SG.hu

A versenyhatóságok célkeresztjébe került a Microsoft és az OpenAI kapcsolata

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete arra kíváncsi, hogy az OpenAI-nál a közelmúltban történt változások és a Microsofttal kialakuló kapcsolata aggodalomra ad-e okot. Konkrétan a Verseny- és Piacfelügyelet (CMA) arra kéri az érdekelt feleket, hogy nyilatkozzanak arról, hogy a két technológiai cég közötti "partnerség", "beleértve a közelmúltbeli eseményeket is", "releváns összefonódási helyzetnek" felel-e meg - olyannak, amelyet a CMA vizsgálhat -, és ha igen, ez szerintük hogyan befolyásolta a versenyt.

A szabályozó hatóság közleménye szerint a mesterséges intelligencia "páratlanul gyorsan terjed a különböző felhasználási területeken és piacokon". Úgy vélik, elsődleges fontosságú a mesterséges intelligencia fejlesztői közötti "fenntartható" és nyílt "verseny", hogy "az egész ágazatban innováció, növekedés és felelős gyakorlatok jöjjenek létre" - jegyezték meg. A CMA munkája során figyelemmel kíséri az olyan "partnerségeket és stratégiai megállapodásokat", amelyek befolyásolhatják az alapmodellek fejlődését, és aggodalmát fejezte ki a Microsoft és az OpenAI közötti megállapodás miatt. "A Microsoft és az OpenAI közötti partnerség (beleértve a több éves, több milliárd dolláros befektetést, a technológiafejlesztésben való együttműködést és a Microsoft felhőszolgáltatások kizárólagos nyújtását az OpenAI számára) szoros, sokoldalú kapcsolatot jelent két olyan cég között, amelyek jelentős tevékenységet folytatnak az MI és kapcsolódó piacai területén" - olvasható a CMA honlapján.

A Microsoft több mint 10 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, és mára a ChatGPT LLM-eket is integrálta kiterjedt szoftverportfóliójának nagy részébe. A CMA a múlt havi drámai eseményekre is felhívja a figyelmet, amelyek során az OpenAI vezérigazgatóját, Sam Altmant menesztették, majd alig néhány nappal később újra beiktatták, egy olyan eseménysorozat keretében, amelyre a vállalat még nem adott teljes körű magyarázatot. A Microsoft áldását adta a visszatérésére, és szavazati joggal nem rendelkező helyet biztosított számára az OpenAI igazgatótanácsában.

A CMA közölte, hogy megvizsgálja, hogy a két fél közötti partnerség "akvizíciós irányítást" eredményezett-e - ilyen akkor történik, ha az egyik fél jelentős befolyással rendelkezik a másik felett. "Az észrevételek megtételére való felhívás a CMA információgyűjtési folyamatának első része, és megelőzi az 1. fázisú vizsgálat megindítását, amelyre csak akkor kerülne sor, ha a CMA megkapta a szükséges információkat a partnerektől" - mondta Socha O'Carroll, a CMA fúziókért felelős vezető igazgatója. Az érdekelt feleknek 2024. január 3-ig van lehetőségük észrevételt tenni.

"2019 óta olyan partnerséget alakítottunk ki az OpenAI-val, amely elősegítette az MI-innovációt és a versenyt, miközben mindkét vállalat függetlenségét megőrizte." - nyilatkozott Brad Smith, a Microsoft alelnöke és elnöke. "Az egyetlen dolog, ami változott, hogy a Microsoft mostantól szavazati joggal nem rendelkező megfigyelő lesz az OpenAI igazgatótanácsában, ami nagyban különbözik egy olyan felvásárlástól, mint amilyen a Google DeepMind felvásárlása volt az Egyesült Királyságban. Szorosan együtt fogunk működni a CMA-val, hogy minden szükséges információt megadhassunk neki". A Microsoft képviselője részt vehet az OpenAI igazgatótanácsi ülésein és hozzáférhet bizalmas információkhoz, de nem szavazhat olyan ügyekben, mint az igazgatók megválasztása vagy kiválasztása. A vállalatok nem árulták el, hogy a Microsoft részéről ki fogja betölteni a nem szavazati jogot biztosító pozíciót, és hogy milyen lesz az OpenAI végleges igazgatótanácsa.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szintén vizsgálja, hogy a beruházás sérthette-e a trösztellenes törvényeket - jelentette a Bloomberg News, hozzátéve, hogy a vizsgálatok előzetesek, és a hivatal nem indított hivatalos vizsgálatot. A mesterséges intelligencia növekvő koncentrációja miatt további szabályozási vizsgálatok is jöhetnek, mondta Max von Thun, az Open Markets Institute európai igazgatója. "Alapvető fontosságú, hogy a trösztellenes hatóságok gyorsan vizsgálják ki ezeket az ügyleteket, és szükség esetén fel is oldják azokat, hogy megőrizzék a versenyt, és megakadályozzák e kritikusan fontos, feltörekvő technológia monopolizálását."

Alex Haffner, a brit Floodgate jogi vállalkozás versenyjogi partnere szerint ahhoz, hogy bármilyen vizsgálat indulhasson "a CMA-nak bizonyítékot kell találnia arra, hogy a Sam Altman-ügy közelmúltbeli következményei lényeges változásokhoz vezettek az Open AI irányításában, pontosabban a Microsoftnak az ügyek feletti befolyása tekintetében. Mindazonáltal, még ha nem is viszik végig az ügyet, egy előzetes vizsgálat megindításával a CMA jobban megismerheti az OpenAI működését alátámasztó irányítási intézkedések hatókörét, és így jobban tájékozódhat a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia ágazat szélesebb körű felügyeletéről."

Az OpenAI anyavállalata egy nonprofit vállalat, amely típusú szervezet ritkán esik trösztellenes ellenőrzés alá. A cég 2019-ben egy for-profit leányvállalatot hozott létre, amelyben a Microsoft 49%-os részesedéssel rendelkezik. A szoftveróriás több, mint 10 milliárd dollárt pumpált a startupba, lehetővé téve számára, hogy az MI verseny élére álljon. A Microsoft a közelmúltban mind az FTC-vel, mind a CMA-val összetűzésbe került a Call of Duty videojátékokat gyártó Activision Blizzard 69 milliárd dolláros felvásárlása miatt trösztellenes aggályok miatt. A CMA az év elején blokkolta az Activision-üzletet, de később meggondolta magát, miután a Microsoft módosította felvásárlási tervét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!