimalizálz verzió és ennyi ."
    Nekem gyári Win 10 van az ultrabook-omon, és folyamatosan gondok vannak vele, TOTÁL bugos, fos az egész. És ha még csak az én gépemen lenne ez a gond, de ugyan ezek a bugok teljesen más ultrabook-okon is előjönnek, illetve Win-es tableteken is. Kollégák is ki vannak borulva.
    A nagy update után volt, akinek zsinórban 6-szor fagyott le a gépe 2 óra alatt, az IT egy órát műtötte, majd megint lefagyott. Az ex kolléga belerúgott a gépbe is felmondott (az igazsághoz hozzá tartozik, hogy vannak nagyobb gondok is a cégnél, ez már csak az utolsó csepp volt azon pohárban... de akkor is, haláli jelenet volt).

    A Windows 10 totál csőd.
  • NAGYmenET #17
    NEM csak a Samsungnál van hiba , van ahol jóval több , csak megkell látni ... persze aki nemakarja az nem is fogja . Inkább szenved vele és tolja azaz engedi rá a 2évesnél idősebb konfigokra és aztán csodálkoznak mitől is haldoklik a vadás új Winfos10.
    Semmi gondom nincs a Win7 X64 Professional Samu gépemmel . Tökéletesen megy minden .
    ennyi

    Mint ahogy a cikk is írja ! : csakis azok használjanak Win10-et ahol előretelepített van , mert az már eleve egy optimalizálz verzió és ennyi .

    Nem kell rinyálni feleslegesen , csak elkell fogadni a normális jó tanácsokat és akkor nem ér meglepetés.
    Pár figyelmetlen okostojás figyelmébe :
    Nem telefonokról van itt szó , hogy Androidot belekeverje pár TROLL !
  • vato loco #16
    Jó hülye a Samu. Nekik csak azért szar mert nem az övék, inkább az androidos telókra terelnék a népet. De az csak egy telefon, nem konkurrencia egy számítógépnek, ezért felesleges próbálkozás.
  • yamato41 #15
    A Samunak inkább jól meg kellene írnia a saját szoftvereit, mint másra adni az utat. Nekem van egy Samu laptopom, upgrade-ben ment fel rá a W10. Semmi gond nem volt az oprendszerrel, csak a Samu saját szoftvereivel.
    Tehát a közlemény helyesen:
    "A Samsung nem ajánlja a Windows 10-re váltást, mert nem csinálta meg rendesen a saját szoftvereit, hogy azok rendesen használhatóak legyenek W10 alatt, miközben a hardver tökéletesen alkalmas lenne a modernebb, a hardvert jobban kihasználó oprendszer futtatására."
  • takysoft #14
    Evidens. Minden laptopot, mikor megvásárolod, akkor van hozzá egy operációs rendszer, amihez ajánlják/ adnak mellé. Ezt fogják supportálni, újabbakat nem.
    Így az az újabb Windowst csak majd a későbbi laptophoz ajánlják, ami ugye később jelent meg, mint a w10.

    Erre jött az MS ingyenes frissítési dolga. Miszerint ugye bármelyik gépet lehet frissíteni, ha a hardverkövetelmény megvan.

    Na most ez az esetek 95%-ában remekül működik is. (bár véleményem szerint a clean win10 install sokkal praktikusabb dolog)

    Minden szoftver, ami fut Vista, Win7 vagy Win8 alatt, az fut Win10 alatt is. Ez ténykérdés.
    Kivéve 1 apróságot... a drivereket. Azoknak is amúgy a java része. Ha valami nem túl specifikus, akkor elviszi, pl nyomtatódriver.

    Sőt, még Windows XP-s drivereket is támogat elvileg... de az már nagyon elvi kérdés... mert eleve ki készített már 64 bites XP drivereket valaha bármihez is? :D (32 bites driver meg eleve nem megy a 64 bites gépen)

    Ettől függetlenül nekem jó tapasztalataim vannak a Win10-zel. Minden gépen, laptopon megtalálta a drivereket, amik nekem kellettek. Ha meg nem, akkor relative gyorsan le lehetett tölteni a gyártótól.
    természetesen nem a laptop gyártójától, hanem a chip gyártójától (pl via, nvidia, stb...)

    Akkor javaslom a win10-re váltást, ha nem rizikós az adatvesztés, és nem okoz gondot neked visszatenni egy Win7/8-at ha kell.
    És persze... tudom, hogy az official update ingyenes... de egy clean install mindig tisztább dolog, mint az upgrade.
  • ugh #13
    *fejlesztési költségének
  • ugh #12
    A wp10 is egy bugos rakat szar.
    Mert lenne a w10 más.
    Ha a különböző log, adatgyűjtési, es hasonló funkciók fejlesztésének költségének csak a felet a tényleges os kapta volna nem egy talicska szar lenne...
  • UUUU #11
    Pontosan windows 7 forever
  • hapi #10
    Ugyan ez igaz az ASUS laptopokkal is. Amikor írtam nekik hogy akkor most mi van azt választ kaptam hogy nem ajánlott fel tenni a win 10-et térjek vissza az eredetire ami rajta volt! Ez hivatalos asus levél még megvan!
  • TokraFan #9
    Windows 7 forever...
    Mellesleg nem csodálkozom. Windows 3.0 óta átéltem már az összes verzió frissítést, mindegyikkel szopóroller volt. Úgyhogy én már rutinból kb. 4 éves késéssel térek csak át, M$ OS esetén.

    Egyedül a windows NT működött rendesen, jellemzően az nem is M$ fejlesztés volt eredetileg -bár ha jól emlékszem az ő megbízásukból indult, de valójában a DEC fejlesztette, később az IBM-el közösen az OS2 részeként-, .
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.06.03. 23:30:23