Gyurkity Péter

Végigsöpör Japánon a szupertájfun

Okinava szigete után a japán nagyvárosokon is végigsöpör a Neoguri, lassan veszítve erejéből.

A híradásokban már napok óta visszatérő témának számít az év első szupertájfunja, amely a hét elején Okinava prefektúrán tombolta ki magát. A természeti jelenség lassan veszít erejéből, ám még így is komoly károkat okozhat a főbb japán szigeteken, mivel éppen a nagyvárosokat veszi célba.

Szerda reggelre 1 halottat és mintegy 25 (más források 30) sérültet írtak a tájfun számlájára, ami eltörpül ahhoz képest, hogy a hatóságok nagyjából félmillió lakost, vagyis a helyi emberek egyharmadát telepítették ki a prefektúra területéről. A Neoguri közvetlenül partot érése előtt ugyan némileg gyengült, ám még így is hármas besorolású volt, a japán meteorológiai ügynökség (JMA) pedig a közeli Tokasiki szigetén csaknem 130 km/h-ás erősségű szelet mért, amelyet 190 km/h-ás lökések kísértek. Ez mintegy 23 cm csapadékkal járt együtt, aminek következtében 38 ezer háztartás maradt áram nélkül, a közlekedést pedig kettétört fák és egyéb akadályok nehezítették.


A tájfun most a főbb japán szigetek felé halad tovább, csütörtökre eléri Kjúsú szigetét, ezt követően pedig Honsú következhet, ami már csak azért is kellemetlen fejlemény, mert itt találhatók olyan nagyvárosok, mint Oszaka, Kiotó és Tokió. Az ilyenkor szokásos módon földcsuszamlások és árvizek nehezítik majd a helyzetet, még akkor is, ha maga a tájfun gyengülése folytatódik - ez ugyanis még így is bőven elegendő lesz ahhoz, hogy komoly károkat okozzon a legsűrűbben lakott területeken.

A Neoguri megjelenése miatt egyébként több erőművet is leállítottak, hiszen az erős széllökések ezek működését is veszélyeztetik, a kormányzat pedig szeretné elkerülni a 2011-es fukusimai katasztrófa megismétlődését - az ország 48 üzemképes reaktora ugyan évek óta áll, jelenleg a fokozott biztonsági intézkedések ellenőrzése és azok hatékonyságának felmérése zajlik, de a tájfun a gázüzemű társaikban is károkat okozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #5
    Ezért alakult meg a "last days of tények" klub ahol körberöhögik őket és a zseniális szalagcímeiket.
  • StoneCold7 #4
    Hát csak a szokásos retekklubb/tv2 színvonal. Csoda ha valami értelmeset is tudnak leközölni, amiben nincs hiba.
  • Vol Jin #3
    Ez nem szenzációhajhász, hanem ostoba volt a tv2 részéről. A tornádó meg a tájfun/hurrikán teljesen két különböző dolog. A tornádó szárazföldi jelenség, és teljesen lokális, a tájfun meg tengerről érkező és kontinentális méretű. Tehát az egyik pár kilométeres, míg a másik sok száz vagy ezer.
  • zola2000 #2
    A tv2 mindig olyan durvábban/szenzációhajhászósan mond mindent.
  • Vol Jin #1
    nekem az volt furcsa a TV2 híradójában, hogy azt mondták, hogy a tájfun akár tornádóvá is alakulhat. Hogy lehetnek ennyire dilettánsok?