Gyurkity Péter

Tesztelik a NASA e-vitorláját

Az új meghajtással sokkal gyorsabban érhetnénk el a Naprendszer határvidékét.

A napokban olvashattunk a hozzánk legközelebb lévő Alpha Centauri naprendszer felderítését célzó új kezdeményezésről, eközben azonban a NASA is dolgozik az új technológiákon, amelyek egy nap a jelenleginél jóval gyorsabb űrutazást tennének lehetővé. Ezen technológiák egyike az e-vitorla, amely a Napból származó protonokra és elektronokra épül.

A Heliopause Electrostatic Rapid Transit System (HERTS) névre keresztelt megoldás a napvitorlával ellentétben nem a fotonokat fogná be, hanem a Napból származó, a napszéllel nagy sebességen utazó protonokat, amelyek a vitorla alapját képező vékony, alig 1 mm vastagságú, ám akár 20 km hosszan tekeredő alumíniumszálakba ütközve és onnan visszaverődve biztosítanák a meghajtást (pontosabban az űreszköz lassú, ám folyamatos gyorsulását). A vitorla 10-20 ilyen alumíniumszálból állna össze, kiterjedése pedig meglehetősen nagy lenne - 5 CSE távolságnál ez Los Angeles városának megfelelő területet fedne le, ami az űrben nem jelentene problémát. Az elképzelés szerint a napvitorlával ellentétben itt a meghajtás biztosításával az 5 CSE-re elhelyezkedő aszteroidaöv elérése után sem lenne gondunk, ez egészen 16-20 CSE távolságig folytatódhatna, vagyis jóval gyorsabban elérhetnénk a Naprendszer határát, a helioszférát, amely a Voyager-1 szondának 35 évébe került.


A technológia egyelőre csak koncepció formájában létezik, ám a NASA szakemberei az alabamai Huntsville városában most megkezdik a protonok és elektronok ütközésének részletes vizsgálatát. Ezt az űrbéli plazma szimulálásával, valamint rozsdamentes acélhuzalok alkalmazásával valósítják meg, az erre kialakított kamrán belül megfigyelik a protonok visszaverődését, illetve a huzalokhoz vonzott elektronok mennyiségét. A kapott adatokra támaszkodva készítenék később el az elektronágyút, amely a felesleges elektronok eltávolításáért, ezzel pedig a vezetékek pozitív töltésének megtartásáért lesz felelős, ez ugyanis kulcsfontosságú a meghajtás biztosítása szempontjából.

Az űrügynökség a 2013-2022 közötti időszakra vonatkozóan rendelkezik egy részletes menetrenddel, amely a technológia kifejlesztését célozza, az alkalmazásra azonban ideális esetben is csak nagyjából egy teljes évtized múlva kerülhet majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #8
    Nem olvastam el bevallom, csak most. De ha csak szálakról van szó, akkor meg kb. nincs mit eltalálni. :) Mea culpa
  • Archenemy #7
    Jaja... az aszteroidamezők nem úgy néznek ki, mint a Star Warsban, hanem igazából nagyon-nagyon ritkák benne az aszteroidák.

    "NASA estimates the odds of one of their probes traveling through our asteroid field actually hitting an asteroid to be about one in a billion."

    http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/12/an-asteroid-field-would-actually-be-quite-safe-to-fly-through/
  • kvp #6
    Szerintem arra jatszanak, hogy tul apro az a 12 celpont ahhoz, hogy barmi eltalalja. Erre lehet egy valoszinuseg szamitast vegezni, hogy adott mennyisegu es meretu meteor az adott oriasi teruleten belul mekkora valoszinuseggel talalja el azt a 12 db 1mm-es szalat. Mivel viszonylag eros anyagrol lenne szo, ezert meg talalat eseten sem biztos, hogy el is vesztenek azt, tovabba ha elvesztik, akkor a maradekkal nem tudna tovabb menni.
  • Cat #5
    Nem.

    Each tether is extremely thin, only 1 millimeter -- the width of a standard paperclip -- and very long, nearly 12 and a half miles -- almost 219 football fields.
  • lapaleves #4
    milyen felület főnök? gondolom olvastad a cikket, vagy nem.
  • Berber #3
    Azt az 1mm-t nagyon elírták.
  • gforce9 #2
    Kilukasztja. Ha jól van tervezve nem oszt nem szoroz néhány luk egy ekkora felületen.
  • Tinman #1
    20km-es hossz? 1mm vastagság? Meteorokkal mi lesz? Hm?