SG.hu

Bajba került Európa műholdas internet-projektje

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa azt szeretné, ha Európa saját biztonságos műholdas kommunikációs hálózattal rendelkezne, de úgy tűnik, hogy az ambiciózus internet-projekt bajba került.

Már 18 hónapja, hogy az Európai Unió bejelentette, hogy önálló műholdas internetkonstellációt kíván létrehozni, de a felhívásra csak egyetlen ajánlat érkezett. Az Airbus Defence and Space és a Thales Alenia Space multinacionális vállalatokból álló konzorcium vállalná a több száz műholdból álló hálózat kiépítését. A vállalatoknak 2027-ig kell felbocsátaniuk és telepíteniük a műholdakat, amelyet Európa válaszának szánnak a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatására. Az Európai Bizottság azonban a közelmúltban márciusról egyelőre meghatározatlan időpontra halasztotta a szerződéskötést. Thierry Breton, a belső piacért felelős európai biztos a következőket mondta: „Van egy független bizottság, amely az értékelési folyamaton dolgozik. A munkát rendkívül komolyan végzik”. Azt nem közölte, hogy ez a munka mikor fejeződik be.

A Handelsblatt német üzleti lapban megjelent jelentés bepillantást enged a késedelem néhány valószínűsíthető okába. A legfontosabb, hogy az Interconnectivity and Security by Satellite (azaz IRIS2) konstelláció költségbecslése az eredetileg becsült 6 milliárd euróról 12 milliárdra emelkedett, emellett a projekt az európai űrpolitikában régóta húzódó törésvonalakat tárt fel Németország és Franciaország között. A jelentés idézi Robert Habeck német szövetségi gazdasági és éghajlat-változási miniszter márciusban Thierry Bretonnak írt levelét. Levelében Habeck felszólította Bretont, hogy ne hozzon „elhamarkodott döntéseket” a projekttel kapcsolatban, és azt mondta, hogy a tervezést elejéről kell elkezdeni.

Habeck nem kérdőjelezte meg a szuverén kommunikációs hálózat szükségességét. Az ukrajnai háború mély nyomot hagyott a politikusokban és mindenki elismeri egy biztonságos műholdas internet értékét. A nehézséget az jelenti, hogy hogyan jutunk el oda. A kontinens nem rendelkezik olyan újrafelhasználható rakétával, mint a SpaceX Falcon 9-ese, és nincs kapacitása sem arra, hogy gyorsan több száz műholdat építsen. Az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség közösen finanszírozza a projektet, hogy kifejlessze ezeket a képességeket. A konstelláció a tervek szerint a köz- és a magánszféra közötti partnerség keretében valósul meg, amelynek keretében az űripari vállalatok is befektetnek a projektbe, és később a kommunikációs szolgáltatások értékesítéséből majd hasznot húznak.

A probléma az, hogy az érintett nagy szereplők - például az Airbus - nem szoktak ilyen módon részt venni űrprojektekben. Jellemzően inkább kormányzati szerződéseket kapnak a szolgáltatások nyújtására, minthogy jelentős mennyiségű saját tőkét fektetnének be. Habeck levele azt jelzi, hogy Németország - amely Franciaország mellett valószínűleg a projekt fő pénzügyi támogatója lesz - nem örül annak, hogy a fővállalkozók többsége franciaországi székhelyű vagy Franciaországhoz kötődik. Ráadásul Breton francia, és mint kiderült, a rendszer üzemeltetése elsősorban Olaszországban fog zajlani.


Franciaország és Németország között régóta zajlik az űrverseny. Ennek egyik példája az Ariane 6 rakéta, a kontinens új hordozórakétája. Tervezése egy olyan kompromisszum eredményeként jött létre, amely szerint Franciaország a rakéta első fokozatáért, Németország pedig elsősorban a felső fokozatért volt felelős. Az elmúlt években mindkét nemzet igyekezett olyan környezetet teremteni, amelyben új űrkutatási vállalatok fejlődhetnek és virágozhatnak. Az új konstelláció fejlesztésének másik feszültségforrása, hogy a szerződés értékének akár egyharmadát is kisebb űrvállalkozásoknak kellett volna kapniuk egyetlen fővállalkozó helyett. Ez azonban egyre valószínűtlenebbnek tűnik.

Egy ilyen nagy vállalkozásnál nem meglepő a késedelem és a valószínűsíthető költségtúllépés, hiszen a rendszer megépítése nehéz feladat, és Európának számos akadályt kell leküzdenie. Az Ariane 6 rakéta négy évet késett, és már betelt a fellövési naptára, amire még rájönnek az ilyen műholdak építésének technikai nehézségei. És ott van még az a kihívás, hogy egy ilyen összetett vállalkozást sok különböző csoporton keresztül kell koordinálni. Valószínűleg mindez végül rendeződni fog, hiszen a kontinens vállalatai minden bizonnyal képesek kiváló műholdak építésére. De egy szuverén európai műholdas internet-konstelláció valószínűleg nem jön létre az évtized vége előtt, és nem is lesz olcsó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • codaco #11
    Már rég nem újdonság, de még mindig megdöbbent, ahogy egyesek mosdatnak egy véreskezű diktátort. Szegény Putyint csapdába csalták, ezért bombáz lakótelepeket, ezért tartóztat le üres papírt tartó embereket, ezért öleti meg a politikai ellenfeleit.
  • Tetsuo #10
    Putyint csapdába csalták a globalista erők, az igaz, de Oroszország nem fog összeomlani, az fokozatosan erősödik a saját hibáiból feleszmélve - ahogy a történelem során oly gyakran megtette.
  • kvp #9
    "Putyin tehet arról..."

    Nem, o arrol tehet, hogy nyilt haborut indott a nyugati vezetok "levaltasa" helyett. Meg az is jobb lett volna, ha egyenruha es azonosito jelzes nelkuli katonak tamadnak, mivel akkor letagadhato lett volna Oroszorszag reszvetele.

    Ezzel szemben nyilt sisakkal bevonult a hatarok iranyagbol es meglepodott, amikor a helyi lakossag ugy udvozolte ahogy, mivel meg mindig nem bocsatottak meg az anno Sztalin altal letrehozott ehinseget.

    Ha ugy csinalja, ahogy a nyugati erok tettek, tehat megjelenik Kijevben mondjuk 100 ezer fegyveres civil a Majdan teren, akik hirtelen maguktol kirobbantanak egy oroszbarat forradalmat, mikozben csendben a teljes ukran vezetest es a jelen levo amerikai tanacsadokat eltuntetik, akkor mar siman feheroroszorszagi szinten lennenek az orosz-ukran kapcsolatok.

    Ezt Putyin csak sajat maganak koszonheti, mert bedolt a nyugat altal allitott csapdanak. Az USA-t iranyito nagytokes csoportok azon terve, hogy egy evtizedes haboruval osszeomlasztjak Oroszorszagot es gyarmatositjak az EU-t pedig mukodik. Mellekhataskent pedig kipucoljak Ukrajnat es Oroszorszagot a lakossag leheto legnagyobb reszetol, ami majd sokkal konnyebb gyarmatositast tesz lehetove egy uj, nyugatbarat, globalista orosz vezetes reszerol.

    Szoval nepiesen szolva Putyin ezt nagyon nagyon el****a...
  • Tetsuo #8
    A hozzászólásod a hónap (vagy az év?) demagóg hozzászólása.
    Természetesen nem kellene az EU-s pénzeket feneketlen tavakba önteni, pláne nem háborúba, ahol emiatt még többen jutnak vágóhídra.
    Putyin tehet arról, hogy Ukrajnában már elviselhetetlen volt a helyzet az orosz lakosság számára? Hogy az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött a puccsra és a konfliktus szítására?
    Ha hirtelen nem Putyin lenne az elnök, valószínűleg méginkább rákapcsolnának az oroszok, immár civileket sem kímélve.
    Szomorú, hogy az amerikai hegemón érdek testvérnépeket ugrasztott egymásnak és az EU-orosz gazdaságot lenullázta, mindehhez hazaáruló európai politikusok ezrei asszisztáltak.
    Bezzeg az égbekiáltó izraeli palesztinellenes népirtás esetén szemet húnynak. Lelkük rajta...
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2024.05.12. 22:00:53
  • Kissssss0 #7
    nem putyinról volt szó hanem az eu-ról jó reggelt.
  • codaco #6
    Szólj Putyinnak, hogy hagyja abba a háborút, akkor nem kell pénz "pumpálni" Ukrajnába.
  • Kissssss0 #5
    ez van akkor ha féleszű nimand kvóta emberkéket szavaznak meg az emberek vezető pozícióba, nem mintha lett volna túl nagy választási lehetőség, elnézve a von der liar, micron, meg sholtz féle alakokat, simán lejön a hétköznapi embernek hogy ezek kb egy tőről lettek leszakítva, a választás meg megmaradt színjáték szintjén, az igazi ellenzéket meg ott lehetetlenítik el ahol csak tudják, politikai bebörtönözésekkel, kirakat perekkel, és lejárató kampányokkal (lásd afd).

    ilyen "vezetők" mellet annyi pénzt lehet belepumpálni abba az fukrajnának nevezett fekete lyukba amennyit épp nem szégyellnek, nem csoda hogy csúszik lefelé a fél kontinens, a befektetők is inkább odébb állnak, főleg most hogy ismét belengették a ruszki befagyasztott magánvagyonok ellopását.
  • Sequoyah #4
    A Putyin-seggnyalast nyugodtan kivul lehet hagyni. Attol hogy te hagyod hogy az Oroszok gyilkolasszanak meg nem lesz tobb penzunk, csak latszolag. Ezzel az erovel amellett is ervelhetsz hogy minek szorjuk a penzt a fekre az autoban, nyugodtan kisporolhatjuk:)
  • Kotomicuki #3
    Ami ukrajnához vezetett, az okozta, többek között a zeurópai űrkutatás bedőlését is. Ezek nem mai keletű dolgok: már a wilkommen idején javában érezhetőek voltak az egyre kellemetlenebb hatásaik.

    Sz'al, az űrkutatás olyanná lett, mint a chip-gyártás: lassan álomnak is luxus lesz, mert az emberek egymást fogják megenni, annyira lepusztították a Föld hajdan vezető kontinensét...
  • kvp #2
    Ukrajna ez esetben csak kifogas. Az EU-s cegeknek nincs meg a technologiajuk. Ahogy tobb evtizedes kesessel nem sikerult rendesen mukodore osszerakni a Gallileo nevu europai GPS alternativat sem, ugy ehhez a fejleszeshez sincs meg a technologia es a szaktudas. Az emlitett cegek ha akarnak sem tudnak teljesiteni a feladatot.

    Realisan nezve meg felszini 5G-s GSM rendszert sem gyart senki az EU-ban, ezek utan hogyan akarnak cellularis LEO rendszert epiteni? A hianyzo muholdas es raketatechnologiarol nem is beszelve.