Gyurkity Péter

USA: egyre több a higany az esőben 

A forrás azonban nem az országon belül található, a növekedés Ázsiának köszönhető.

A Science of the Total Environment magazinban jelent meg egy új tanulmány arról, hogy az elmúlt két évtizedben miként alakult az észak-amerikai kontinensen leesett eső higanytartalma. Az adatok alapján érdekes ellentét rajzolódik ki az USA keleti és nyugati partja között, ami két kontinens eltérő fejleményeivel magyarázható.

A keleti parton az elmúlt húsz évben csökkent az eső higanytartalma, ami a tanulmány készítői szerint az ebben az időszakban életbe lépett új előírásoknak, az iparági erőfeszítéseknek, valamint a földgáz árában bekövetkezett csökkenésnek köszönhető. A higany egyik fő forrása ugyanis a szénerőmű, ezen erőművek üzemeltetőinek pedig új szűrőket kellett felszerelniük, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátást, többek között éppen a higany mennyiségének csökkentése érdekében. Ez természetesen nemcsak az ország keleti részén volt kötelező, érdekes módon azonban a középső és nyugati tájakon növekedést mértek a higanytartalomban.

Ez utóbbi már az ázsiai hatás következménye, a szomszédos kontinensen ugyanis nem került sor hasonlóan szigorú intézkedésekre - igaz, az utóbbi években Kína is igyekszik javítani a helyzeten, követve a fejlett országok példáját. Az ott kibocsátott jóval nagyobb mennyiségű higany azonban (az időjárási körülményektől függően) többnyire Észak-Amerikában landol, emiatt pedig az USA nyugati partján jól kimutatható növekedés ment végbe. Az esőben található higany máj- és idegrendszeri problémákat, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz, vagyis közvetlen módon jelent veszélyt a lakosságra.

Mivel Kína számára továbbra is a szénerőművek jelentik az elsődleges forrást - dacára az ambiciózus atomerőmű-programnak és a megújuló energia terjedésének -, nem túl valószínű, hogy itt belátható időn belül drasztikus csökkenést érnek el, különösen úgy, hogy a tavalyi megállapodás értelmében az üvegházhatású gázok mérséklődése csak 2030 után várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #5
    Arrafelé tényleg lehet valami az esőben! XD
  • Csacsis #4
    Szerintem a hőmérőben még előnyös is, nem hogy káros! :Đ
  • NEXUS6 #3
    a higany persze nem csak az emberre káros, hanem nagyjából mindenre
    ;)
  • overseer-7 #2
    a higany az jó.
    mérgezi az embert.
    az ember káros
    az embert eliminálni kell az ökoszisztémából
    a higany támogató hatással van erre
  • Tetsuo #1
    Itt a második amerikai holokauszt - mehet a kártérítési igény. ;-)