9
  • Kotomicuki
    #9
    Türelem, az autonóm üzemelésűeket még csak tesztelik. Miután szolgálatba/üzembe helyezték őket, meg már fölösleges - bármiért - is aggódni...
  • Zsoltee_a_bator
    #8
    Nezd meg: Black Mirror - Metalhead (4. szezon, 5. resz)

    az emberi ellenseges katonat preferalnam :)
  • manypet
    #7
    Ne abból indulj ki, hogy csak robotkutyák fognak harcolni. Sokkal inkább úgy képzeld el, hogy egy szakaszban van 2-3 rajnyi kutya, meg mögöttük pár száz méterre egy emberekből álló 1-2 raj, akik irányítják és felügyelik őket. A kutya megtisztítja a területet, likvidálja az ellenséget, majd az emberek bemennek.

    "pszichológiailag a robikutyus vajon bír-e ilyenekkel"
    Ha a robikutyi kinyír egy rakás embert, egyből lesz pszichológiailag is hatása, nem is kevés.

    "mi akadályozza meg az egyszeri polgárt, vagy vicces hülyegyereket, hogy az erkélyről ráborítson egy födör festéket"
    A másik robotkutya, amelyik egyből szitává lövi a támadót. Utána a civilek látnák, hogy nem érdemes szórakozni a kutyákkal, mert harapnak. Csak programozás meg emberi döntés kérdése, hogy egy robotkutya mit tehet meg adott helyzetben.

    Egyébként anno a németek meg az oroszok is eléggé nevetségesnek találták a Goliath járműveket. Utána mikor látták, hogy a rajta lévő 100 kg robbanóanyag mire képes, már nem volt annyira nevetséges sem.
  • Cat #6
    Egy tanknál se akadályoz meg semmi abban, hogy az erkélyről rádobj egy benzines palackot.
  • NEXUS6
    #5
    Nem kekeckedni akarok, de a háború az minden csak nem normál eset. Vannak ugyan a háború megvívására vonatkozó nemzetközi szabályok, de azok kb csak arra jók, hogy lemérjük, hogy melyik fél van hátrányban, mert általában a veszítésre álló fél elkezdi őket megszegni. Nem direkt, csak épp próbálja a lehetőségei határait még jobban kihasználni, mert neki muszáj. A győzelemre álló fél mindíg megteheti, hogy kegyet gyakoroljon, gyak betartsa ezeket a szabályokat, amivel magát korlátozza.

    Azonban akkor ezt a gondolatmenetet folytatva, úgy fogalmazhatjuk meg a robikutyus problematikáját, hogy az vajon maga mennyire jogképes, de legalább mennyire jelenik meg akár az általad említett távirányított eszközként is a nemzetközi jogban? Hát jelenleg ez kb zéró, amennyire én tudom.

    Másrészt folytatva a felvetett problematikát a háború pszichológiai aspektusát kiemelve: a járőröző ember (lásd Afganisztánban) szituációját, a kérdés az, hogy amíg a katona, mint a nemzetközi jog alanya és adott civilek között a megjelenése (fegyver, egyenruha) miatt egyfajta tekintéllyel rendelkező alanyként rendelkezik egyfajta elrettentő, és adott hatalmat kivetítő jelleggel. Ugyanakkor pszichológiailag a robikutyus vajon bír-e ilyenekkel, és mi akadályozza meg az egyszeri polgárt, vagy vicces hülyegyereket, hogy az erkélyről ráborítson egy födör festéket, ezzel gyak megbénítva a szenzotait a gépet hatástalanítva?
  • kvp
    #4
    "Ha megjelenik néhány bóklászó blöki, az ugyan ezt jelenti?"

    Normal esetben a frontvonal kozeleben nem maradhatnak civilek, mert atnevezik oket jarulekos vesztesegnek.

    Egyebkent meg amit a robot hangszorojabol beszelo katona mond az van, egyebkent lonek.

    Viszont vicces, hogy par eve hogy kiborult a boston dynamics amikor egy muveszcsapat egy taviranyithato jatekpuskat szerelt az egyik kutyajuk hatara. Eddig tartott az otlet gyakorlatba ultetese.
  • NEXUS6
    #3
    A gond az, hogy vajon egy ilyen robiblöki alkalmas-e arra, hogy egy adott területet deklaráltan elfoglaljon?
    Értsd amikor egy raj/szakasz katona megjelenik a faluban, kiszorítva az ellenséget, akkor az emberek elhiszik, hogy az egyik fél győzött.

    Ha megjelenik néhány bóklászó blöki, az ugyan ezt jelenti?
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #2
    Jobb, mint árkokban darálni a húst.
  • Frekvency
    #1
    "de a tüzeléshez emberi felügyeletre van szükség."


    jajóvan, akko megnyugodtam bazmeg...hitte bárki is hogy nem fog eljönni ez a pillanat??