40
  • BruceZ
    #40
    "Szvsz. sokkal jobb lett volna ha az uj feature-ok a win10 ingyenes negyedeves frissiteseben jonnek ki. De persze kell a penz, szoval johet majd a win12 is, nehogy lemaradjanak verzioszamban az apple mogott."

    Úgy tudom win10-ről ingyenes lesz a váltás, allenben nem lesz minden vas kompatibilis, így van aki kénytelen 10-en maradni.

    Ugyan ez lesz most az új IOS-nális. Bár lehet upgradelni mindenkinek, van akinek nem lesz érdemes, mert nem bírja el a vas.
  • zola2000
    #39
    Mondjuk az android appok támogatása fontos lehet mert a microsoft eléggé próbálja felszínen tartani a surface tableteket, és a windowsos programok nagy részének kezelése nem egy nagy élmény ha csak érintőkijelző van.

    Az a baj hogy sok dolog ami tableten jól jön inkább zavaró/felesleges lehet asztali pcn, és fordítva.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2021.06.28. 09:50:24
  • kvp
    #38
    "Fusd már végig a MS W11 dokuját, mert tényleg kezd kínos lenni a beszélgetés."

    Mar korabban megtortent. Velemenyem szerint a microsoft megint a spanyol viaszt probalja eladni forradalmi uj feature-kent. Gyakorlatilag futnak technologiaban a tobbi os mogott es egy rakat otletuk az osidokbol szarmazik. Mindezt ugy, hogy a legtobb uj feature-t kepesek voltak 3rd party fejlesztok evtizedekkel korabban berakni a windows-ba. Persze szep es jo, hogy most mar alapbol benne lesz mindez az os-ben, de akkor sem forradalmi. A tobbi, foleg a gui-s valtoztatasok egyszeruen csak a felhasznalok szivatasa. Nem erdekel senkit a design es az ikonok formaja, altalaban csak hasznalni szeretnek az emberek a rendszereket, anelkul, hogy azon kellene gondolkozni, hogy eppen aznap mi merre van es hogy holnap ott lesz-e meg.

    Szvsz. sokkal jobb lett volna ha az uj feature-ok a win10 ingyenes negyedeves frissiteseben jonnek ki. De persze kell a penz, szoval johet majd a win12 is, nehogy lemaradjanak verzioszamban az apple mogott.

    ps: A win32 tamogatas elhagyasaval kapcsolatban az jut eszembe, hogy a regi posix api-t is kidobtak (2x, jo ideig csak 3rd party volt helyette) az os/2 api-t is kidobtak, aztan a win16 api-t is. Remelhetoleg a win32-x86 marad meg jo ideig, az arm-okon is. (ceges szempontbol ez az egyik must have feature a windows-okban es jelenleg ugy nez ki, hogy a hordozhato pc-k par ev mulva mar csak arm-ok lesznek)
  • MerlinW
    #37
    Így van.

    @kvp Fusd már végig a MS W11 dokuját, mert tényleg kezd kínos lenni a beszélgetés.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #36
    Csak a 32bites Windows, a 32bites processzorok tamogatasa szunik meg, szerintem a 32bites szoftverek futtathatoak maradnak.
  • kvp
    #35
    A legtobb uj processzorban benne van a szukseges hardver. Kulso kartyat csak a PC-s jatekosok es a gepeket grafikus munkara hasznalok (kep/video feldolgozas vagy CAD) vesznek. Boven eleg ha minden uj intel, amd es arm processzor beepitett videokartyaja tamogatja a szukseges feature-oket.

    Alapvetoen a nagyobb gond a regi szoftverek tamogatasanak kivezetese lesz. A win32-es alrendszer nagyon regen (1993) jelent meg a windows-okban (win3.1-hez meg opcionalisan telepitheto volt). Ha ezt megszuntetik, akkor nagyon sok regi vallati szoftver es jatek esik ki a hasznalhato programok korebol es ezek futtatasa a windows irodai es jatekos hasznalatanak fo oka. Magyarul a win32 tamogatas kivezetesevel a macosx szinte osszes jelenlegi versenyhatranya megszunne. Kerdes, hogy megkockaztatjak-e a windows RT bukasa utan.
  • mumoka 2012
    #34
    a szegény ebe megint bele bukik mer dx12 kártya az egekbe az ára és anélkül meg el sem indul a Windows 11 . a másik ki a fene tud venni félmilios kártyát.
  • PLaci #33
  • MerlinW
    #32
    Látom nem érted, nem baj xD
  • PLaci #31
    mEgÍrTaM mÁr EgY mÁsIk ToPiCbAn OkOsToJáS

    Nem mondták még neked, hogy ne nyomd fullba a kretént? Inkább menj el aludni, mert hülyeségeket irkálsz hajnali fél háromkor.

    Alf+F4.... K. jó... Az átlag-felhasználók 99,9999% -a, illetve a magukat informatikusnak mondók 75% -a nem fog tudni róla. Egyeseknek a telepítő képernyőn az eddigi bal alsó sarokban található "offline account használata" gomb megtalálása is nehézséget okozott. (Lásd: repvez, #23)
  • MerlinW
    #30
    Home: Mikor network adatokat kér, alt+f4 és ott az offline account. Mint mondtam, el van dugva. Windows topikban linkeltem videót is róla, okostojás.
  • duke
    #29
    Ez most mi a fasznak ? Mi bajuk az XP-vel ? Jo az meg.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2021.06.26. 00:27:37
  • cateran
    #28
    Mondom...Local Account a neve (vagy pro-nal Domain Join)..de nem tolem tudod....(Mondjuk be is baszna, ha nem lehetne 1 op. rendszert offline modeban telepiteni....Hopp, most be is fog baszni...)
  • kvp
    #27
    "Már 50 évvel ezelőtt is tudott a proci direkt VRAM-ra írni? Király."

    Mar a VAX gepek is kepesek voltak ra. A PC-ken az elso hardveres EMS kartyak tudtak ezt, az a szabvany 1985-ben lett publikus. A windows most azt hasznalja ki, hogy a PCI Express-es SSD kartyak cimtartomanya kvazi a memoriaterben van, igy akar a videokartya is kepes texturakat renderelni az ssd-rol is. Nem mintha pl. a c64-es bovitokartyak eseten nem igy lett volna. (bar ez utobbi amennyire latom meg nem lesz megoldva a win11-ben, 1 copy meg maradt a leirasok alapjan) Nem tudom hanyadszor kerul elo az 1985-os datum az uj windows-al kapcsolatban, ez vagy valami veletlen lehet vagy a fejleszes vezetojenek kedvenc eve.

    "Én is használom, 4 éve ezt használjuk céges kommunikációra és nem tapasztaltunk instabilitást."

    Akkor nem hasznaljatok vegyesen telefonon es pc-n egy virtualis maganhalozaton at. Van amikor nem csorog ki, van amikor csatlakozik az ember, de a hivas kepernyoje nem jon fel, csak az audio megy mindket iranyba. Van amikor felveszi az ember desktopon, de tovabb csorog a telefonon. Van amikor felveszi valaki es kritikan aluli bitrataval indul a hangja, de ha tavozik es visszajon akkor jo lesz. Ugyanez desktop megosztassal, a hivasban levok felenek latszik, de ha kilep es visszalep valaki akkor neki is megjavul. Van amikor kimegy a csoportos hivas az emberek kb. felenek, pedig alig egy tucat ember van a listan, ugyanekkor a szoveges uzenet melle atmegy mindenkinek. Az elkuldott nagyobb kepek neha nem jelennek meg a kuldonel (mindenki masnal igen) csak ha ujrainditja az app-ot. Kozben teljes kaosz a gui, kethetente valtoztatgatjak mi hol van benne. Tipikus microsoft termek.

    "Honnan fenéből tudnád, ha még nem is elérhető? MS alkalmazott vagy?"

    Tudok olvasni angolul is. Leirtak mit fog tudni. Szerintem nem tul hasznos. Mint irtam a Sony keszulekek (okosabb tv-k es a telefonok) mar jopar eve tudjak. Persze android es a sony fele linux alatt.

    "Ismét tökéletes példa, hogy megnézni miről is van szó valójában lusta vagy"

    Szerintem nezd meg, hogy ez mikor valt elerhetove unix-ok alatt x11-el (1984) es mikor raktak bele windows alatt a VNC-be. Ok, hogy fizetos 3rd party termek volt majd 20 eve es most "ingyen" benne lesz. Hurra.
  • _svd_
    #26
    "Az amazon store-ja nagyon gyer a google-ehez kepest. Bar legalabb van."

    Nyilván nem használhatják azt az alkalmazásboltot, ami ellen vetik be az Amazonét.

    Ma úgy tűnik, a Microsoft és az Amazon egymásra találtak. Az Amazon előnye, hogy ki tudja szélesíteni az eszköz kínálatát.
  • _svd_
    #25
    "úgy látszik mikrószafték nem tanultak semmit a táblás öngyilkosságuk után... most már seppukut is elakarnak követni. "

    Az érintés és/vagy toll támogatású eszközökön a középen lévő Start gomb használata kellemesebb. Bár az egerészés esetében is csak a megszokás okán "optimális" a jelenlegi hely.
    Az eladott pécék összetételében folyamatosan zsugorodik az asztali kategória. Nem teheti meg a Microsoft, hogy figyelmen kívül hagyja az érintés alapú felhasználás támogatását.
    Néhány kattintással vissza lehet tolni a megszokott helyre. Nincs ok a sírásra.
  • 100pole
    #24
    Bill Gates most lett öngyilkos. :DD
  • repvez
    #23
    azt ne mond, hogy a win10 hez nem kellettek ezek ?
    Hotmailes vagy outlookos email cim nélkül szóba se állt veled, nem fogadta el ha más email simmel akartál regisztrálni, az internet kapcsolat meg már alapbol kell neki, , föleg ha ugy frissitettél win8rol .
    Meg ha ezek a legnagyobb problémák vele akkor miért vagy fenn egyáltalán a neten? az összes cég kéri az internet kapcsolatot vagy , hogy regisztrálj be az oldalukra, és mindegy, hogy kamuprofilt csinálsz elöbb utobb ugy is összeérnek a szálak és tudjkák kihez kapcsolni a kamu cimeket és adatokat.
  • Omega
    #22
    Akkor ennek a Windows-nak a legnagyobb újítása, hogy közepén van a start menü. Hááát... nekem nem tetszik, kinyitva, úgy néz ki mint egy android-os telefon menü-je, a csempék is telefonra valók voltak, így ezzel sem győztek meg, inkább maradok a Linux Mint-nél.
  • PLaci #21
    Internet connection: Microsoft account and internet connectivity required for setup for Windows 11 Home

    Utoljára szerkesztette: PLaci, 2021.06.25. 20:54:34
  • repvez
    #20
    Ez a cikk nagyon tényfeltáró volt, megemliti, hogy rengeteg ujdonság lesz a win11 ben, de nem teszi be a linstát róluk.
    A neten is ebból a rengeteg ujdonságbol csak az jón le, hogy uj lekerekitett sarkó ablakok lesznek és , hogy a start menu középre kerül.
    Ez aztán nagy változás.

    A háttérben meg ugyan az a szar marad minden ami a win95 óta. ugyan azokkal a hibákkal és korlátozásokkal.
    Most megkapjuk ugyan azt csak mintha egy uj témát tennénk fel. már a win XP-nél is lehetett olyan témát feltenni ami középre tette az ikonokat.

    DE a windowson belüli keresés még mindig lassu mindegy hogy SSD vagy HDD -ról csinálja az ember.
    Amugy sem veszem észre a napi használat során azt az elönyt, hogy mennyivel gyorsabb az SSD.
    A hibaelháritás is egy kalap fos amiota csak wint használok, még egyszer sem adott megfeleló segitséget, hogy meg tudjam a problémát oldani, csak ugy mint a driver kereső, még egyszer sem talált semmilyen drivert semelyik eszközömhöz sem amit ismeretlenként jelölt, vagy csak észlelte, hogy régi. akkor minek bele ez a funkcio, ha nem látja el a feladatát?

    Meg amugy is egy oprendszernek miért is kell ennyi mindent tudnia és ekkora méretünek lennie?
    Annak csak egy keretrendszernek kellene lennie , hogy a gép alkatrészei rendben müködjenek.
    Én a windowst csak addig látom ,mig feláll a rendszer.
    Onantol elinditot valami olyan programot ami nem a win része igy annak a stilusát nézegetem akkor nem mindegy hogy néz ki a windows?
    A legtöbb ember ugy is külsös programot használ mint ami a beépitett , akkor minek teszik bele?

    DE ennél az uj win11nél is kihangsulyozzák, a multitszkot meg , hogy mindennel össze lesz kapcsolva, de lefogadok, hopgy a többmonitoros része ugyan olyan szar marad mint a win10ig, hogy nem lehet 2 különböző felbontású monitort clone modban használni.
    Miközbe már szinte minden eszközt lehet tükrözni a képét másik eszközre.
    DE még kiterjesztett modban se lehet nativ felbontáson használni a TV-t vagy monitort, még akkor sem ha beállitja az ember a nativ felbontást, mert akkor is hagy egy nagy fekete keretet.

    És ha már a játékra is ki akarják hegyezni a dolgot, amikor behypolták a DX12 és a vulkánt, akkor azt mondták, hogy onnantól nem lesz szükség a VGA gyártók drivereire csak , hogy az oprendszerre kompatibilis legyen , a játékhoz való optoimalizálkás a játékfejlesztők dolga lesz. ehhez képest még mindig legalább havonta jönnek ki driverek játék optimalizácioval, ugy , hogy a fejlesztő már le is szarta a saját termékét nagy ivben.

    Meg ha már játékok, azt miért nem lehet megoldani, hogy a játékvezérlökre alkalmazott korlátozást feloldják, hogfy csak 8 tengelyt és 32 gombot tud kezelni az oprenszer egyszerre ? manapság amikor egy HOTAS vagy egy olcso elektronikábol elkészitett kabin, ennek a többszörösét is felhasználja.
  • MerlinW
    #19
    "DirectStorage az kvazi a posix memory map api. Ami mar 50 eve letezik."
    Már 50 évvel ezelőtt is tudott a proci direkt VRAM-ra írni? Király.

    "Csak atneveztek a ceges valtozatot teams-re."
    Ha használod akkor tudod, hogy a skype protokolon kívül semmi köze egymáshoz a két alkalmazásnak.
    Én is használom, 4 éve ezt használjuk céges kommunikációra és nem tapasztaltunk instabilitást.

    "Az auto HDR az parasztvakitas."
    Honnan fenéből tudnád, ha még nem is elérhető? MS alkalmazott vagy?

    "Az integralt virtualis desktop tamogatas az erdekes, eloszor riva128-on hasznaltam nt4 alatt kb. 1998 korul."
    Ismét tökéletes példa, hogy megnézni miről is van szó valójában lusta vagy, de az okoskodás zéró ismeretek alapján az megy.

    "A service vedelemben lassuk hozzak-e a macosx szintet. Az se egy mai rendszer."
    Itt vesztettél el, és árultál el mindent a szakmai kompetenciádról. Befejeztem.
  • MerlinW
    #18
    Google. Elmondták mi az oka. Dióhájban jó ötletnek tűnt, de nem kivitelezhető, árt a terméknek.
  • MerlinW
    #17
    Nem kötelező...
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #16
    Szerintem az van, hogy 10X befuccsolását csak így tudták a részvényeseknek emészthetővé tenni.
    --------
    "Kötelező Microsoft account használat.... Maradok a Win 10 -nél. "
    Elvileg ez csak a Home-ra igaz, de elég nagy ki*****s, az tuti.
  • kvp
    #15
    "Amazon-al dolgozik együtt az MS, az Amazon playstore kerül bele a WinStore-ba."

    Az amazon store-ja nagyon gyer a google-ehez kepest. Bar legalabb van.

    "Továbbá, lesz DirectStorage, integrált Teams, új HDR api, AutoHDR AI, újragondolt virtual desktop taskbar-ba integrálva, jobb memória menedzsment, még biztonságosabb service védelem"

    A DirectStorage az kvazi a posix memory map api. Ami mar 50 eve letezik.

    Az integralt teams az vicces, regen integralt skype-nak hivtak. Csak atneveztek a ceges valtozatot teams-re. Hasznalom, de iszonyat instabil.

    Az auto HDR az parasztvakitas. Az alap nvidia driver tudta mar egy ideje tudta, mint ahogy a 8 evvel ezelotti sony telefonok is.

    Az integralt virtualis desktop tamogatas az erdekes, eloszor riva128-on hasznaltam nt4 alatt kb. 1998 korul.

    A service vedelemben lassuk hozzak-e a macosx szintet. Az se egy mai rendszer.

    "Vagy simán csak most a másik oldal viszket?"

    Valoszinuleg. A penztarcanal...
  • YaniMan
    #14
    Azzal mi lett, hogy a Windows 10 megjelenésekor azt mondták, hogy nem lesznek újabb Windows verziók, hanem a 10-hez lesznek nagyobb feature pack-ek? Mégiscsak kell az a pénz, amit az ilyenkor fanatikusan váltó emberek betoltak? Vagy simán csak most a másik oldal viszket?
  • PLaci #13
    Kötelező Microsoft account használat.... Maradok a Win 10 -nél.
  • ximix #12
    Kösz, így már értem.
  • MerlinW
    #11
    Van, de az emulátor, míg W11 natívan fogja futtatni az appokat.
  • ximix #10
    Nem értek ennyire hozzá, de már 10 alatt is volt valami android cucc
    https://devblogs.microsoft.com/visualstudio/hyper-v-android-emulator-support/
  • MerlinW
    #9
    OSX vagy nem OSX, alapvetően egy rendszert készítenek desktopra, tabletre és egyéb érintőképernyős eszközökre. És ugye tableten (Surface) kényelmesebb ha középen van a launchpad. Továbbá jobban illik az új design-hoz. Minden konfigurálható, ahogy eddig is. A pozíció, a méret, tartalom, stb.
  • MerlinW
    #8
    "Ok, tehat kozepre rakjak az app ikonokat, amik ugyanugy indito ikonok mint a macosx-ben 20 eve".
    - Desing. Vissza tudod rendezni bal oldalra.

    "A start menu helyett egy finder lesz"
    - Nem, ugyanolyan lesz, mint a W10-es csak kikerülnek a csempék és a javaslatok, mik amost a bal oldali panelen vannak, kikerülnek felülre.

    "Most ez valami windows retro edition akar lenne mint a windows ME?"
    - ...

    "Tovabba szeretnem en megnezni, hogy az android-os app-okat hogyan tamogatjak a Google play service-es nelkul".
    Amazon-al dolgozik együtt az MS, az Amazon playstore kerül bele a WinStore-ba.

    Továbbá, lesz DirectStorage, integrált Teams, új HDR api, AutoHDR AI, újragondolt virtual desktop taskbar-ba integrálva, jobb memória menedzsment, még biztonságosabb service védelem, és még ezer más dolog azok számára akik nem csak multimédiát fogyasztanak, hanem dolgoznak/fejlesztenek.

    Megint fikázol anélkül hogy utánanéznél a dolgoknak.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.06.25. 15:03:37
  • kvp
    #7
    Ok, tehat kozepre rakjak az app ikonokat, amik ugyanugy indito ikonok mint a macosx-ben 20 eve. A start menu helyett egy finder lesz, ami a mac-eken 1985-ben jelent meg. (igen, a klasszikus, regi macos-ben!) Nem tamogatja az alkalmazas mappakat, amiket a win3.1 ota tudott a windows, de meg az AmigaOs is tamogatta oket (az is 1985-ben volt).

    Most ez valami windows retro edition akar lenne mint a windows ME? (ami az a 2000-es milleniumra kiadott windows volt es az egyetlen amiben volt kritikus y2k bug, ugyanis a korabbiakba valamiert nem raktak)

    Tovabba szeretnem en megnezni, hogy az android-os app-okat hogyan tamogatjak a Google play service-es nelkul. Ez az amit a Google senkinek nem hajlando licenszelni, aki nem hivatalos Android os-t hasznal. Van egy eselyem, hogy minden Android Open Source Project kompatibilis app menni fog, a tobbi meg nem. (plusz sok android-os program hasznal binaris library-ket amik az android alatt levo linux kernel hivasait hasznaljak, tehat 100% linux tamogatas nelkul nem mennek)
  • cateran
    #6
    Forditas: Telepakoljuk haszontalan, feleslges eroforraszabalo baromsagokkal, hogy az alapjaiban instabil es szar rendszer meg instabilabb es szarabb legyen, joval tobb hibalehetoseggel....
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #5
    Álmomban sem gondoltam volna, hogy ezt tényleg meglépik. (nem is tudom mikor tévedtem ekkorát utoljára techel kapcsolatban)

    Na mindegy, TPM követelménnyel menjenek el a b**** *****ba. Asztali gépembe TPM modul kellene, természetesen már mindenütt "out of stock", Asus/Infineon pedig nem hiszem, hogy 3-7 éves alaplapokhoz csiphiány közepén majd pont TPM modulokat fog gyártani. Amennyiben komolyan gondolják a TPM-et és nem lehet majd ezt a végleges változatban kikerülni és 7-hez hasonló módszerekkel belassítják a 10-et is, akkor lehet tényleg véglegesen feladom a Windows-t.

    Start menü mi a fene már, elfoglalja az egész képernyőt, ki akar ilyet egy 20"-nél nagyobb kijelzőn. Olyan, mint a Gnome shell menüje, ott is utálja mindenki a fejlesztőjén kívül. (na jó a felhasználók kétharmada)
    Nem tanultak semmit a W8 fogadtatásából?

    Sokan dicsérték a Satya Nadella által megújult MS-t, de a 11 most így elsőre elég nagy öngólnak tűnik, EB-n is sok van, ez most az öngólok hónapja.

    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.06.25. 11:39:01
  • noland
    #4
    Ez nem olyan mint amilyen a Longhorn lett volna? Nem nagyon derül ki a vidókból, mi kedvcsináló animáció és mi a valódi.
  • wraithLord
    #3
    Vissza lehet majd tolni a helyére, a bal oldalra, ahogy eddig is volt. Itt most éppen az OSX-től merítettek ihletet. :D
  • Kissssss0 #2
    "a tálcán elhelyezett ikonok ezúttal középen bukkannak fel"

    úgy látszik mikrószafték nem tanultak semmit a táblás öngyilkosságuk után... most már seppukut is elakarnak követni.
  • wraithLord
    #1
    "a tálcán elhelyezett ikonok ezúttal középen bukkannak fel, az innen nyíló ablakok pedig némileg elválnak a vízszintes sávtól"

    WOW.
    Múltkor egy egész videót néztem végig, ami ilyen fontos részleteket taglalt, meg hogy sokkal szebben fognak lemenni az ablakok a tálcára... :D :D :D

    Tehát akkor mégis lesz 10X, csak 11-nek fogják nevezni. Én a 12-t várom.