Hunter

Zöldségekkel a halálos sugárzás ellen

A legújabb kutatások szerint egy keresztesvirágú zöldségekből, mint a káposztából, karfiolból és a brokkoliból kinyert összetevő védelmet nyújt a halálos gamma-sugárzással szemben. A felfedezéssel kapcsolatos kísérleteket rágcsálókon végezték el, a kutatás mögött álló amerikai Georgetown Egyetem csapata azonban biztonságosnak tartja az anyag emberek általi alkalmazását is.

A PNAS szaklapban megjelent tanulmány kiemeli, hogy a szóban forgó összetevő, a 3,3'-diindolmetán (DIM) már korábban is bizonyított az emberi alkalmazást tekintve, akkor azonban daganatos betegségeket megelőző tulajdonságait mutatták ki. "A DIM-et éveken át tanulmányozták rákmegelőző ágensként, azonban ez az első jele annak, hogy sugárzás elleni védelemként is működhet" - nyilatkozott a tanulmány egyik szerzője, Eliot Rosen, az egyetem Lombardi Átfogó Rák-központjának onkológus és biokémikus professzora.

A tanulmányban patkányokat sugároztak be halálos gamma-sugár dózisokkal, majd két héten át naponta DIM injekciókat kaptak. Rosen szerint az eredmények megdöbbentőek voltak. "Az összes kezelést nem kapó patkány elpusztult, a DIM-kezelésben részesült állatok több mint fele azonban 30 nappal a sugárzási kitettség után is életben maradt" - magyarázta.

A tanulmányban megjegyzik, hogy a DIM védettséget adott függetlenül attól, hogy az első injekciót 24 órával a sugárzás előtt vagy után adták be. Ezen felül a DIM-mel kezelt besugárzott egerek vörös- és fehér vérsejtjei, valamint vérlemezkéinek számában kisebb csökkenést figyeltek meg, ezek csökkenése ugyanis a kitettség egyik mellékhatása, a sugárkezeléseken átesett rákos betegek döntő többségénél jelentkezik.

"A DIM képes lehet megvédeni a sugárterápiában részesülő daganatos betegek normális szöveteit, ugyanakkor védelmet nyújthat egy atomkatasztrófa halálos következményeivel szemben is" - vélekedett Rosen

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #6
    Manapság lehet, de régebben a németek is nagy káposztazabálók voltak. Nem véletlenül hívták az első világháborúban a németeket kraut-oknak. A sauerkraut után. Mondjuk a savanyú káposztát én is szeretem.
  • sanyicks #5
    nem putyin népe zabálja a káposztát?
  • sanyicks #4
    Az úgy volt hogy "Atomtámadás ellen is véd?"
  • ostoros #3
    Hé, ez ugye azt jelenti, hogy a németeknek nem is kell félniük az atom energiától. Amennyi káposztát esznek.
  • AgentKis #2
    - Atombomba ellen is véd?
    - Igen. Nem. Az ellen nem véd...
    XD
  • NEXUS6 #1
    Hát ez egy igazán jó hír a káposzta termelőknek.

    ;)