Gyurkity Péter

Rekordmeleg tél volt az USA-ban 

Erről szól a friss jelentés, amely szerint messze meghaladták a múlt század átlagát.

A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) közzétette legújabb jelentését, amelyben arról számolnak be, hogy nemcsak a múlt század átlagát, de az eddigi rekordtartó telet is meghaladták a tengerentúlon, vagyis a mostani a legmelegebb tél volt azóta, hogy elindult az adatgyűjtés.

A december és február között mért átlaghőmérséklet az összefüggő területet alkotó 48 állam esetében 2,66 Celsius-fok volt, ami túlhaladta az eddigi rekordtartót. Az 1999/2000-es tél 2,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel volt eddig a legmelegebb, most viszont lekerült az első helyről, míg a tavalyi, a keleti parton óriási havazásokkal járó időszak már csak a hetedik helyen szerepel a felsorolásban (az erős havazások ugyanis nem jelentették az átlaghőmérséklet jelentős csökkenését). A csapadék mennyiségét tekintve is lepipálták a huszadik századi átlagot, ebben a tekintetben a 12-ik helyet érdemelte ki az idei tél, legalábbis az 1895-ig visszanyúló időszakot tekintve.


Összesen 46 államban volt a szokásosnál melegebb az említett időszak, ezek közül Connecticut, Rhode Island, Maine, Massachusetts, valamint Vermont is az eddigi legmelegebb december-februári periódust tudhatja maga mögött, míg Alaszka esetében a mostani a második legmelegebb tél volt, ami szintén nem vetít túl sok jót előre. A tél idén március 20-án ér véget, így kicsi az esély arra, hogy az utolsó pillanatban egy nagyobb betörés lejjebb viszi az eddig mért átlagot.

Az erős El Nino-hatás tehát konkrét következményekkel járt, ez a csendes-óceáni régió egyenlítői területéről befolyásolta az USA téli időjárását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #5
    Aki tudomanyosan akarja megkozeliteni a globalis melegedes kerdeset az pont ezert nem is az aktualis idojaras alapjan teszi ezt, szoval nekik mindegy hogy most epp fuj a szel vagy meleg van vagy hideg, mert nem ettol fugg.
    Aki politikai oldalrol kozeliti meg annak is mindegy, de epp ellenkezoleg, mindre rafogja hogy ez mutatja a letet vagy nemletet.
  • NEXUS6 #4
    A GW nagyjából tény. A kérdés az, hogy hol van az leírva, hogy mennyinek kéne lenni a Föld átlaghőmérsékletének?
    Ha mi valamit még is meghatározunk, akkor is csak saját érdekeinket tartjuk szem előtt, nem a Földét, az élővilágét.
    Az élővilág szempontjából egy meleg, párás, magas CO2 tartalmú légkör az ideális, ami pl. a dinók idejében is volt, és nem a mostani viszonylag száraz, hideg, alacsony CO2 szintű. Ez utóbbi jelentősen alacsonyabb biomassza tömeget tesz lehetővé.

    Akik a "klímavédelem" mögé állnak, azok nem zöldek, azok az emberi fajt helyezik minden, a Föld, az élet elé.

    Ráadásul teljesen kétséges az is, hogy ez valójában kinek is az érdeke!? Mert amíg a gazdag államok a GW pozitív oldalát kapják jórészt (pl. növekvő mezőgazdasági termeléssel), addig a szegény országok képtelenek védekezni a negatív hatások ellen (pl. tengerszint emelkedés). Ez pedig felveti a kérdést, hogy mindazok az intézkedések, amiket a gazdag országok nyomatnak ezerrel, vajon nem-e azt a célt szolgálják, hogy csapást mérjenek velük, valami zöld politika nevében a szegényebb országokra, azok versenyképességének, az általuk jelentett kihívás csökkentése érdekében!?
  • ostoros #3
    Csak hogy a globális felmelegedés tekintetében az átlag számít. Hiába voltak hideg meg hó rekordok egy pár hétig, ha amúgy a tél többi része enyhe volt.
    Globális átlaghőmérsékletek:
    https://ourchangingclimate.files.wordpress.com/2010/03/global_temp_yearly_p1_smthbin11_2.png
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.03.13. 11:58:52
  • torreadorz #2
    Ezért nagy biznisz ez a "globális felmelegedés". Mindegy hogy sokat esik vagy épp szárazság van, hideg van vagy meleg, fúj a szél vagy nem, mindent rá lehet fogni hogy globális felmelegedés. Ha egy meteor becsapódna tán még azt is.
  • Ender Wiggin #1
    Ebben az a szép, hogy tavaly meg rekord hideg volt ugyanott (többszáz rekord dőlt meg) és mindegy, hogy hideg vagy meleg, mindig kajabálnak, hogy globális felmelegedés...