24
  • nkmedve
    #24
    Azokat az oldalakat zárom ki amelyek bizonyíthatóan problémásak.
    A Rotten-el kapcsolatban pont az elkövető büszkélkedett azzal, hogy milyen módon sikerült neki csökkenteni a pontszámot, és felfedte, hogy mennyire gyengén van összerakva a rendszer. A Metascore ahogy írtam azért nem mérvadó számomra, mivel alig pár ezer user használja és ezek nem egyszeri filmnézők hanem nagyon aktív és militáns fanok akik erősen akarják mások véleményét formálni.

    IMDB-vel kapcsolatban nem hallottam olyanról, hogy bot-okat használt volna valaki, de ha van valamilyen forrásod erre vonatkozóan, akkor természetesen változhat még a véleményem. Az, hogy az elején sok 10 és 1-es értékelés születik az igaz minden filmre, de ahogy Zombee is írta, ahogy gyarapodnak a szavazatok (jelenleg már 250ezer fölött jár) úgy vesztik el a kezdeti "extrém" pontszámok a jelentőségüket. Ha ki is vesszük a jelenlegi 1-es és 10-es szavazatokat akkor is a döntő többség 6 vagy afölötti pontot adott (177 vs 33 ezer).

    Az pedig hogy leírtam, hogy nekem és ismerőseimnek tetszek az csak válasz volt egy korábbi hsz-re amiben valaki azt írta, hogy neki és ismerőseinek nem tetszett, tehát akkor senkinek nem tetszedhetett. Egyetértek, hogy egyikünk mintája sem reprezentatív.

    #20 cateran: Én itt nem akarok a film minőségéről vitatkozni, mivel az teljesen meddő vita (ez máshol már be lett bizonyítva), pusztán a számokról és az eddigi fórum-tapasztalataimról beszélek.
    Amúgy nem került fel IMDb-re már az első napon az értékelések fele, figyeltem a pontokat, teljesen reális ütemben növeketedd az értékelések száma. Az első vetítések után volt kb. 2-3ezer értékelés ami nagyon lassan növekedett a nyitó hétvégéig (ott aztán érthető módon megugrott a szám kb. 100 ezerig utána pedig ismét lassabban növekedett).
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2018.01.09. 13:56:08
  • Zombee
    #23
    Rottennel az a baj, hogy csak igent és nemet ismer, abból számol, nem törődik azzal, hogy csak 70%-ra tetszett, vagy 30%-ra nem. Az imdb-n meg 10 elemű skála van. Igaz, hogy ott a fanok meg az ellendrukkerek nyomják az elején a 10-et és 1-et, de idővel a szavazatok gyarapodásával beáll. Sok új film kezdi a pályafutását az élvonalban, aztán még a Top250-ből is kicsúszik idővel, néhány hónap után már viszonylag reális képet mutat.
  • lammaer
    #22
    Amiket leirsz MINDKÉT táborra igaz lehet. Egy tulbuzgó fan pontosan ugyanakkora erőfeszitéssel tud botokkal + értékeléseket írni mint negativakat.

    Az meg végképp nem változtat az eloszláson hogy "csak ezek nagy része nem igazán kommentál és nem ír review-öket sem". Ez megint mindkét táborra igaz.


    Viszont a lényeg:

    A. kizártad azokat a tényeket amelyek nem illenek az elméletedhez (rotten nem mérvadó, metascore megbizhatatlan)
    B. IMDB ellenben jó
    C. Miután igy szűrted tettél egy személyes tapasztalaton alapuló kijelentést, mint legerősebb érvet (5 ismerősődből 5-nek nem tetszett) pedig nyilvánvaló hogy a te 5 barátod nem lehet reprezentativ minta.


    De tény, leírtad hogy "szerintem", tehát mint személyes vélemény tiszteletben a tartandó.
  • Zombee
    #21
    Az a valamivel több, mint 1 milliárd konkrétan 200 millióval több. Attól nem fog kevésbé tetszeni az embereknek, ha csak gigantikus másfél milliárdig megy el, márpedig addig el fog, biztos vagyok benne. Hangsúlyozom, a film szerintem sem jó, de a többségnek bejött. Ennél sokkal szarabb filmeket is imádtak a nézők.
  • cateran
    #20
    Hat az IMDB sem a megbizhatosag csucsa, leven az ertekelesek fele mar akkor felkerult, amikor epp elkezdtek vetiteni az 1. eloadast... (sem az 1-es, sem a 10-es ertekelesek nem tunnek megbizhatonak...kizart, hogy tokeletes lenne a film, de azert az 1-estol is kurva messze van..) ra kell nezni a leghasznosabbnak itelt szoveges velemenyekre....aztan ott felfedezni a pozitivakat :D

    Az elso 20 velemenyezesbol (leghasznosabb) 18 negativ, 2 kozepes.....(itt sem ertem az 1-es ertekeket, de itt le is van irva a miert...a kozepesek meg 4-esek..)

    A masodik resze a kommentednek netto baromsag es eleg szomoru, ha a logikatlansag (es nem SW!) neked nem tunt fel, mindjart az elejen..es ez kesobb csak fokozodik...
    1, Feltunik 1 ellenseges vadasz a nagy budos semmibol (szo szerint meterekre van a dreadnoughttol..) meghozza tamado szandekkal (az X-Wingek szarnyainak van un. tamado pozicioja, amikor szet vannak nyitva) es nem lovik le kapasbol....
    2, 1 dreadnought osztalyu hajo vedelmi es tamado rendszere egyarant kimerul 8 db fedelzeti agyuban es par Tie-fighterben..se raketak, se dronok, se semmi mas...de meg 1 szaros pajzsgenerator se...
    3, 1 dreadnought erzekeloi valoszinuleg 1db fedelzetre urruhaban kirakott szemely lehet, hogy a bombazokat is csak akkor veszik eszre, amikor mar majdnem pozicioban vannak....
    4, A bombazoknak se pajzsa, se pancelzata, mert ranezesre mintha papirbol lennenek, ugy hullanak a Tie-fighterektol....jut eszembe, ha a Tie-ok siman leszedik oket, akkor mi ertelme volt az agyukkal baszakodni?
    5, Van ugyan 2 kisero csillagrombolo, de azok eppen kartyaznak vagy pornot neznek a helyi neten, ahelyett, hogy segitenenek....
    6, A Lazadoknak/Ellenallasnak sem futja raketakra, amiket ralohetnenek a hajora a nehezkes es (gravitacio hianyaban) kisse hihetetlen bombazas helyett....

    Illetve: az osszes ferfi vagy gyerekes, vagy arrogans, vagy ostoba, vagy hisztis, vagy szofogadatlan......ellenben a nok....csupa pozitivum..kicsit sem feltuno...
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2018.01.09. 02:19:19
  • nkmedve
    #19
    Az IMDb felhasználók kb. 80%-ának bejött a film (6+-os értékelés), Cinemascore-ja A volt.
    A Rotten user score nem mérvadó, arról volt hír, hogy egy túlbuzgó "fan" bot-okat használva vitte le az értékelést. A Metascore általában nagyon megbízhatatlan, már csak azért is mert kevesen értékelnek ott és akik igen azok is általában a legfanatikusabb rajongók vagy utálók (nagyon sok játék és film kap katasztrófális értékeléseket, olyanok amelyek bizonyíthatóan bejöttek a nagytöbbségnek).

    Szerintem ki lehet jelenteni, hogy az egyszeri nézők többségének bejött a film (csak ezek nagy része nem igazán kommentál és nem ír review-öket sem). Nekem is bejött, és mind az 5 ismerősnek aki látta (persze egyikünk szerint sem tökéletes a film, és nem is igazán megyünk fel minden fórumra, hogy dícsérjük). Akiknek nem jött be azok általában keményvonalas SW rajongók akik már már vallásként tekintenek az SW kánonra és nem tűrnek semmiféle újítást vagy inkonszisztenciát (ezzel nincs is semmi gond, de ez csak egy szűk réteg) + azok akik minden Disney filmnél köpködnek.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2018.01.09. 00:42:30
  • cateran
    #18
    Nyitohetvege....de amugy mar a Jumanji 2 is beelozte...hat ennyit errol...(amugy hozott osszesen valamivel tobb, mint 1 milliardot..gondolod fel fog menni a 7-es 2 milliardjaig? Ha nem, akkor megintcsak ennyi..)

    "Azzal, hogy az EP7 után ennyien megnézték már most, eldőlt, hogy sokaknak tetszett az a rész."

    He? Vagy remeltek, hogy javul, mivel mas rendezi?

    "A minden pozitív véleményre jutó 10 negatív nyilván túlzás. "

    Hat nem..inkabb alabecsles...
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2018.01.08. 18:24:09
  • cateran
    #17
    "hogy magamat idézzem, semmire nem mész azzal, hogy elolvasol pár véleményt, mert a tömeg nem 5 vagy 500 vagy 50000 emberből áll, hanem több millióból."

    " matematikai statisztika: abban segít, hogy hogyan lehet részleges ismeretek alapján következtetéseket levonni a valóság egészére vonatkozóan"

    Egyeb kerdes?
  • lammaer
    #16
    " ugyanis jó eséllyel, akik nem szeretnék az adott filmet, meg sem nézik."

    Amire épited az összes gondolatodat az azt feltételezi, hogy ha bármilyen filmet megnézel az tetszik, hiszen azért nézted meg mert tetszik.

    De előre NEM tudhatod hogy egy film tetszeni fog vagy sem.... vagy neked SOSE volt olyan hogy egy filmet megnéztél de nem tetszett? Mi a titkod? Főleg ha szted mások véleményét meghallgatni, kritikai oldalakon nézni a pontokat hülyeség...



    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.01.08. 17:05:52
  • lammaer
    #15
    "megint csak, nem értem, hogy miért próbálkozik bárki is netes visszajelzésekkel, amikor a nézők többsége nem nyilvánítja ki a véleményét"

    Azért, mert nincs JOBB alap. Odamenni mégse tudok minden emberhez aki látta hogy "helló neked hogy tetszett", igy a legjobb ami rendelékezésre áll az imdb/rotten/metacritic.

    Ha tudsz ennél jobbat, kiváncsian várom.

    Nyilván az lenne a legjobb ha a film végén moziból való kilépéskor kötelező lenne mindenkinek nyomni egy gombot 1-5 közt. Mivel ilyen nincs, feltételezhetjük hogy reprezentativ minta az amivel találkozunk aneten (statisztikailag sanszos hogy hasonló arányú hypeman van mint amennyi fujjoló troll).
    Azzal jönni mindig hogy egy "hangos kissebbség" sztem még megalapozatlanabb mint a webes oldalok statisztikái...

    ui: az hogy mennyi a bevétele, főleg a nyitó az sztem nem mérvadó, hiszen a pénzt ELŐRE adom oda, nem UTÓLAG. Nekem nem tetszett, a pénzem mégis nyomja felfelé a bevételeket.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.01.08. 17:00:29
  • Paddy
    #13
    Igazad van. Csak ismételni tudom magam: a filmeket az SW cím adja el. Később már az sem ha így folytatódik. Én is tesómmal azok táborába tartozom, akik amiatt nézték meg az új részt, mert jobbat vártak mint az előző. Bár 30 perc után szerettem volna ha a mellettem ülő fingik egyet és felébredek abból a keserű kábulatból amibe a film taszított ismét.
  • Gázfickó
    #12
    Tegyük fel, hogy nem lehet hinni a pontozós oldalaknak, mert széttrollkodják (IMDB, Rotten...). Az is igaz lehet, hogy a negatív emberek hangosabbak. Lehet azért, mert a csalódottság nagyobb érzelmeket, indulatokat vált ki.
    "de Amerikában így is minden idők 6. legtöbb bevételt hozó filmje" Szóval akkor a mozis nézettség a mérce? Ki volt az, aki egy rossz mozis élmény után visszakérte a jegy árát?
    "Azzal, hogy az EP7 után ennyien megnézték már most, eldőlt, hogy sokaknak tetszett az a rész. " Vagy csak reménykedtek egy jobb folytatásban.
    Érdekelne, hogy hányan voltak azok, akik kijöttek a filmről, és már ültek is vissza a következő vetítésre, mert annyira bejött nekik. Vajon hány ember veszi meg a díszdobozos kiadást otthonra, hogy hetente megnézze. 5-10-15 év múlva mennyire lesz újranézhető?
  • Paddy
    #11
    A kritikámat úgy írtam meg, hogy túl vagyok jó néhány SW könyvön, novellán, képregényen, filmen játékon és Bioware cinematicon, így egy kicsit azért vágom mi fán terem (inkább kellene teremnie) az SW univerzumnak.
    Abban is baromi nagyot tévedsz,hogy mások véleményre alapozva fogalmazok meg kritikát új generációs, selejtes SW filmekkel kapcsolatban. A kritikám a saját elvárásaimat tükrözi, tapasztalataim eredménye. Ha tetszik, ha nem igen is piszok sokan vannak azok, akiknek nem tetszettek az utóbbi részek. Elismerem ha az SW univerzumhoz olyanok nyúlnak hozzá, akik tényleg értenek is a dolgukhoz (Martin Stoltz, Drew Karpyshyn stb.) de hangot adok annak is, ha dilettánsok piszkálnak olyan dolgokhoz amihez inkább nem kellene.
    Megtehetem neked azt is (ha akarod), hogy mondjuk a legutóbbi részét a filmnek saját szemszögből apró darabokra szaggatom neked. Egyébként az úőj filmek közül mindet moziban néztem, így nyugodt szívvel állíthatom, hogy a következő néhány részt még eladja az SW cím (nem a sztori vagy a szereplők), de moziba nem fogok beülni rájuk, míg szakbarbárok alkotják őket.
  • Zombee
    #10
    Nem fényezem, nekem nem tetszett az EP8. Sztori, új karakterek, poénok gyengék, és fölöslegesek is. Viszont az EP9-et nem teljesen ez a stáb fogja készíteni, és az alkotó neve sem mindig garancia a minőségre. Ennek Lawrence Kasdan volt az írója, ő írta A birodalom visszavág forgatókönyvét is. És? Pozitív példa James Mangold. Leforgatta 2013-ban a valaha volt legunalmasabb X-Men mozit, majd pár évre rá megcsinálta a Logan-t. J.J. Abrams jól indított az EP7-el, a hibái ellenére maximálisan szórakoztató rajongói SW filmet kaptunk, én bízok benne. A Rian Johnson féle EP10-12 már necces, de sok múlik az írókon is.
  • Zombee
    #8
    1. Ez szükségszerű, hogy kevesebben látták, mint a 7. részt. Ez 3 hete megy a mozikban még csak, és már a sorozat 2. legsikeresebb része. OK, talán a 7. rész számait nem fogja hozni, de Amerikában így is minden idők 6. legtöbb bevételt hozó filmje, nemzetközileg a 13., de a következő 5-6 helyen néhány 10 milliós különbségek vannak, szóval a Top 10 közepén fog végezni.

    2. Azzal, hogy az EP7 után ennyien megnézték már most, eldőlt, hogy sokaknak tetszett az a rész. Ennek az ítélete majd az EP9 lesz, a Solo kb. ugyanúgy jön, mint a Rogue One, kevesebb embert fog érdekelni eleve.

    3. A minden pozitív véleményre jutó 10 negatív nyilván túlzás. Habár nekem sem tetszett, de úgy néz ki, a tömegeknek bejön, és ettől függetlenül ott leszek az EP9-en is, mivel nem függ össze a két film minősége.
  • end3
    #7
    "Amilyen bénák lettek a legutóbbi SW filmek és amilyen sok probléma merült fel a Solo film kapcsán így nem meglepő, ha az igazi fanatikusok nem várják a filmet."

    A mondatban csak egy szót kell kicserélni és probléma megoldva...

    Nem a fanatikusoknak, hanem az egész "Star Wars" univerzum ismerőinek és "régi kedvelői"-nek csalódás az elemi kreativitást nélkülöző, újabb "Wars" remake-ek. (Én is így vagyok ezzel, - vetítéskor mindig reménykedve megyek a multiplexbe, megnézem, unatkozom rajtuk, moziból kijövet meg bosszankodom... Pl., a legutóbbi "Jedi-termék"-nek még 3D-je is gyenge volt.)

    Azaz, végletekig minimalizálját a készítésbe fektetett energiát, és maximalizáják a vele szerezhető bevételt. - (A koncepció kb. ennyi... Pénztermelő "franchise"-nak tekintik, nem a "szívűk csücske" mint annak idején Lucas-nak.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2018.01.08. 09:45:19
  • zetortraktor
    #6
    "a hivatásos kritikusok húzzák fel a filmet, mig a köemberek felének bejött, felének nem. "

    megint csak, nem értem, hogy miért próbálkozik bárki is netes visszajelzésekkel, amikor a nézők többsége nem nyilvánítja ki a véleményét. eleve olyan platformot nem érdemes vizsgálni, ahol lehet trollkodni és haterkedni. ha nagyon akarod, nézd meg, mi volt a nézők közötti felmérés amerikában.

    de oké, ha már linkelted az imdb-t és hiszel is benne, akkor nézd meg és ne írj olyat, hogy mindkettőnknek igaza van. az imdb alapján például 13,5% nem szerette a filmet, adott 1/10 és 4/10 között, és ha a 6/10-es, pozitív véleményeket kiveszem, akkor is kábé 75% szerette a filmet.

    hidegen hagy az imdb, de ha az alapján nézed, akkor az pont nekem ad igazat. (hozzáteszem, én sem tudom, hogy ki szereti és ki nem, egy darab véleményt nem olvastam a filmről, csak józan paraszti ész az egész. látatlanban mondom, hogy a transformers 5 esetében is a pozitív osztályzatok (6-10) lesznek többen az imdb-b, és a negatív osztályzatok simán kisebbségben. hogy miért? ott a válasz eggyel lejjebb. mert nyilván az nem fogja megnézni (pár irracionális idióta kivételével), aki utálta a korábbi filmeket. (ergó: a mozifilmeknél mindig a pozitív vélemények lesznek többségben. viszont, ha a világ minden embere megnézné a filmeket, akkor meg jó eséllyel nem a pozitívak lennének.)

    disclaimer: rohadtul nem érdekes a star wars, talán egyik vagy másik részét láttam, és ez a film sem érdekel - jó eséllyel, ha megnéztem volna, nem jött volna be. csak azért kommentálok, mert nem fér a fejemben, hogy valaki miért tagadja le magának, hogy ha ő esetleg nem szereti a filmet, akkor a többség sem szereti. oké, higgyen aki akar, ebben, de miért jó neki, ha azzal a tudattal alszik el, hogy más is utálta? megnyugtatja? bizsergeti?
    Utoljára szerkesztette: zetortraktor, 2018.01.08. 08:54:01
  • zetortraktor
    #5
    "de hogy minden pozitiv velemenyre jut 10 negativ, az tuti... "

    hogy magamat idézzem, semmire nem mész azzal, hogy elolvasol pár véleményt, mert a tömeg nem 5 vagy 500 vagy 50000 emberből áll, hanem több millióból. lehet, hogy sokkolni fog, de kábé minden filmet sokkal többen szeretnek, mint nem szeretnek, ugyanis jó eséllyel, akik nem szeretnék az adott filmet, meg sem nézik.

    olvashatsz akármennyi negatív véleményt, egyrészt mindig a negatív hangok lesznek hangosabbak, másrészt a nézők hatalmas részének véleményét nem fogod visszahallani vagy olvasni, ők azok, akik a következő filmet is meg fogják nézni.
  • lammaer
    #4
    Valószinüleg egyikőtőknek sincs igaza és a valóság középen van :)

    Rottent tomatoes audience score: 50%
    Metacritic user score: 4.6 / 10
    Imdb: 7.5, de a legkiemeltebb user review 2 * - sajnos ugye itt nincs user score....

    a fentiek alapján én úgy gondolom, a hivatásos kritikusok húzzák fel a filmet, mig a köemberek felének bejött, felének nem.

    Speciel én is csalódott vagyok a filmmel (logikátlan, újramikrózótt 4-5-6 rész), de elfogadom hogy pl annak a generációnak aki nem a régi részeken nőtt fel bejött. Nekem nem, pofátlanság volt hogy semmi újat nem tudtak kitalálni (a hothos csatajelenetért külön haragszom... ok, nem hó hanem só, de komolyan 6 lépegetőn és 15 szakadt verdán múlik a galaxis sorsa? Nemá.... ennél még a gunganok és kerskedelmi szövetség droidjai közti csata is epikusabb volt)

    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.01.08. 07:20:27
  • cateran
    #3
    "Garantálhatom, hogy a nagy többség imádta őket."

    En meg garantalom, hogy nem...Ohh sokan megneztek (bar joval kevsebben, mint a 7-et..) de hogy minden pozitiv velemenyre jut 10 negativ, az tuti...
  • zetortraktor
    #2
    Vagy csak az igazi fanatikusok várják. Mert azért igazi fanatikusok.

    (Egyébként sosem értettem, hogy miért merül fel bárkiben is az, hogy csak azért, mert bénának érezte a legutóbbi SW-filmeket (előfordul), azt gondolja, hogy mindenki más is annak érezte. Garantálhatom, hogy a nagy többség imádta őket. Még a fanatikusoknak is a zöme.Mint ahogy elég sokan utálták, de csak azért, mert belefutottál 5 vagy 50 vagy 500 (emberileg mennyi véleményt lehet és érdemes feldolgozni?) véleménybe, még mindig több millióról nem tudsz. Ha pedig az az érv, hogy akinek tetszett, az nem fanatikus, akkor tényleg elég csak keresni egy kicsit a neten.)
  • Paddy
    #1
    Amilyen bénák lettek a legutóbbi SW filmek és amilyen sok probléma merült fel a Solo film kapcsán így nem meglepő, ha az igazi fanatikusok nem várják a filmet.