• NEXUS6
    #9
    Nem gondolom, hogy a világ gazdasági, politikai bajaira egy az oroszoknál sem működő, még csak protekcionistának sem mondható szankciós gazdaságpolitika lenne a megoldás.

    Mi is az alapszitu az oroszoknál? Olyan termékeket, nyersanyagokat szankcionálunk, aminek a piacon nincs reális alternativája, pl saját termelésből fakadóan. Ez nem protekcionizmus, hanem szimpla lúzerség, hiszen az adott terméket valszeg meg kell szerezni, csak drágábban szürke/fekete importból.

    Kínai occó vellanykocsi dettó. Eleve nincs ilyen alternativa, mert eleve a kínaiaknál van a szükséges nyersanyagok nagyrésze, így sajnos nehezen fogunk egy piacra dobott , ehhez az alapálláshoz képest versenyképes saját magas hozzáadott értékű termékkel velük szemben versenyezni, mert ezt max a luxuskategóriában fogjuk tudni megtenni, hiszen a kínai árversenyben mindíg alánk fog ígérni az olcsó kategóriában. Szal a gondolatmenet itt megbotlik.

    Lássuk azt, hogy a kínaiaknak nem tavaly jutott eszébe, hogy milyen jó ötlet az elektromos autó. KB. 15 éve kijelentették, hogy fel fogják futtatni a kínai autógyártást, mint a gazdaság egy fontos ágazatát, és tekintve, hogy a belső égésű motoroknál a nyugati gyártók előnyét soha a büdös életben nem tudják behozni, ezért eleve az elektromos autók fejlesztésében próbálnak a nyugat elé vágni.
    Szal, ha viszont mi most akarunk valami stratégiát kiokoskodni, akkor bizony már rég elkéstünk.