SG.hu

Az OpenAI vizsgálja hogyan lehet felelősségteljesen pornót generálni

Az OpenAI közzétette a ChatGPT-ben található mesterséges intelligencia-technológia viselkedésére vonatkozó irányelve új tervezetét, melyben az szerepel, hogy vizsgálják hogyan lehet felelősségteljesen explicit tartalmakat generálni.

Az OpenAI közzétett egy dokumentáció-tervezetet, amely meghatározza, hogyan kell viselkednie a ChatGPT-nek és más MI-technológiáinak. A vaskos dokumentum egy része feltárja, hogy a vállalat vizsgálja a pornó és más explicit tartalmakkal kapcsolatos lehetőségeket. Az OpenAI használati szabályzata jelenleg tiltja a szexuálisan explicit vagy akár csak szuggesztív anyagokat, de a szabályhoz kapcsolódó megjegyzés szerint a vállalat fontolgatja, hogyan engedélyezhetné az ilyen tartalmakat. "Megvizsgáljuk, hogy az API és a ChatGPT segítségével felelősségteljesen biztosíthatjuk-e az NSFW tartalmak generálásának lehetőségét a kornak megfelelő kontextusban” - áll a megjegyzésben. Az NSFW a not safe for work, azaz a "munka közben nem biztonságos" tartalmak rövidítése. "Alig várjuk, hogy jobban megértsük a felhasználók és a társadalom elvárásait a modell viselkedésével kapcsolatban ezen a területen."

A dokumentum szerint az NSFW tartalom „tartalmazhat erotikát, extrém véres tartalmakat, szidalmakat és káromkodást”. Nem világos, hogy az OpenAI vizsgálódásai az NSFW-tartalmak felelős előállításának módjára vonatkozóan csak kis mértékben tervezik a felhasználási irányelvek lazítását, például az erotikus szövegek generálásának engedélyezését, vagy tágabb értelemben az erőszak leírásának vagy ábrázolásának engedélyezését. Niko Felix, a vállalat szóvivője azt mondta, hogy "nem áll szándékunkban, hogy modelljeink MI-pornót generáljanak”. Joanne Jang, az OpenAI munkatársa, aki segített a specifikáció megírásában, elismerte, hogy a felhasználók végső soron maguk döntenek arról, hogy a technológiájuk felnőtt tartalmakat állít-e elő, mondván: „Attól függ, hogy Ön hogyan definiálja a pornót”.

Az OpenAI szóvivője szerint a dokumentum egy kísérlet arra, hogy „átláthatóbbá tegyük a fejlesztési folyamatot, és hogy a nyilvánosság, a politikai döntéshozók és más érdekelt felek nézőpontjainak és visszajelzéseinek keresztmetszetét kapjuk”. Nem volt hajlandó részleteket megosztani arról, hogy az OpenAI milyen explicit tartalomgenerálást vizsgál, illetve milyen visszajelzéseket kapott a vállalat az ötlettel kapcsolatban. Az év elején az OpenAI technológiai vezetője, Mira Murati azt mondta, hogy „nem biztos” abban, hogy a vállalat a jövőben engedélyezné-e a meztelenség ábrázolását a cég Sora nevű videógeneráló eszközével.

Az MI által generált pornográfia gyorsan az OpenAI által kifejlesztett technológia egyik legnagyobb és legaggasztóbb alkalmazásává vált. Az úgynevezett deepfake pornó - az MI-eszközökkel készített, valódi embereket a beleegyezésük nélkül ábrázoló meztelen képek vagy videók - a nők és lányok elleni zaklatás gyakori eszközévé váltak. Az Egyesült Államokban már letartóztattak kiskorúakat MI által generált aktképek hozzájárulás nélküli terjesztése miatt: a floridai rendőrség két tizenéves fiú ellen vádat emelt, mert középiskolás társaikat ábrázoló képeket készítettek.

„Az intim magánélet megsértése - beleértve a deepfake szexvideókat és más, nem konszenzuson alapuló szintetizált intim képeket - mélyen káros tevékenység” - mondja Danielle Keats Citron, a University of Virginia School of Law professzora, aki tanulmányozta a problémát. „Most már egyértelmű tapasztalatokkal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy az ilyen visszaélések egyes egyéneknél károkat okoznak, többek között a munkába állásnál és a fizikai biztonság terén.” Citron „riasztónak” nevezte, hogy az OpenAI potenciálisan felkarolja az explicit MI-tartalmakat.

Mivel az OpenAI felhasználási irányelvei tiltják az engedély nélküli megszemélyesítést, a nem konszenzusos képek még akkor is tiltottak maradnának, ha a vállalat engedélyezné az alkotóknak, hogy NSFW anyagokat hozzanak létre. Azt azonban még nem tudni, hogy a vállalat hatékonyan tudná-e moderálni az explicit generálást, hogy megakadályozza a rossz szándékú szereplőket eszközei használatában. A Microsoft már változtatásokat eszközölt az egyik generatív MI-eszközén, miután azt Taylor Swiftről készült pornóképek létrehozására használták, amelyeket az X közösségi platformon terjesztettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #16
    Persze, hogy szívesen látnak. Te vagy a mangina, aki kinyalja a valagukat, utána meg sír a vállukon, hogy ennek ellenére nem kap tőlük puncit. Szeretik ők a magadfajta manginákat, ti vagytok az ő a hasznos hülyéik. :-)
    De a kérdés továbbra is áll, még ha rohadt kínos is neked: Mernéd-e egy nőnek a szemébe mondani, hogy ne pornózzon?
  • noland #15
    Hahaha :-) Nem ismered az embereket. Engem a nők szívesen látnak, bármilyen körülények között, barátocskám ;) Kérlek, kímélj meg a fantazmagóriáidtól..
  • manypet #14
    Nem azt kérdezte, hogy szerinted mi a helyzet. Hanem hogy mernéd-e a szemébe mondani egy nőnek, hogy ne pornózzon. (Amúgy szívesen megnézném a jelenetet, mikor elküld téged a retkes nénikédbe a baromságaiddal együtt. :-) )
  • manypet #13
    Nem tényeket írtál, hanem rinyáltál. Elnyomott nőkről hadováltál, miközben ezek a nők önként vállalják azt, amit tesznek. Döntő többségüket senki nem kényszeríti az égvilágon. Sem az álomvilágodban létező stricik, sem más. Innentől minden más, amit írtál, baromság. De ettől még hisztizz tovább kedvedre, mert valljuk be, szórakoztató. :-)
  • noland #12
    Nem ismerek ilyen nőket. De szerintem a pornózás nem a hosszú és kiegyensúlyozott élet titka. Azt gondolom, meg kellen próbálni valami normálisabb életvitelt folytatni. Nemrég hallottam valakiről aki megtért és kiszállt a "bizniszből", de ez csepp a tengerben..
  • noland #11
    Igen, lehet lehet túl van tolva már ez a dolog, érzésem szerint jól összefoglaltad a lényeget, lehet ilyen is meg olyan is, nem lehet általánosítani. Mivel ez az ipar egy szubkultúra, nehéz pontosan a színfalak mögé látni. Van egy film a Boogie Nights, az ezzel foglalkozik. Nem azt mondom, hogy mindenki permanens be van tépve aki ott dolgozik, de el tudod képzelni, hogy aki nem viseli könnyen ezt, az ilyen szerekhez nyúl. Az meg a lejtő, szerintem.
  • CommieSlayer #10
    Te a szemébe mondanád egy nőnek, hogy nem kellene pornóznia, mert ezzel lealacsonyítja magát és a női nemet és rossz példát mutat a többi nőnek? Mondanád neki, hogy inkább keressen rendes munkát?
  • Gabbbbbbbbbbbb #9
    Szerintem egyikőtöknek sincs teljesen igaza. Nem ennyire fekete-fehér ez a téma. Van ilyen és olyan pornós is. Van akit kihasználnak, van aki pedig rendesen megszedi magát és utána vígan él. Van akit brutálisan belekényszerítenek ebbe, van aki pedig önként és dalolva szalad a "munkába". A lelki oldalát sem egyformán tudják kezelni, bár gyanítom nem egyszerű ez része.

    A droggal kapcsolatos kommenteket meg nevetségesnek tartom, biztos van ilyen is, de meglepne, ha ez lenne az általános.
  • noland #8
    Buzikám, az első hsz.-emben, én is csak tényeket írtam, erre te elkeztél személyeskedni és gúnyolódni. Senki nem beszélt arról, hogy tehet-e a pornós az nyomoráról vagy sem. Ahogy te sem tehetsz a nyomorodról, ha már ilyen beteg világban élünk. Ettől még a pornóipar bedarálja az embert ha tetszik neked ha nem. Nyilván a pénz miatt csinálják, mert máshol labdába sem rúghatnának..mondjál még ilyen közhelyeket légyszíves, Te agytröszt! :D Én arra próbáltam rávilágítani, hogy milyen hatása lehet a pornó gyártásának és fogyasztásának. Ezek tények, kis barátocskám, aki hisztizik az csak te vagy. És az is a te saját fóbiád, hogy én vagy bárki más beleszólna, hogy mit csinálsz a négy fal között. Kitalálsz dolgokat. Haver, komyolyan mondom, le kéne állnod az anyagozással...

    Amúgy sose bírtam ezt a beleszarok stílust...Szóval, mert vannak kurvák és mindíg is voltak, máris minden rendben, mert a nők önként és dalolva mennek "munkába", nem ám belesodródnak, vagy belekényszerítik őket, mondjuk stricik, á dehogy. És ez a te felszínes fejedben teljesen rendben van. Ezért gondolom, hogy valami komoly problémád lehet, nézesd meg magad szakemberrel, szvsz. Te, macsó pöcsi :D
  • manypet #7
    Seggfejkém, senki nem beszélt itt sem gyerekről, sem halálra késelésről. Neked nyilván ez ugrik be, mert hallottál egy esetről. Persze ha agyat is növesztenél mellé, akkor nem hisztiznél, mint a többi kurva, hanem tudnál gondolkodni is. Mert itt mindössze arról van szó, hogy van valaki, aki vállalja, hogy megdugják, mindezt pénzért. Aki ilyet tesz, az nem a pornószínészet miatt lett olyan, amilyen, hanem már előtte is nagy eséllyel gondok voltak vele.
    Ők ezt önként vállalják, önként mennek oda, mert így könnyebben keresnek pénzt. Értelmi szintjük legtöbbször konvergálhat a tiedhez, azaz esélyes, hogy takarítónői meg a szalagmunkás szintnél többre a büdös életben nem vinnék. De mivel vaginájuk is van, így számukra opció az is, hogy azt adják el. Ősi mesterség, ez van, együtt élünk vele, az ő dolguk, ne szóljunk bele. Ők úgy döntenek, hogy azt adják el, mert jobban megéri nekik, mint a szalag mellett gürizni. Hogy ebből hogyan szűrted le, hogy nekem csak a pénz számít és irigykednék rájuk, azt nem tudom, de szerintem más se. Lehet, csak magadból indultál ki. Én csak leírtam a tényt, hogy ők ezt jó pénzért vállalják, mert a másik opciót nem akarják. Te meg egyből nekiállsz rinyálni a tények ellen, és hogy jaj szegény nőket elnyomják már megint, jó manginához híven. Szóval nem sokban különbözöl ezektől a kurváktól, mert te is ugyanúgy hisztizel. Annyi csak a különbség, hogy neked ebből nem lesz hasznod, míg a kurvák prímán megélnek a hisztijükből. :-)

    Gyereket megölő picsát / faszit meg találunk nem csak a pornószínészek között, hanem máshol is. Ennyi erővel a könyvtárosok munkájánál is rinyálj már egyet, hogy ott menyire ki vannak használva meg mennyire drogoznak, mert most év elején egy könyvtáros nő is megölte a 3éves gyerekét. Szánalmas vagy, mangina. :-)