Balázs Richárd

Életképes hang-vonósugarat mutattak be

A Bristol és a Sussex Egyetem, valamint az Ultrahaptics cég egy újszerű megoldást fejlesztett ki, ami hanghullámokkal emel fel és mozgat tárgyakat.

A hang-vonósugár egy érdekes megközelítése a sci-fikben megjelenő vonósugaraknak. A britek által megalkotott változat magas amplitúdójú hanghullámok alkalmazásával akusztikus hologramot állít elő.

A Nature Communications szaklapban publikált technika igen széles körben lesz alkalmazható, például egy szónikus gyártósoron mindennemű fizikai érintkezés nélkül szállíthatnak és állíthatnak össze törékeny dolgokat, ugyanakkor egy miniatűr változat gyógyszereket, vagy mikro-operációs eszközöket juttat az élő szövetbe. "Elképesztő élmény volt, amikor először láttuk, hogyan tart a helyén egy tárgyat a vonósugár" - mondta a tanulmány szerzője, Asier Marzo. "Mindannyian tudjuk, hogy a hanghullámoknak fizikai hatásai lehetnek, itt azonban sikerült elérni a hang minden eddiginél magasabb fokú irányítását" - tette hozzá Bruce Drinkwater, a bristoliak ultrahangtan professzora.

"Eszközünkkel a levegőben manipulálunk tárgyakat, látszólag fittyet hányva a gravitációnak. Több tucat hangszórót vezérlünk, létre hozva egy akusztikus hologramot, ami valós időben, érintés nélkül képes több objektum manipulálására" - magyarázta Sriram Subramanian, a Sussex Egyetem informatika professzora.


A kutatók 64 parányi hangszórót állítottak hálózatba, hogy nagy hangmagasságú és intenzitású hanghullámokat hozzanak létre. A vonósugár a magas intenzitású hanggal körülveszi a tárgyat, erőteret alkotva. A hangszórókból érkező hullámok aprólékos kontrollálásával a tárgy a levegőben tartható, mozgatható, vagy akár forgatni is lehet.

A kutatás bebizonyította, hogy három különböző alakú akusztikus erőtér viselkedik vonósugárként. Az első két ujjra, vagy csipeszre emlékeztet, a második egy akusztikus örvény, míg a harmadik egyfajta magas intenzitású kalitka, ami körülveszi, és a helyén tartja a tárgyat. A kutatók a rendszer különböző variációin dolgoznak. Egy nagyobb változat képes lesz egy futball labda lebegtetésére 10 méteres távolságból, míg a legkisebb változattal a testen belül mozgatnának részecskéket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #19
    ez kb olyan mintha delta modulációval akarnánk dc feszültséggenerátort építeni, ráadásul olyan alkatrészekből aminek korrektúrázhatatlan a szórásuk
  • Sir Cryalot #18
    "totális fix helyen tartja mint a kvantum csapda. "

    látom nem hiszel a szemednek mert ez tök instabil
  • Sir Cryalot #17
    hihi, van ennek egy olyan praktikus hátulütője, már értem a mély sumákolást és az előzetes felfokozott izgalombahozást, ui. utólag komoly lehűlés várható.
  • Astrojan #16
    A természetben nincsenek vonzóerők. Csak nyomóerők vannak, minden esetben.

    A mágnes sem vonz és az elektromos térerő sem. Két test egymás felé mozgását mindig ez erők eredője mozgatja egymás felé és sohasem valamiféle vonzás, hasonlóan ehhez a hangszórós kísérlethez amiben természetesen nincs semmiféle vonósugár.

    Azt már nem is kell talán említenem, hogy a gravitáció szintén nyomóerők különbségéből származik de a lehetetlenül buta fizikusok ezt képtelenek felérni ésszel. Ráadásul töménytelen elmagyarázás és szájbarágás után sem.
  • Inquisitor #15
    Mondjuk a videó alapján nem csak "lebegteti" a rendszer az adott tárgyat, hanem bizony totális fix helyen tartja mint a kvantum csapda. Azaz ha elforgatják a berendezést bármilyen irányban, nem befolyásolja hozzá képest az anyag helyzetét. Ez azért picit több mint levitáció:

    Utoljára szerkesztette: Inquisitor, 2015.11.07. 00:51:26
  • johnfly #14
    Abban a tartományban, ahol egy hanghullám egy nehezebb tárgy mozgatásához (és lebegtetéséhez) elegendő energiát hordoz, akkora decibell értékeket vesz fel, ami megsüketít minden élőlényt a környéken, szóval nem.
  • duke #13
    "A légdeszka aljára szerelve lebegtetni lehetne egy könnyű tárgyat vele? (elsőre talán önmagát) :) "

    Egy konnyu deszka talan meg menne. De miutan itt megis csak a legnyomas tartja a targyat, nehezen tudom elkepzelni, hogy akkora legnyomast tudjanak igy letrehozni, ami egy ember sulyat is elbirja, a szokasos gordeszka meretben.
  • duke #12
    "A hang-vonósugár egy érdekes megközelítése a sci-fikben megjelenő vonósugaraknak."

    Jo pofara esenek majd a hulye angolok, az angol hulyek, amikor az urben probalkoznak legures terben. :)
  • Flexcsi #11
    Vajon lefelé fordítva is működne?
    A légdeszka aljára szerelve lebegtetni lehetne egy könnyű tárgyat vele? (elsőre talán önmagát) :)
  • Moondom #10
    Ahogy nézem, ez nem vonósugár, hanem tolósugár hatású izé...