3
  • kvp
    #2
    Figyelembe veve, hogy mekkora ismeretlen forrasbol szarmazo penzosszegeket talalnak egy-egy hazkutatas soran a kepviseloknel, teljesen erteheto, hogy nem szeretnenek ha szemelyi azonositohoz lenne kotve a penzforgalom.

    Az anonim szamla a mai vilagban mar nem eletkepes, mert ha van egy limit rajta, akkor szamitogep segitsegevel manapsag mar akarhany nevtelen szamlat lehetne generalni, elosztva koztuk a nagyobb osszegeket. Csak es kizarolag a szemelyhez kotott es eros azonositast hasznalo szamlak kepesek ez ellen vedeni. A rendszer mukodese ekkor olyanna valik, hogy minden fizeteskor alairja a tranzakciot a fizeto es a fogado fel is, igy minden ember es szervezet minden tranzakcioja kovethetove valik a jegybank szamara.

    Meg egy kavet se lehetne anonim modon kifizetni, nemhogy milliardos kenopenzeket. Az EU-s kepviselok egyszeruen ellenerdekeltek a penzugyi rendszer teljes atlathatosagaban. Szerencsere az EU-ban nem ok dontenek, hanem a nemkormanyzati szakmai szervezetek kepviseloi es a nekik dolgozo politikusok.

    "A bankokra bíznánk, hogy a digitális eurót kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokat kínáljanak. Ez nem lenne igaz, ha a nagy technológiai cégek belépnének a piacra"

    Ez azt jelenti, hogy a jegybank csak az ingyenes online bankszamlat biztositana a polgarok es a cegek szarma (es az allampapir befektetes lehetoseget), de kiegeszito szolgaltatasok nelkul. A szamla egyenleg kimutatasok, elemzesek, hitelfelvetel, penz lekotese, stb. megmaradna a bankoknal, de ekkor mar mint kulso penzugyi szolgaltato lepnenek fel a piacon, tehat egy ember az egy kozponti szamlajaval akar tobb bank szolgaltatasait is hasznalhatna. (egyik helyen vesz fel hitelt, masik helyen koti le a penzet, harmadik helyrol kapja a havi koltsegelemzeset) Ez egy teljesen liberalizalt piac lenne, ahol egy tradicionalis bank es a sziliciumvolgyi startup egyenlo feltetelekkel kuzdhetne az emberek penzeert.
  • uwu2020
    #2
    Szerintem túlgpndolod. A történet egyszerűnek látszik. A képviselők nem értették miről van szó, persze véleményül az volt. Szavazni szerencsére tudnak így is.
  • felemelő
    #1
    Mondjuk nem lenne baj kicsit versenyre késztetni a bankokat. :)
    Ettől még a digitális euro és fiat pénz közötti minden váltást valami jogszabály előírhatná, hogy csak europai székhelyű, europai jogalany cégek végezhetnék.

    És a könnyebb, egyszerűbb, bankok igénybevétele nélküli pénzforgalomra igenis szükség lenne, de az anonim változatra én is bevezetnék egy éves pénzforgalmi határt vagy számlaegyenleg limitet, az afeletti pénzforgalom mindaddig zárolandó, amíg nem beazonosított a tulajdonos.

    A beazonosított pénztulajdonosok nagy összegű e-pénzforgalmát meg nemzetközi szintre lehetne bővíteni, hiszen a dollár világpénz tulajdonsága nagy hasznot hoz az USA-nak, talán kibújhatna egyszer az EU is az USA fenekéből és léphetne olyat, amivel erősíti az EU nemzetközi euró alapú elszámolási lehetőségeit.

    Kiváncsi lennék az ellenző képviselők banki származású kampánypénz, illetve usa kapcsolati háló és nyomásgyakorlás hátterére... de jujj, megint rossz vagyok.
    Utoljára szerkesztette: felemelő, 2023.09.06. 13:06:30