7
  • Tetsuo
    #7
    Ausztria szabályozni akarja, de Izraelben már használják és ott nagy ívben tesznek arra, mit határoznak Ausztriában...
  • TSL16b
    #6
    Tetszik ez az álom-hasonlat a jelenlegi MI-re, nagyon találó.
  • NEXUS6
    #5
    Úgy mondanám, hogy az amit ma MI-nek tekintünk, az emberi párhuzamot nézve kb. a tudatalattinak/álmodásnak felel meg. Az álom is legtöbb esetben a hétköznapi élethez hasonló szituációkat tartalmaz, azonban helyenként hatalmas szürreális dolgokat produkál. Lásd még MI 6-8 ujjú emberei, kisilabizálhatatlan szövegei stb. Ez önmagában nem alkalmas döntéshozatalra, mert tényleg simán megálmodja a világvégét, ahogy mi is.

    Namost, ahhoz hogy ezt valós általános MI-nek nevezhessük fel kell tölteni személyiséggel, emlékekkel, kultúrával, erkölccsel olyan ökölszabályokkal, tabukkal, amivel, aminek megfelelően csípőből kell kiszelektálnia (helyettünk) a "hibákat" túlzott kretiv ötleteléseket a megálmodott dolgokból.
    Lásd ennek művészi megjelenítését a Szárnyas fejvadász replikánsainak mesterséges tudati feltöltését, művi emlékeit.
    Szerintem.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2024.05.03. 11:19:21
  • Akva
    #4
    Miután kipróbáltam a mesterséges intelligenciát pl. történelem témában, meggyőződhettem róla, hogy néha bonyolultabb kérdésben is egésze tűrhető kis esszét ír, ellenben pofonegyszerű dolgokat úgy összekever, hogy a fal adja a másikat. Megkérdeztem, hogy 1070-ben milyen történelmi eseményeket ismer, hát úgy sikerült összezagyválnia az eseményeket, és neveket, hogy a tulajdon anyjuk se ismerne rájuk. Géza Salamon öccse 1070-ben lépett trónra miután Géza meghalt, meg ilyesmi. Na most ha Netanjahu mesterséges intelligenciával jelölte ki a célpontokat figyelembe véve a célpontok családját és kapcsolatrendszerét, akkor a véletlenszerűen ledobált bombák egy kicsivel kevesebb civil halottat produkáltak volna, mint ez a szemét tömegpusztító fegyver.
  • NEXUS6
    #3
    Hát igen, pont így lesz. Konkrétan az un. loitering munition valójában gyak egy modern szelektív működésű akna kategóriáját jelenti. Ugyan úgy ahogy egy faék egyszerűségű akna, úgy ez a hatékony működése érdekében akár MI-vel felszerelt eszköz is egy csomó morális problémát vet fel (akár szándékos telepítés iatt jelentkező civil áldozatok, gyak genocídium kérdése). Nyilván elsősorban azok az országok érzékenyek ezekre, akik nem háborúznak és nem is tervezik a konfliktusaikat ilyen módon megoldani. A nagyhatalmak meg eközben egyetértően bólogatnak, majd komolyra fordítva a szót lexarják az egész kérdést.
  • kvp
    #2
    Ha az MI vezerelte fegyverek a taposoaknakkal kerulnek egy kategoriaba, akkor csak azok fogjak hasznalni oket akiket jelenleg ugyanugy nem erdekel a taposoakna, vegyi fegyver, stb. betiltott statusza. Ez azt jelenti, hogy az EU nem fog ilyen fegyvereket fejleszteni es gyartani. Az egesz konferencia celja a technologia betiltasa. Persze az USA-t mar az aknak betiltasa se erdekelte, de a legtobb ENSZ tagallamot igen.
  • NEXUS6
    #1
    A mesterséges intelligencia ugyan egyáltalán nem biztos, hogy hatékonyabban tud majd hadat viselni. Az viszont biztos, hogy rá hivatkozva lerúgható a felelősség kérdése magunkról. És valójában ez az a nagyszerű tulajdonsága, ami miatt végülis minden hezitálás nélkül alkalmazni fogják! ;)