Gyurkity Péter

A vállalatoknál még mindig verhetetlen az Office

A Microsoft ugyan a Windows és az asztali PC terén még az operációs rendszer legújabb verziója révén sem számíthat újabb nagy robbanásra, a másik, hagyományosan kiemelt szerepet élvező termékük azonban nem talál kihívóra az irodai szoftvercsomagok szegmensében. A riválisok szinte labdába sem tudnak rúgni az MS Office mellett, mi több, néhány nagyobb név némi kitérőt követően visszatért a redmondi cég táborába. Az egyetlen esélyesnek (itt is) a Google tűnik, amely azonban elsősorban androidos alkalmazása révén remélhet további sikereket.

A napokban a Microsoft végre bejelentette a Windows 8.1 globális elérhetőségét, ennek köszönhetően pedig megindult a meglévő rendszerek frissítése a sokak által várt újabb verzióra. A 8.1 számos változtatással és néhány új kényelmi funkcióval érkezik, bár ezeknek elsősorban azok örülnek, akik már ezt megelőzően váltottak a nyolcas generációra. A többség - különösen az üzleti szférában - egyelőre kivár, és egy olyan fejlesztés megjelenésében reménykedik, amely végleg megszabadul a Modern kezelőfelülettől és valóban szabad kezet ad a megszokott asztal folyamatos használatában.

Az óvatos fogadtatással természetesen az ágazati szereplők és a beszállítók is tisztában vannak, éppen ezért nem számítanak hatalmas robbanásra a forgalom terén. Az idei és a jövő évre vonatkozóan több nagyobb szereplő is a szegmens visszaesésének folytatását vetíti előre, amin a Windows 8.1 sem fog tudni változtatni, leginkább azért, mert a Microsoft elmulasztotta megragadni a kínálkozó lehetőséget a platform további népszerűsítésére. A cég néhány partnere - így például az Asus, az Acer, a Lenovo, valamint a HP - hivatalosan továbbra is reménykednek, ám ezt leginkább azért teszik, mert éppen ezekben a hetekben jelentkeznek saját újabb termékeikkel, amelyek már az új verzióra építenek.

A Microsoftnak azonban a másik kiemelt területen továbbra sem kell tartania a vetélytársak túlzott megerősödésétől, ennek ugyanis meglehetősen kicsiny a valószínűsége. Erre mutat rá a Forrester piackutató cég legújabb előrejelzésében, amely szerint a széles körben használt Office különböző verziói uralják a mezőnyt, a többiek pedig szinte labdába sem tudnak rúgni, legyen szó a hagyományos kihívókról, avagy az újabb, immár a különböző felhő-platformokra alapozó riválisokról.


148 IT-döntéshozó válasza arra a kérdésre, hogy mely irodai programcsomag van használatban a cégénél (több válasz volt megadható)

A 155 különböző cég bevonásával készült kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy a megkérdezettek milyen szoftvert alkalmaznak a produktivitás terén, mely márka mellett teszik le voksukat. A válaszadók túlnyomó többsége, egészen pontosan 85 százaléka az Office 2010 mellett szavazott, bár itt némi átfedés tapasztalható, hiszen számos résztvevőnél egyszerre több változatot is megtalálhatunk. Erre utal, hogy az Office 2007 51 százaléknál szerepelt a válaszok között, míg az Office 2003 és a korábbi verziók 28 százalék, az Office for Mac 2011 pedig 17 százalék számára van jelen a hétköznapokban.

A legújabb verzió, az Office 2013 részesedése jelen pillanatban 22 százalék (legalábbis a megkérdezettek körében), ez elsősorban a Windows 8 operációs rendszerrel érkező új számítógépek beszerzésével együtt terjed. Jól láthatóan kirajzolódik a Microsoft azon igyekezete, hogy lépést tartson a korral, az eredetileg 2011-ben elrajtoló Office 365 egyre több funkciót kínál, ez pedig az előfizetők számára immár Andoid és iOS alatt is elérhető - itthon az alapítványok és a társadalmi szervezetek az adományozás rendszere révén mentesülnek a költségek alól. A válaszok alapján kijelenthető azonban, hogy az üzleti szféra szereplőit ez kevésbé érdekli, őket tökéletesen kielégíti a Windows-Office páros megléte, míg az Android és iOS alatt futó különböző hordozható eszközökön az egyes alkalmazottak többnyire az általuk kívánt alternatívákat használhatják.

Az olyan hagyományos, évekkel korábban felbukkant kihívók, mint például az OpenOffice és a LibreOffice, a jelek szerint nem igazán tudják megragadni a vállalatok illetékeseinek fantáziáját, a kezdeti várakozás és lelkesedés után ugyanis egyértelmű visszaesés volt itt megfigyelhető. Előbbi mindössze 3 százalékot, a később ebből kiváló utód pedig alig 2 százalékot tudott megragadni a felmérés résztvevői között, miközben két évvel ezelőtt még 13 százalék volt elhivatott az OpenOffice platform iránt. Az is jól látható, hogy a többiek már az alig mérhető kategóriában tanyáznak, a Corel WordPerfect és az IBM Docs labdába sem rúgnak.


Az egyetlen igazán esélyes kihívó itt is a Google, amely saját Docs csomagja, majd pedig az ezt magába integráló Drive felhő-platform által szeretne a széles tömegek számára megfelelő alternatívát nyújtani. Az ehhez vezető út azonban még számukra is rögösnek bizonyul, hiszen a Microsoft éppen augusztusban kürtölte világgá, hogy számos konzultáns már a Google Apps kliensek lassú visszavándorlását figyeli meg a területen, ezt követően pedig az elemzőknek megtartott találkozón arról beszéltek, hogy a legutóbbi üzleti évben több mint 400 neves vállalat tért vissza táborukba az Office 365 vonzereje révén. Olyan, nagy forgalmat lebonyolító cégek szerepelnek a listában, mint a Burger King, vagy éppen a Dixons Retail, ami mindenképpen komoly veszteség a Google számára - még akkor is, ha eközben egyetlen szót sem ejtenek az eredeti elvándorlók tömegeiről, akik az elmúlt években váltottak a Google Apps szolgáltatásra.

A Google azonban nem kizárólag az online tárhelyként is funkcionáló Drive segítségével törné fel a jeget, legalább ilyen fontos ugyanis számukra a QuickOffice csomag, amely az okostelefonokon és tábla PC-ken terjed gyorsan. Az eredetileg egy külső fejlesztő révén Android alatt ingyen elérhetővé tett alkalmazást tavaly nyáron vásárolták fel, idén szeptemberben pedig immár ők maguk tették újra elérhetővé azt az Android és az iOS mobil platformon (valamint a Chromebook készülékeken), hogy minél szélesebb felhasználói réteget lefedjenek vele. A Microsoft szoftvercsomagja által használt dokumentumokat szerkeszteni képes, ám az OpenDocument szabványt (OpenOffice, LibreOffice) nem támogató megoldás mind az otthoni, mind pedig a céges felhasználók körében kifejezetten népszerűnek bizonyult, ezért is remélik ettől az áttörés megvalósítását.

Hogy ez mennyiben lesz elérhető, az még a jövő kérdése, ám a fenti számok ismeretében leszögezhető, hogy hosszú évek kemény munkájára lesz szükség az erőviszonyok alapvető megváltoztatásához. Ez leginkább az Android és az iOS által végbevitt mobil forradalom mentén képzelhető el, ám az irodai szoftverek esetében továbbra is kiemelten fontosnak tűnik az asztali és mobil PC - rivális felhő-platformok erőteljes terjedése is szükséges lesz tehát a status quo felrúgásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #8
    Próbáld RTF-be, azt minden megnyitja! PDF is elég elterjedt formátum, jó eséllyel "beletúrni" sem tud a címzett.
  • AgentKis #7
    "Miről beszélünk amikor fel sem ismerik a formátumot az informatikusok egy része?" Hát egy adatbázis programozónak ehhez kb. annyi a köze, mint egy titkárnőnek, vagy egy CNC esztergályosnak. Pedig mindegyik számítógépen dolgozik, sőt az első még informatikus is!
    "meg nekik van beleszólásuk a rendszerekbe amit aztán mindenki használ!"
    Általában ezt az vagy egy idióta főnök (aki másról nem is hallott) vagy mondjuk a 20 éves hagyomány (akkor nemigen volt más használható(!!!) office program az M$-én kívül, szinte ingyen, mivel kiválóan lehetett warezolni)
    Egyébként az M$ és az informatikusok egy része tudja, hogy az m$ vackai éppen az office miatt megkerülhetetlenek a nagyvállalatoknál és az államigazgatásban.
    Kicsit olyan ez mint a vallás, volt kor amikor haladó volt, aztán a fejlődés gátja lett. A váltáshoz ugyanis egyszerre kellene millióknak átállni más programokra, amiket lehet ugya oktatni, de a számtechtanárok nagy része is M$-t tanult.
  • Tsol #6
    Mi egyetemen az infófeladatokat 2010-esben csináljuk, de ha doc helyett docx-ben küldjük akkor már meg sem nézi. :D
  • sanyicks #5
    Én már találkoztam olyannal is, hogy bár ofic 2010-van, de akkor is doc-ban kell nekik se docx, se odt nem jó, mert CSAK.
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Tényleg van ilyen sajnos. Pedig az MS adott ki frissítéseket a régi office-okhoz is, van részleges docx támogatás.
  • Narxis #3
    :DDDD siralmas
  • Szefmester #2
    Küldtek már el engem a búsba mert odt ben küldtem el valamit. Azt sem tudták mit küldtem... pedig ők kérték. Majd elküldtem docx-ben... azt sem tudták megnyitni, és ekkor már nagyon csúnyán anyáztak! Miről beszélünk amikor fel sem ismerik a formátumot az informatikusok egy része? És az ilyenek még nem csak hogy munkát kapnak, de még jó fizetést is... meg nekik van beleszólásuk a rendszerekbe amit aztán mindenki használ!

    De jártam már úgy is, hogy az egyik gépen csak office viewer volt felrakva másikra office 2003, a harmadikra meg office 2007.. és melyik gépen dolgozó embert kérték meg táblázat készítésre? Hát persze hogy csak aki megnézni tudta...
  • sanyicks #1
    há persze, hiszen a doc még mindig megfejthetetlen :)