39
  • sLink
    #39
    Sziasztok!

    Zár szereléssel, felújítással kapcsolatban lenne egy nem rég indított oldalunk.

    A Zár.sLink.hu ( http://zar.slink.hu/ ) oldalon szeretnék mindenkinek segítséget nyújtani, aki zár szereléssel, felújítás előtt áll vagy hasznos információkról szeretne tájékozódni!
  • Epikurosz
    #38
    Na, ez tényleg látványos volt!
  • gordonw
    #37
    És a feltörése "gumimacival":
    http://www.blackhat.com/presentations/bh-usa-02/bh-us-02-smith-biometric.ppt
  • spydee
    #36
    Ja annyi, hogy az ember rettenetesen találékony, ha valami felkelti az érdeklődését. "amit ember alkot, azt ember el is ronthatja"
  • spydee
    #35
    én sem merem rábízni egyelőre a technológiára(csak) magamat. Bár inkább feltűnő egy ilyen zár az ajtó elött, ami a betörőt vonzhatja:" vajon mi van bent, amit ennyire őriznek?" A másik oldalon, meg nem hinném, hogy minden régivágású betörő hackerrel és kütyükkel mászkál, hogy elektronikusan feltörje az ajtót. max azt tudom elképzelni, hogy a szomszéd techbuzi pistike, brahiból megpróbálja a netről terveket lekapott és barkácsolt szkennerrel feltörni. Aztán ha sikerül, vagy eladja az infót komoly "vállalkozónak" vagy a haverok között szétkürtöli.
  • Epikurosz
    #34
    A proximity RFID-et nem fogod te távolról röhögve lemásolni. Ez az egyik.

    A másik: www.conrad.hu és a keresőbe: RFID.
    Azokon is kacagsz?
  • wanek
    #33
    #23
  • eax
    #32
    "Csak ezért is RFID!"
    Arra az RFID-ra gondolsz, amit akar tavolrol is rohogve masolok le, vagy arra, aminek nem kicsit van horror ara? Amiket eddig linkeltel, azok az elso kategoriaba tartoznak.
  • akyyy
    #31
    nah itt a pont, nem fogsz kint kuporodni mert van hozzá kulcs is ( azt meg otthon hagyod:D)
  • warman88
    #30
    Ez tényleg szép és jó, ha eltekintünk attól a pár alkalomtól, amikor nem enged be, vagy esetleg véletlenül a szomszéd kutyájának a mancsát is elfogadja. Bár tegyük fel, h ez egy tényleg precíz és jól működő cucc. DE... ez biztonsági szempontból nem nyújt semmi többletet, ha ugyanúgy kulccsal is lehet nyitni az ajtót. Mert mit csinál ilyenkor a betörő? Körberöhögi a biometrikus rendszert és egy darab dróttal 30sec alatt feltöri a zárat. Nagy cégeknél tényleg hasznos megoldás, viszont magánszemélyeknek szvsz fölösleges.
  • Epikurosz
    #29
    Ez is ingyenes DIY leírás, elég részletes, bár az alkatrészek kódjai amerikánerek.
  • Epikurosz
    #28
    Ez is érdekes barkácsleírás, ráadásul ingyenes.
  • Epikurosz
    #27
    Persze, a Csináld magad! nem működik akkor, ha - mint a washingtoni Amal Graafstra beültetteted a csipet a bőröd alá. Ehhez már orvos kell.
  • Epikurosz
    #26
    Jut, eszembe, ha szeretsz barkácsolni, magad is elkészítheted.
    Van egy honlap, ahol 40 dolláért kapsz terveket: itt
    Én nem próbáltam ki, nemtom müxik-e...
  • wanek
    #25
    Egyetértünk, az RFID ilyen esetekben sokkal jobb.

    "Az ára kb. 300 amerikai dollár, ha kínaitól veszed.
    Tehát: max. 60.000 Ft. szállítással együtt." - akár trendi, akár nem, én egy fillért se adnék ilyen ujjlenyomatos gagyiért. De ha ingyen adnák, akkor sem kéne.
  • Epikurosz
    #24
    Az ára kb. 300 amerikai dollár, ha kínaitól veszed.
    Tehát: max. 60.000 Ft. szállítással együtt.

    Szerintem megéri, mert trendi, és lehet vele villogni.

    Én azonban továbbra is az RFID technológiát propagálom, mert technikailag stabilabb, (atomstabil, ha úgy tetszik), és mert már használom két helyen is, és meg vagyok vele elégedve.

    Az ujjlenyomatolvasótól valahogy viszolygom, mert mi van, ha épp szutykos a kezem, vagy elvágtam az ujjam és be kellett kötözni, vagy valaki, rosszindulatból, festókszóróval bemocskolja az ujjlenyomat leolvasó egységet?

    Csak ezért is RFID!
  • wanek
    #23
    Ha az ember biztonság kedvéért úgyis magánál tartja a kulcsot, akkor ez "az ára 500 és 750 euró között van" (~125.000 - 187.000 Ft) nagyon nem éri meg.
  • cSuwwi
    #22
    a kulcsot - ahogy mondod -, a biztonság kedvéért hordod magaddal, magyarán bevágod a táskád aljára, évente egyszer előtúrod, amikor megkattan a masina
  • LowEnd
    #21
    "Biometrikus zár, nemcsak ajtókra
    2007. szeptember 28. 14:05, Péntek - Berta Sándor
    Minek kulcsokat magunkkal vinnünk, ha az ujjlenyomatnak köszönhetően már nálunk van? - gondolták két osztrák vállalat szakemberei"

    Azért vazze, hogy a kulcskarikát vigye el a rablovics, ne az ujjam metélje le egy hidegvágóval!
  • smv
    #20
    Tehát ha valami gebasz van akkor kinyithatom kulcsal is az ajtót. De nem pont arról volt szó, hogy de jó lesz kulcsok nélkül? :D Így ugyanúgy hordhatom magamnál a biztonság kedvéért a kulcsot, és kérdés, hogy mi a gyorsabb, az ujjam odarakni, megvárni amíg leolvassa, majd nyitja, vagy benyomni a kulcsot a zárba és elfordítani...
  • Epikurosz
    #19
    Ja, bocs, a MyKey 2300 eleve RFID-es technológia, és 200 dollár.
  • Epikurosz
    #18
    betáplálod a rendszerbe az övét is, te buta, nem csak egy nyomatot ismer fel a rendszer.
    miután visszajöttél, törlöd a jogsiját.
    ennyi.

    Mert használja a fejét!
  • Epikurosz
    #17
    Újdonság?

    Már a kínaiak is gyártáj, olcsón.

    Amúgy a MyKey (Gúgli!) 300 dolcsiért adja ezt.

    A másik: tenyérlemyomat?
    Na, ezt is már megcsinálták a kínaiak, árulják a neten.

    Pár tisztázandó dolog:
    - nem kell hálózat, elemről megy egy évig, jelzi, ha elem merül, és mechanikusan is nyitható, ha zűr van.
    - szerény véleményem szerint az ujjnyomatosnál jobb az rfid technika.


  • vadmotoros
    #16
    Arról nem is beszélve hogy ha tegyük fel elutazol, és az állataidat etetni kell, az újjadat csak nem hagyhatod ott a szomszédnál
  • teki007
    #15
    Inkább a kulcsaim lopják el, mint az ujjamat vágják le! :D
  • whitehawk
    #14
    Ez valóban újdonság? A mythbustersben volt ilyen...
    <off>
    Heh, ilyen laptopom van :D
  • maestro85
    #13
    Önmagában nem nagy szám, csak látványos. Nem tudom mennyire összetett az érzékelése, de gyanítom, hogy az újfelületen kívül mást nem érzékel. Inkább maradok a kulcsnál, mert az el kell lopják, az nállad van. Az újlenyomatot, meg mindeféle trükkel egszerzik. Parsztnak vakítás. Önmagában nem elég egyáltalán.
  • uniu
    #12
    Sztem meg nem rossz 5let. De a sima ujjlenyomat-vizsgálat nem megfelelő. Egy nagy multinál dolgzom, és ott a biztonsági szabályzatban ki van kötve, hogy az ujjlenyomatolvasóval nem lehet számítogépes titkosításokat vegezni mert nem biztonságos. Viszont már pont ez a cég dolgozik az ujjban/tenyérben levő erek képe alapján történő azonosításon. Na, sztem ez már tényleg jobb lenne!
  • wanek
    #11
    Ha van, akkor igen. De ha nincs, akkor csak egy helyre dughatsz kulcsot...
  • szombi
    #10
    Hülyeség hogy villanyszünet, mert a zárat továbbra is lehet analóg kulccsal nyitni.
  • pepe792
    #9
    Discovery chanel-on az Állítólag műsorában az ujjlenyomatos zárat pár perc alatt 3 féle módszerrel feltörték. semmi értelme sincs...
  • hopp
    #8
    persze, mechanikus zár kell, ez tiszta sor, de ha jól értem, ennek az új cuccnak épp az a lényege, hogy akár utólag is be lehet szerelni (tehát lényegében úgy működik mint a mágneskártyás cuccok, hogy van egy elektromos nyitószerkezet, de nyitható mechanikusan is, hogy azért ne egyék meg a hullád a kukacok, ha rosszul állítod be :P)
  • wanek
    #7
    Egész véletlenül egy olyan épületben dolgoztam, ahol az összes védett részhez RFID-es kártya kellett (mellesleg az épületbe való belépéshez is). Maga a kártya volt egyben az azonosítókártya is, amit kötelezően mindenkinek hordania kellett jól látható módon. A belépésre való jogosultságok egyébként a kártyához voltak hozzárendelve. De! Mindegyik ajtóhoz volt speciális mechanikus zár is, amiből a portán volt csak 1 db, és azt akkor vették elő, ha valami üzemhiba állt be (volt rá példa nem is egyszer), hogy egyáltalán ki lehessen nyitni az ajtót ilyen esetben. Szóval van tapasztalatom ezen a téren is.
  • hopp
    #6
    jártál már olyan irodaházban, ahol MINDENHEZ mágneskártya kell? még egyik emeltről sem tudsz átmenni a másikra, mert a lifthez is kártya kell. na, én ilyen helyen dolgozom, és nem egyszer anyáztam már reggel, mikor tudatosult bennem, hogy egész nap szopni fogok, mert otthonfelejtettem a kártyámat :D szóval én pl örülnék, ha itt lecserélnék a kártyás zárakat ujjlenyomatosra, mert az ujjamat talán nem felejteném otthon :P

    mellesleg egy ilyen helyen nagyságrendekkel jobb megoldás a kártya a kulcsnál, mert mondjuk 1000 embernek 30 kulcsot másolni a különböző ajtókhoz kicsit költségesebb mint bepötyögni a számítógépbe, hogy xy id-jú kártyával hova mehet be és hova nem. arról nem is beszélve, ha elveszik egy kártya, akkor elég letiltani, nem kell minden zárat lecserélni, majd újra másolni 1000 embernek fejenként 30 kulcsot ;) az ujjlenyomat meg nagyban megkönnyíti és 1000 júzeres környezetben olcsóbbá is teszi a dolgot.
  • R0sc0
    #5
    a modern erényőv :)
  • onimusha
    #4
    kényelmes, de ugyanúgy törhető :)
  • wanek
    #3
    Megelőztél egy pillanattal :)
    Erre egyébként majd biztos az lesz a válsz, hogy aksiról megy. De az aksit tölteni kell, az aksitöltő elromolhat, az aksi is idővel tönkremegy (újabb költség), szóval egy jó mechanikus zárnál nincs jobb (olcsóbb meg semmiképp).

    Az ujjlenyomatolvasókban egyébként sem bízom, pár ilyet próbáltam már, és az volt a tapasztalatom, hogy 20-ból 2-szer nem ismert fel, illetve ennél súlyosabb eset volt, hogy más ujját azonosította az enyémmel...
  • wanek
    #2
    Nekem a hagyományos kulcs jobb megoldásnak tűnik. Ha valami elromlik, vagy éppen áramszünet van, akkor ott szopok az ajtó előtt? Az meg csak hab a tortán, hogy nagyon drága. Hülye újgazdagoknak viszont ideális lehet...
  • kicsy
    #1
    Ha meg áramszünet van, kuporoghatsz az ajtó előtt