Gyurkity Péter

3D-nyomtatású koponyát ültettek be 

Egy női páciens ritka betegsége miatt koponyájának nagy részét 3D-nyomtatású másolattal cserélték le.

Mintegy három hónappal ezelőtt került sor az Utrechti Egyetem klinikáján arra a speciális műtétre, amely még az erre szakosodott osztályon is kivételesnek számít. Korábban ugyanis már végrehajtottak hasonló operációkat, ám egyetlen beteg esetében sem váltották ki a koponya ilyen nagy részét egy mesterségesen előállított másolattal.

A szóban forgó női páciens egy ritka betegségben szenved, amelynek eredményeként koponyája lassan, fokozatosan vastagodik. Emiatt egyre komolyabb fejfájásban szenvedett, látása is veszélybe került, és felmerült a közvetlen életveszély lehetősége is. Az idegsebészet szakemberei ezért úgy döntöttek, hogy az immár 5 cm vastag csontot egy 3D-nyomtatással készülő implantátummal váltják fel, amely nagyban hasonlít a koponya eredeti formájára, így reményeik szerint jelentős mértékben csökkenti, netán teljesen el is tünteti a tüneteket. A 23 órán át tartó műtét sikeres volt, a 22 éves beteg pedig azóta tünetmentesen éli életét.


Maga az implantátum egy közelebbről meg nem határozott műanyag másolat, azt nem tudni, hogy a későbbiekben szükséges lesz-e ennek cseréje, avagy egy életre szól. Az orvosok elmondása szerint szinte lehetetlen megmondani, hogy a páciens műtéten esett át, ami talán annak is köszönhető, hogy volt már tapasztalatuk 3D-nyomtatású implantátumok beültetésével, bár nem ekkora méretekben.

Az ilyen irányú kutatások időközben tovább folynak, egyre több helyen fordul elő, hogy hasonló módon előállított komponenseket ültetnek be a betegekbe, bár ez nyilván speciális engedélyeket és hatósági hozzájárulást igényel. Egy hatvanas éveiben járó brit férfi például medencéjét "kapta vissza" titán másolat formájában, ennek köszönhetően ma már bottal jár. 2011-ben egy belga beteg állkapocscsontját váltották ki 3D-nyomtatású példánnyal, amely akkor szintén az első ilyen műtét volt. A kutatók azt remélik, hogy a csontok után az egyéb szöveteket is kiválhatjuk majd 3D-nyomtatású másolatokkal, bár ez még komoly munkát igényel, hiszen az ehhez szükséges technológia jelenleg nem áll rendelkezésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #6
    @Manowar

    Azt jelenti, hogy kulsoleg nem latszik a mutet nyoma. Eszre se lehet venni.
  • Mekong Delta #5
    Szerintem divatot teremt! vagy...
  • Darth Sith #4
    gondolom annyira precízen illeszkedik a maradék koponya többi részéhez a nyomtatás miatt, továbbá a szövetek annyira jól ránőnek és kvázi összeforr vele.
    Az lesz majd a kemény, amikor a páciens nem kéri, hogy a fejbőrét húzzák rá vissza, hanem hagyják átlátszóan. Kíváncsi vagyok, hogy egy ilyen műtétet bevállalnának e, és annak milyen hatása lenne, amikor valaki átlátszó koponyával, kopaszon megjelenik az utcán :D
  • xyl #3
    Vagyis alig látszik a nyoma...
  • MANOWAR #2
    ezt a mondatot nem ertem de erdekes a cikk : "Az orvosok elmondása szerint szinte lehetetlen megmondani, hogy a páciens műtéten esett át, ....." ????
  • ostoros #1
    Nem semmi.