SG.hu

Péntek délelőtt részleges napfogyatkozás lesz Magyarországon

A március 20-i részleges napfogyatkozás jó idő esetén Magyarországról is látható lesz.

A jelenség Budapesten délelőtt 9:39-kor kezdődik és 11:59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10:48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog. A jelenség megfigyeléséhez feltétlenül szükség van védőfelszerelés használatára, erre a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy távcsővel vagy a fényképezőgép keresőjén keresztül soha nem szabad a Napba nézni.

Létezik a Földnek olyan vidéke, ahol a március 20-i napfogyatkozás teljes - egy hosszú sáv az Atlanti-óceánon, mely áthalad a Feröer-szigeteken –, azonban ott jóval gyakoribb a borongós az idő, mint a napsütés, így nagy szerencse kell ahhoz, hogy közvetlenül, és ne csak a hirtelen sötétedés révén legyen megfigyelhető a jelenség. Nálunk jobbak a kilátások, itt viszont csak részleges napfogyatkozás figyelhető meg – a Hold a napkorong majdnem 60%-át takarja el.

A napfogyatkozás szabad szemmel is könnyen látható, érdekes hatása, hogy megváltoznak az árnyékok. Sajnos március közepén még kevés a lombos fa, de néhol talán látható, hogy a levelek, ágak közt átszűrődő fény foltjai ezúttal sarló alakúnak látszanak. A jelenséget úgy is megfigyelhetjük, ha valamilyen apró lyukakkal áttört tárgyat, papírlapot teszünk a napfény útjába, és megnézzük az árnyékát a földön. Magyarország területéről kisebb mértékű részleges napfogyatkozást legközelebb 2022 októberében láthatunk, teljes napfogyatkozásra azonban egészen 2081-ig kell várnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjhun #1
    Ha, van kéznél távcső, akkor így nézzük:


    Bármilyen mono/binokulár megteszi. De, arra figyeljünk, ha a "kétszemes"-t használjuk, akkor az okulár(ok) mögött 10-20cm-nél közelebb ne legyen sötét színű könnyen éghető tárgy. Fehér papírra vetítsük. Lehetőleg, az okulárban ne legyen ragasztott tagból álló lencse. (Ha, 5-6cm-nél nagyobb objektívvel rendelkezőt használunk.) Ha, így kényelmetlen, akkor egy jó minőségű síktükörrel tükrözzük el a kivetített képet egy távolabbi fehér falra/ajtóra/vetítővászonra. Így néztük a '99-es teljes napfogyatkozást, annak idején, a spájzajtón. :D

    Vizuálisan közvetlenül a távcsővel, csak akkor szabad megnézni, ha van az objektív(ek) előtt speciális napszűrő fólia/üveg. Ez, a csillagászati boltokban beszerezhető.

    Figyelem!! Ez, bolondbiztosan legyen rögzítve, különben megvakulhatunk!!

    A jelenségre rákeresvén, a Google kiköpte hogy, a '99-es VHS-en is beszerezhető. :DDD
    Utoljára szerkesztette: kjhun, 2015.03.16. 20:56:29