15
  • t_robert
    #15
    azt elhiszem, hogy ha jól mennek a dolgok legyártanak évente 4-5 űrhajót talán, de 100 darabot biztos nem fognak...
  • t_robert
    #14
    Azért mennyivel kínosabb lesz, mikor az űrhajónak esik ki az ajtaja az űrben, mint mikor a repülőnek a levegőben.....
  • kvp
    #13
    "És ezek az űrhajók is úgy fognak szétesni, mint a Boeing 737-esek???"

    Egyelore meg igen, de mire emberek hasznaljak majd, addigra jobbak lesznek. Persze lehet, hogy ahogy most allnak a boeing-nel, ha a spacex evente csak 2 starship-et gyart majd ez mar onmagaban a boeing termelesenek a duplaja lesz. Es a starliner eseteben mar evi 1 jarmuvel is siman lekorozhetik a konkurenciat.
  • inkvisitor1978
    #12
    Geostac pálya 36.000 km. LEO kb 400. Nagy különbség.
    Költségben LEO 11600 Delta IV rakétával. Falcon Heavy 1500 USD/kg. Long March 5 7900 USD/kg.

    Utoljára szerkesztette: inkvisitor1978, 2024.01.18. 07:33:46
  • Csaba161
    #11
    És ezek az űrhajók is úgy fognak szétesni, mint a Boeing 737-esek???
  • Macropus Rufus
    #10
    "2000..2400 USD/kg-rol indultak, elvileg 66 USD/kg-ig tudnak lemenni jelenleg,"

    " For geostationary transfer orbits, prices are as low as about US$11,300/kg for a Falcon Heavy or Falcon 9 launch"
    Tehát a Falcon 9 11300dollár/kg áron dolgozik Nem 2000 és nem is 66....

    Majd egyszer valamikor a Starship fogja 10dollár/kg-ra vinni az árakat (amit én erősen kétlek)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Space_elevator_economics
  • Sir Cryalot
    #9
    Kvp indítson új oldalt, az sg odáig vetemedett hogy pártatlanságnak már árnyéka sem vetülhet rá. KVP privi ha csinálsz vmit.
  • kvp
    #8
    2000..2400 USD/kg-rol indultak, elvileg 66 USD/kg-ig tudnak lemenni jelenleg, de a 10 USD/kg a cel. Ez 200 szoros koltsegcsokkenes lenne. Hatalmas elorelepes lenne a korabbi lehetosegekhez kepest es nagyon sok urbeli tevekenyseget tenne hirtelen kifizetodove.
  • militavia
    #7
    "Viccen kivul a falcon9-ok tomegtermeleset megoldottak, ettol jelentosen esett az urbe juttatas koltsege. Ha megoldjak a starship tomegtermeleset (es ujra felhasznalasat) is, akkor a mostani 100-adara esnek a koltsegek."

    Ezt azért gondold már át...
  • Major
    #6
    "Mellekhataskent pedig az emberisegnek lehetosege lenne tullepni a bolygo hatarain es szetterjedni a naprendszerben." - Nem is vágyhat másra az emberiség, mint a friss marsi levegőre. :D
  • kvp
    #5
    En el kellett menekulniuk amikor az a jelenlegi antirasszista kormanyzat hatalomra kerult es dekolonalizalta az orszagot. A feher lakossag egy resze szo szerint futva menekult at a hataron. Ugyhogy Musk szo szerint ertelmezve valojaban afro-amerikai szarmazasu.

    Viccen kivul a falcon9-ok tomegtermeleset megoldottak, ettol jelentosen esett az urbe juttatas koltsege. Ha megoldjak a starship tomegtermeleset (es ujra felhasznalasat) is, akkor a mostani 100-adara esnek a koltsegek. Ez mar gazdasagilag ertelmesse tesz egy csomo urbeli tevekenyseget.

    Figyelembe veve, hogy a starship sokkal olcsobban eloallithato mint egy mai atlagos raketa, ezert ha olcso es nagy hasznot lehet termelni vele, akkor sokra lesz igeny. Ez a kapitalizmus egyik alaptorvenye es ezt a befektetok is jol latjak. Csak az uripar eddigi novekedese megindokolja az eddig befektett toket es meg fejlesztik a starship-et.

    Mellekhataskent pedig az emberisegnek lehetosege lenne tullepni a bolygo hatarain es szetterjedni a naprendszerben. Az olcso bolygokoruli palya olcso bolygokozi jarmuvek letrehozasat is lehetove teszi. Tehat a starship arra lenne jo, hogy olcson felvigye az anyagokat es ezekbol olcson (es egyszerubben) bolygokozi jarmuveket lehessen epiteni. Amit sikerul az urben beszerzett anyagokkal (pl uzemanyaggal) kiegesziteni a folyamatot, meg olcsobba valik az ott tartozkodas es eddig elerhetetlen nyersanyagok kitermeleset es felhasznalasat teszi lehetove. Csak a mar ismert es elerheto ritkafoldfem es nemesfem keszletek nagysagrendekkel tobbet ernek mint amennyibol kitermelhetoek es visszahozhatoak. Ez pedig meg nagyobb hasznot jelent. Musk azt ismerte fel, hogy a kapitalistak nyeresegvagya nagyon jo motivacios es finanszirozasi tenyezo a celjai eleresehez. (az emberiseg bolygokozi civilizaciova tetelehez)

    Egyebkent a NASA-s holdraszallo egyseg palyazathoz nem kell ujra felhasznalas, eleg csak feljuttatniuk a starship-eket bolygokoruli palyara. Minden mas extra feature csak az arakat viszi lejjebb, de a szerzodes teljesitesehez nem szukseges. Jelenleg kozelebb allnak ahhoz, hogy a teljes uj holdraszallast ok vigyek egy dragon/starship komboval mint barki mas barmilyen emberes kuldeteshez. 20 tonna / fordulo a Holdra nagyon vonzo mind katonai, mind tudomanyos celbol.
  • Cat #4
    A családjának smaragdbányája volt Dél Afrikában.
  • Arnika19
    #3
    Ha kevesebb kábítószert fogyasztana és valójában értelmes ember lenne, akkor adnék a szavaira, de csak hogy sok pénze van az semmit nem jelent. Ebből mennyi lehet az ami a tehetsége alapján lett megkeresve, gondolom nem egy külvárosban élő szegény család leszármazottja.
  • militavia
    #1
    És vala az n+1-dik ordítóan ostoba nyilatkozat.