Berta Sándor

Nehezebbé válhat az online kereskedelem

A közelgő szabályváltozások elsősorban a kisebb boltoknak hozhatják nehéz helyzetbe.

Az Európai Bankfelügyelet módosítaná az online kereskedelemre vonatkozó biztonsági szabályokat. Az eredeti elképzelés az, hogy az internetes fizetéseket és ezáltal az e-kereskedelmet is biztonságosabbá tegyék, azonban pont azt érhetik el, hogy az online vásárlás folyamata a jelenleginél sokkal nehézkesebb lesz.

A jövőben a tervek alapján a fizető személyek két egymástól független jellemzőjét vizsgálnák meg, például a PIN-kódja mellett az ujjlenyomatát is. Mindez bonyolultabbá teheti a hitelkártyával való fizetést. Ulrich Binnebößel, a Német Kereskedelmi Szövetség fizetési szakértője közölte, hogy attól félnek, ha a döntéshozók az e-kereskedelmet bonyolultabbá teszik, akkor ez sokakat el fog riasztani az internetes vásárlástól.

A szervezet attól tart, hogy a kisebb online üzletekben csökken majd a forgalom. Ugyan a fogyasztóknak lenne lehetőségük arra, hogy a megbízható kereskedőket és szolgáltatókat feltegyék egy úgynevezett fehér listára, amelyeknél a kiegészítő biztonsági szempontokat nem kell alkalmazni. A probléma csak az, hogy ezekre a listákra elsősorban a nagyobb üzletláncok kerülnének fel és nem azok a helyek, ahol az emberek csupán egy-egy alkalommal vásárolnak. Vagyis a kisebb piaci szereplők könnyen hátrányos helyzetbe kerülhetnek.

Az új helyzetből leginkább az olyan szolgáltatók profitálhatnak, mint a PayPal, ugyanakkor az emberek elfordulhatnak a bankoktól. A változtatások egyébként novembertől lépnek életbe. Binnebößel leszögezte, hogy nem a biztonságos fizetési eljárások ellen vannak, csak azt szeretnék, ha a döntéshozók megvizsgálnák a tervezett módosítások lehetséges következményeit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matatom #4
    Tetsuonak igaza van. Az utánvétel lehet Magyarországon megoldás, mivel itt sokan személyesen veszik át a csomagot, nyugaton viszont egyre kevésbé.

    Németországban pl. rengeteg alkalommal teszi ezt egy szomszéd, rendel az ember az un. Packstationba (amolyan "csomagfal", ahol egy kártyát és pint használva felveheted egy méretes, csomagokat tartalmazó fém falból), vagy teszi le a postás megadott helyen, pl. udvarban. Mellesleg ott az utánvétel kivétel nélül extra postai költséget jelent (rendszerint 2-8 €) szemben pl. a PayPallel, és számos egyéb fizetési módszerekkel, tehát nem igazán használatos.
  • superxepi #3
    Én ha online vásárolok akkor csak utánvétellel más szóba jöhet, és csak megbízható kereskedőktől!
  • Tetsuo #2
    Jah, Nyugaton lassan nincs is utánvét...
  • halgatyó #1
    Utánvéttel kell rendelni. Ha az e-kereskedő úgy nem hajlandó, akkor óriási ívben le kell szarni!