Gyurkity Péter

Új képeken látható a Ceres és a Plutó

A Ceres felszínén méretes hegy, a Plutó és holdja esetében pedig azok kettős tánca látható.

A NASA még a kétezres évek közepén indította útnak két szondáját, amelyek csaknem egyszerre, idén érkeztek (érkeznek) meg eredetileg kijelölt célállomásukhoz, így az elmúlt hetekben mind a Dawn, mind pedig a New Horizons is bőven szolgált újdonságokkal a szakemberek és a laikusok számára. Most további felvételek futottak be, ezeken pedig új részletek váltak láthatóvá.

A Dawn például egyre közelebb kerül a Ceres törpebolygóhoz, amely a küldetésen belül a Vestát követte a sorban. A szonda elsőként látogatott meg egy ilyen égitestet, az elkövetkező hónapokban pedig egyre közelebb kerül majd a Ceres felszínéhez, amely egyben a Mars és a Jupiter között található aszteroida-öv legnagyobb objektuma. Orbitális pályája révén jelenleg 4400 kilométeres távolságból térképezi fel a felszínt, ez azonban augusztus elejére 1450 kilométerre csökken, jövő márciusra (a küldetés utolsó szakaszában) pedig mindössze 375 kilométer lesz. Bár a fényes foltokra egyelőre továbbra sincs magyarázat (ez lehet jég, só, illetve valamilyen más, a fényt tükröző felület), a törpebolygón egy 5 kilométeres magas hegyet fedeztek fel, amely szintén arra utal, hogy a Ceres felszíne sokkal erősebben mutatja annak aktív múltját, mint ahogy azt a Vesta esetében láttuk.


A New Horizons által visszaküldött felvételekből a NASA szakemberei most először állítottak össze egy színes animációt, amely ugyan még mindig elnagyolt, azonban jól megmutatja számunkra, hogy a Plutó és annak Charon névre keresztelt holdja, miként járják kettős táncukat. Mivel a hold meglehetősen nagy, keringése során gyakorlatilag végig magával rángatja a Plutót, emiatt a kisbolygó (amely idén visszanyerheti a bolygó besorolást) maga is egyfajta pörgést végez. Jól látható emellett a két objektum eltérő színe, hiszen míg a Plutó narancssárga, addig a Charon inkább szürke - ennek okait még nem ismerjük.

A New Horizons július 14-én érkezik meg céljához, addig azonban még bőven lesz miről beszámolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #5
    És olaj is!
  • Hengelhoffer #4
    Az ott nem értelmes élet, hanem Pataki Attila
  • Hengelhoffer #3
    Lefelejtették a címben szereplő (csalogató) Pluto képet. Egyre gázabb az SG
  • gombabácsi #2
    na de ha a google-be beírom hogy pluto akkor kidob egy csomó jó képet!
    XD
  • Alexease #1
    Jobbra a harmadik pixelen, tisztal latszik, hogy nem csak tokeletes minosegu viz, hanem ertelmes elet is van a felszinen! :D


    Utoljára szerkesztette: Alexease, 2015.06.27. 14:32:23