Balázs Richárd

Újabb lépés az Ararát-anomália megoldása felé

Hollywood-nak hála Noé története is megelevenedik a mozivásznakon, miközben műholdas felvételeknek köszönhetően évtizedek óta kering egy spekuláció, mely szerint Noé bárkájának maradványai az Ararát-hegy magaslatain pihennek.

Lássuk, hogyan áll az összeesküvés elméletbe hajló kutatás, amibe sokan sok mindent, köztük földönkívüli űrhajót is belelátnak.

Porcher Taylor, a Richmond Egyetem jogi karának professzora vezette az Ararát-anomáliának elnevezett jelenség mibenlétére irányuló kutatást. "Utazásom 1973-ban, 41 évvel ezelőtt kezdődött, első évemben, amikor West Point Katonai Akadémián kadétként szolgáltam" - nyilatkozott a Space.com-nak. Akkoriban az akadémián az a hitelesnek tűnő szóbeszéd járta, hogy a CIA kémműholdja véletlenül lefotózott egy "az Ararát-hegy jégsapkájából kiálló hajóorrnak tűnő objektumot" - kezdte a visszaemlékezést Taylor, aki néhány évtizeddel később saját nyomozásba kezdett az anomáliával kapcsolatos felvételekkel.

21 évébe került, hogy közelebb kerüljön az igazsághoz, 1995-ben sikerült meggyőznie a Nemzetvédelmi Hírszerzési Ügynökséget (DIA) öt 1949-ben, az USA Légiereje által az Ararát-hegyről készített légi felvétel titkosításának feloldásáról. Megkereséseinek köszönhetően számos szakértő elemezte a műholdas felvételeket. Az utóbbi években a DigitalGlobe műholdfelvételeivel dolgozik. "Mindig is az volt a végső célom, hogy a DigitalGlobe-tól nyerhető fokozatosan nagyobb és nagyobb felbontású felvételek perdöntően átváltoztassák az anomáliát egy valós elemmé, legyen az geológiai vagy bibliai eredetű" - mondta.


A DigitalGlobe új, nagy teljesítményű WorldView-3 műholdja idén nyáron kerül fellövésre a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról. 31 centiméteres pánkromatikus, a látható fény minden hullámhosszára érzékeny felbontásával a világ legnagyobb felbontású kereskedelmi kamerájává lép elő. "Hálás vagyok a DigitalGlobe-nak, hogy számos extra küldetést hajtott végre a kérésemre az Ararát-hegy fölött 2003 februárjában, ami lefotózta a hajószerű alakzatot 4570 méteren"

Taylor azt reméli, hogy a jövőbeli DigitalGlobe felvételek felkeltik valamelyik nagyobb tudományos szervezet, például a National Geographic érdeklődését, hogy egy expedíciót indítsanak a török katonai területnek számító hegy nyugati fennsíkja alatt elhelyezkedő jégsapka felé, mely csak külön engedéllyel látogatható. A WorldView-3 elvezethet ehhez a célhoz, véli Taylor, aki más elemzési technikákat is bevetett kutatásai során.

Nemrégiben egy pánkromatikus textúra-egyediségi elemzést végzett az anomálián a dél-afrikai Pretoria Egyetem számítógép tudományi karának kutatójával, Francois Luus-szal. A vizsgálatokhoz a QuickBird 61 centiméteres felbontású, 2003-ban készült felvételeit használták, melyről egy hatoldalas jelentés készült. "A textúra-egyediségi elemzés egy objektívebb, mesterséges intelligencia általi nézőpontot ad számunkra, ami megmutatja az anomália azon részeit, ami újszerű textúrákkal rendelkezik, és további vizsgálatokat indokol" - mondta Luus, hozzátéve, hogy a további tanulmányok alátámaszthatják az egyediség vizsgálat által megállapított lokációkat, melyeken utalásokat találhatnak az anomália mögött meghúzódó tárgyra. "Nagyon várjuk az új DigitalGlobe WorldView-3 műholdat, ami rendkívül magas pánkromatikus és multispektrális felbontásával új fényt deríthet az anomáliára. Ilyen minőségű felvételek végre megoldhatják az Ararát-anomália rejtélyét, vagy legalább rendkívül kielégítő távérzékelési elemzés végezhető velük" - összegzett Luus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero 7th #54
    Ismerős, csak hülyeség, a csúszós lejtő érvelési hiba szólásba öntése. Persze moralizálni meg bűnbakot gyártani tökéletes.
  • Meridian #53
    A képhez.
    Nem úgy van az!

    A cápák és tengeri élőlények nem képesek beszélni. Így hazudni sem. Márpedig minden rossz a hazugságból ered.
    Aki hazudik, az lop. Aki lop, az öl. Aki öl, az istentelen...! Ismerős a mondás? ;) :P
  • Vol Jin #52
    Ha valaki súlyosabb a Patakynál, akkor azt nem szabad emberek közé engedni. Komolyan mondom, ha valaki arról beszél, hogy előző életében fénylények voltak a barátnőjükkel, azt komolyan be kellene zárni egy gyógyüdülésre. Az a furcsa, hogy az az ember nem hirtelen lett bolond egy idegösszeomlásban, hanem olyan körbe keveredett, ahol fokról-fokra adagolták egymásnak a hülyeségeket, és minden éles határvonal nélkül lett olyan, akire 20 éve még kényszerzubbonyt adott volna. Először csak horoszkóp, majd spiritiszta szeánszok, mára meg már spontán beszélget a Kozmosz interdimenzionális fénylényeivel.
  • Molnibalage #51
    Tehát nem ismerem őket. Pataki Attila meg szóra sem érdemes, a többi sokkal súlyosabb eset.
  • sempronius18 #50
    Egyre szánalmasabb az sg tudomány szekció, vagy minmeghalunk bulvárcikkek vagy ilyen valamik vannak már lassan csak, mint ez.
  • Zero 7th #49
    Wut? Pataki Attila, Edda énekes... őt sem? :P

    Meg látlak időnként bloghu-n, szerintem Labant úrral és Antal kisasszonnyal már beszélgettél is, csak legfeljebb nem tudsz róla. :)
  • Molnibalage #48
    Egyiket sem ismertem.
  • teddybear #47
    Legalább keress rá a Google-lal hogy miket művelt eddig a kurdokkal a török hadsereg! Aztán ideje lenne levenni a rózsaszínű szemüveget, a mohamedánok egyáltalán nem olyan gátlásosak, mint az európaiak meg az USA....

    Aztán, ha még mindig azt hiszed, hogy úgy mászkálhatsz ide-oda arrafelé is, mint egy európai üdülőterületen, akkor mehetsz. De azért végrendelkezzél előtte...
  • BladeW #46
    Viasat History-n a Mítoszvadászok egy teljes része erről szól. Érdemes megnézni akit érdekel a téma. Külön szépsége a dolognak, hogy kreacionalisták kezdték először keresni a bárkát, az egyikük bele is rokkant, prekoncepcióinak "hála" nem volt képes elviselni, hogy tévedett.
  • gforce9 #45
    Törökörszágban a hadsereg állam az államban. Össze sem lehet hasonlítani a nyugati országokkal. Ilyen szempontból Észak-Koreához közelebb áll.