6
  • cateran
    #6
    "Olyan nincs, hogy egy belga kábeltévé megvesz valamit, és az hirtelen itthon is elérhetővé válik."

    Még mindig okoskodsz? Az a belga (kábel)tv (ha képes vagyok elérni a sugárzást Mo-on valami úton-módon) bizony simán levetíti nekem is, amit megvett...De ugyan mesélj már miféle korlátozások vannak mondjuk a brit Sky csatorna müsoraira Mo-on? Ha fogom az antennával, akkor érzekeli, hogy Mo-on van a parabola és lelövi azt a tartalmat, ami UK only?)
  • Dodo55
    #5
    A törekvés helyes, csak közben nem ártana, ha arra is odafigyelnének mit csinál közben a másik kezük, amikor pl. a mi felénk igen népes jogásztársadalomnak a mennyországot elhozó GDPR-rel gyakorlatilag öndiszkriminációt provokáltak ki az egész EU-ra vonatkozóan, mert párszázezer kis-közepes internetes tartalomszolgáltató nem tartotta túl jó ötletnek sem a saját maguk végtelen bürokráciába való belefojtásukat, sem pedig ennek hiánya esetén a megsemmisítő erővel fenyegető perek és bírságok hadát, úgyhogy inkább pánikolva letiltottak minden EU-s IP címet (és bár azóta némileg enyhült a helyzet, de még a mai napig futni olyan pótolhatatlan információkat tartalmazó keresőtalálatokba, amiket emiatt csak Európán kívüli proxy-kkal lehet azóta elérni). Itt ezen a ponton egyébként a legjobban engem az rémisztett meg, hogy az itteni (informatikai) szakmai társadalom erre kb. simán félrenézett 1-2 elhanyagolható szemöldökráncolástól eltekintve, holott akkor kellett volna egyetlen határozott mozdulattal a sok 50-70 éves hozzánemértő környezetvédő és jogászpolitikus kezéből kitekerni egyszer és mindenkorra az egész technológiai szektor feletti hatáskört, akár az EU teljes jelenlegi intézményrendszerének felszámolásának és újrastruktúrálásának árán is, ha máshogy nem ment volna.

    És sajnos szerintem ma már bárki láthatja maga körül, hogy hová jutottunk már rövidtávon emiatt: felsőbbrendűnek beállított ideológiák puffogtatása azóta is ezerrel, a kompetencia, versenyképesség pedig közben elszabotálva ezeknek az oltárán még azokon a területeken is, ahol korábban volt (autóipar pl.), miközben az emberek életében évről évre válik minden hétköznapi tevékenység egyre körülményesebbé az elvetemült jogi és a valóságtól már lassan teljesen elszakadt környezetvédelmi őrültségek miatt.

    (Mondjuk tudomásom szerint a bürokrácia pl. az USA-ban is már régóta igen élhetetlen méreteket öltött az élet sok területén, de legalább ott mellette az élhetetlen környezetvédelmi és adatvédelmi szabályozásokat nem tolták (még?) ennyire képtelen mértékben túl)
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2024.01.03. 19:23:07
  • zetortraktor
    #4
    A szövetségi és állami jogosultságok tekintetében nem ekvivalens a kettő. Vannak bőven olyan területek, amik az USA-ban sem állami szintre vannak delegálva, és vannak olyanok, amik az EU-ban a szuverén tagok szintjére vannak. Minden változtatáshoz oda-vissza komoly lobbi szükségeltetik, jó pár olyan terület van, ahol a résztvevők örülnének egységes szabályozásnak, illetve ahol annak örülnek, ha állami szinten vannak szabályozva, itt nem lehet általánosítani.

    És jogok terén, ha valaki bevásárol, az egy bizonyos területi egységre teszi. Olyan nincs, hogy egy belga kábeltévé megvesz valamit, és az hirtelen itthon is elérhetővé válik.
  • Fefy
    #3
    Ezt ne így nézd. EU = USA (ezt szeretnék). Az USA-ban ha Washington államban előfizetsz a Netflixre (nyugati part), akkor New York állam (keleti part) területén is tudod nézni ugyanazokat, ahogyan Texasban is, vagy akár Alaszkában is. Technikai értelemben az USA államai megegyeznek az EU országaival. Ha az USA-n belül nincs területi korlátozás, akkor az EU területén se legyen.
  • zetortraktor
    #2
    Lehet, hogy ott a kulcs, hogy a jogokat országra adják és nem a néző nemzetiségére. Amerikában előfizetve sem tudom Magyarországon élve azt a sok mindent nézni Netflixen, amit Amerikában lehet, mert egyes cuccok jogai másoknál vannak, akik így elesnek esetleg attól, hogy fizessek nekik. És ugyanígy, aki Amerikába megy és elindítja a Netflixet, az nem fog tudni például Walking Deadet nézni, mert azért csak Magyarországra fizetett a Netflix, Amerikára nem.

    Nem tudom, lehet, hogy másképp visszaéléseket hozna a dolog. És a gyártónak is elég gáz lenne, ha csak egy országra veszik meg a terméke jogait, és globálisan lehetne nézni.
  • Fefy
    #1
    Valaki magyarázza már el nekem, hogy milyen bevétel kiesést jelent az, hogy magyarként, ha esetleg kiköltözök németországba, akkor magyar tartalmat tudok nézni, amiért elő is fizetek esetleg netflixre?