1
  • kvp
    #1
    Mivel szoftveresen programozhato radios egysegek vannak a muholdakon, amik kepesek iranyitott sugarban a mobiltelefonok frekvenciain kommunikalni, ezert igazabol az uplink a kerdeses, tehat, hogy a telefonok 2-4 wattos ereje eleg lesz-e arra, hogy a muhold meghallja mit kuld a keszulek. Erre elvileg van lehetoseg ha a muholdak antenna tombjei kepesek iranyitott aktiv erositesu vetelre is.

    https://fcc.report/IBFS/SES-LIC-20190211-00151/1616679

    Ugy nez ki, hogy a mobiltelefonok maximalis megengedett sugarzasi energiaja pont megegyezik a startlink antennak maximalis megengedett sugarzasi teljesitmenyevel. Csak annyi a gond, hogy a mobiltelefon antenna mindenfele szor egy gomb menten, a starlink antenna meg iranyitottan. Ez tavolsag fuggo modon jelenthet akar tobb nagysagrendi teljesitmeny kulonbseget is. Persze ha a Marsrol a rover-ek iranyitatlan (omnidirekcionalis) tartalek antennaja kepes 35 wattal hazatelefonalni, akkor a 4 wattos mobil teljesitmeny akar pont eleg is lehet az alacsony foldkoruli palyaig ha nagyon-nagyon jok a starlink-es vevo antennak.

    Ha bevalik, akkor vicces lesz, hogy a mostani 0.5-4 km-es gsm cella meret mellett lesz egy 24 kilometeres starlink-es gsm cella is. Egesz pontosan egy 24 km-es kor alapu 550 kilometer magas kup, ami mozog, igy ha mi a felszinen egy helyben allunk, akkor is folyamatosan valtoznak felettunk a cellak.