MTI

Kilép a színfalak mögül a kínai internetrendőrség

Kilép a nyilvánosság elé a kínai internetrendőrség, amely a kiberbűnözés üldözőjeként évek óta működött és működik a színfalak mögött - számolt be a helyi média a Közbiztonsági Minisztérium bejelentéséről.

A kísérleti fázisban 50 településen lesz jelen ilyen testület, köztük a két nagy metropoliszban, Pekingben és Sanghajban, de eldugott kisvárosokban is. Fiókot nyitnak a legnépszerűbb mikroblog oldalon, illetve a még ennél is népszerűbb azonnali üzenetküldő szolgáltatás felületén, a WeChaten. A hét minden napján napi 24 órában ügyelő csoportok feladata, hogy időben eltüntessék a "törvénytelen és káros információkat az internetről, elrettentsenek a kiberbűnözéstől és a "nem megfelelő" online bejegyzésektől, illetve megelőzzék azokat. További feladatuk, hogy esettanulmányokat tegyenek közzé, és kezeljék a lakossági bejelentéseket".

A csapatok a kisebb szabálysértések esetében figyelmeztetni fognak, a súlyosabb ügyekben pedig közreműködésükkel a nyomozóhatóságok lépnek majd fel. A rendőrség terve, hogy a telepített hatósági ellenőrző csoportokból álló országos hálózatot építsen ki a kísérleti szakaszban gyűjtött tapasztalatokat hasznosítva. "Csakúgy, mint a valós életben, a törvénysértések a kibertérben sem maradhatnak büntetlenül" - fogalmaztak a közbiztonsági tárca közleményében. Egyben utaltak arra, hogy "a hagyományos bűnözési formák az internetet is egyre inkább behálózzák", és egyre nagyobb kihívást jelentenek az internetfelügyelet számára.

Kínában legutóbb arra hívták fel a figyelmet, hogy a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeknek meghatározó platformjává vált a világháló, de sorozatban csapnak le a pornográf tartalmakat közlő oldalakra is, a zsarolás céljából szerkesztett weblapokra, a fegyverkereskedelmet bonyolítókra, a szerencsejátékokat üzemeltetőkre, a szélsőséges vallási nézeteket és a rágalmazó, valótlan információkat terjesztőkre. A közbiztonsági tárca azt közölte, hogy idén már 758 ezer "illegális, büntetendő információt" tartalmazó bejegyzést töröltek és 70 ezer kiberbűncselekmény esetében indítottak nyomozást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Érthető a dolog – rendőrállam feature upgrade. Egyrészt így valamivel könnyebb lesz készséges informátorokat (besúgókat) találni, másrészt hagy szokták az emberek az eddigi rejtetthez képest immár nyilvánvaló jelenlétet az online térben. Harmadrészt, tök nyilvánvaló az ottaniak számára hogy ez meg, felesleges is háttérben maradni. Hozzátéve azt, hogy a kínai társadalomban milyen nagymértékű problémák feszülnek a társadalmi egyenlőtlenségi olló kinyílása, a generációk közötti kulturális különbségek között (fiatalabb generációk pokolba kívánják a pártot, meg a mindent átszövő pártállamot), a kínai tűzfal hatékony megkerülési technikáinak terjedése miatt (VPN, TOR, Silversurfer, egyéb), nem csoda, ha a rezsim nyilvánosan tolja az userek képébe a hatalom öklét. Fél a kínai pártállami elit valószínűleg, és ez abszolút nem baj.