Crusader Kings II

7439670952_0001009b22_b.jpg
  • Paladin
    #1043
    Fő változás muszlimoknál az öröklési rend, ami 'open', ami annyit jelent, hogy a szóba jöhető utódok közül az örököl, aki a 'legerősebb', vagyis a legtöbb területe, címe van.
    A másik fő változás (és nagy szopatás :) ) az a decadence. Ez dinasztiához köthető érték. 25% alatt csapatmorál és a demense jövedelemre bonusz van, felette büntetés. Ha már nagyon magas (most nem tudom pontosan, 50 vagy 60 felett?), akkor lehet kérni a dinasztia ellen fatwa-t, ami hasonló mint a kiközösítés a keresztényeknél.
    A dekadencia minden föld nélküli, közeli hozzátartozó férfival nő (mármint nem egyszer, hanem miattuk folyamatosan). Nem tudom pontosan milyen rokoni szálig, de nem csak a fiaiddal. Szóval ha nem akarsz emiatt szívni, akkor földet kell adni nekik (minél nagyobb a birodalmad, asszem annál több kell, és minél magasabb rangú - a fiaidnál úgy rémlik duchy nullázza csak), vagy el kell tenni őket láb alól. Persze minél több pretendernek van nagy birtoka, annál durvább lesz az örökösödés utáni helyzet.
    A durva ugye az, hogy ha nincs 4 feleséged, jön a prestige minusz. Ennyi asszonnyal viszont szaporodtok mint a nyulak. :) Mondjuk én 2 feleségnél többet ritkán szoktam bevállalni, annyi büntit még könnyen ellensúlyozok.
    Van olyan változás is, hogy a saját dinasztiádba tartozókat minden további nélkül bebörtönözheted és kivégezheted - ezt sem lehet viszont túlzásba vinni, arról nem beszélve, hogy bár önmagában nem okoz minden vazallusnál minuszt, azért a családja a kivégzettnek igen morcos lesz.
    Ami csökkenti a dekadenciát, az a csaták és ostromok, valamint ha ramadant tartasz, amit úgy öt évente lehet.
    CB-k terén az van, hogy minden szomszédos területre van conquest cb-d, plussz a szokásosak, keresztények ellen pl. akár egész ország elfoglalására szólók is.
    Nincs summer fair, feast, és hunt, tournamenthez hasonló dolog van.
    Hm... mi még... ja igen, a mecseteket (vagyis a templom típusú birtokot) gond nélkül birtokolhatja a játékos is, sőt, ezek hozzák a több pénzt - de kevesebb katonát, és gyengébb a védelmük.

    Ez jut eszembe hirtelen. Mivel az egészet gyakorlatilag vagy saját kútfőből következtettem ki, vagy innen-onnan infómorzsákból szedtem össze, lehet, hogy nem minden teljesen pontos :)