31
  • esztyopa
    #31
    " kíváncsi leszek mikor fog az emberiség egy "vallásban" megállapodni és annak a célját ratifikálni "
    Ez már lefutott téma !
    Pénz/profit ! - vallása.
    EZ lett az *egyetemes vallás*,amit ratifikálni sem kellett.
    Automatikusan ez egyben megteremtette a modern menyország/pokol definícióját.Akinek sok pénze van,az a menyországban élhet,akinek kevés,az a pokol...
    /És már nem kérdés,hogy van -e Isten.Van - a PÉNZ/
  • Akva
    #30
    "Mindig, amikor valamit automatizálunk, akkor megszűnnek munkahelyek vagy tevékenységek, tovább- vagy átképzéssel viszont sokan folytathatnak más munkát. Amíg ez a módszer működik"

    SOHASEM működött. A csilletologatót SOHA nem lehetett átképezni bányamérnöknek, sem az esztergályost programozónak.
  • zola2000
    #29
    Kínát ne keverd oda, ott is fogy a népesség, és ha megnézed a pisa teszt eredményeket, az látszik hogy ott meg van a tudás is hogy a robotizált termelésében legyen hozzá mérnökük.
  • zola2000
    #28
    Majd ha isten hajlandó lesz megszólalni :)
  • overseer-7
    #27
    Nem okoz hát.. Mér is okozna?

    Nem értem, hogy miért gondolták azt, hogy mi esetleg úgy gondolnánk, hogy az összeszerelő és legyártó robotok millió számra való gyártása esetleg csökkentené a munkások keresletét.. akiknek ráadásul pénzt is kell fizetni.
  • dyra
    #26
    :) kíváncsi leszek mikor fog az emberiség egy "vallásban" megállapodni és annak a célját ratifikálni :)
  • molnibalage83
    #25
    Kezdd magaddal.
  • bundasjezus
    #24
    A fejlett országokban csökken a születésszám és ezzel együtt csökken a lakosság létszáma is, pedig ezt egyáltalán nem idokolja ezeknek az országoknak a gazdasága. Bőven képesek lennének több gyerek felnevelésére, mégsem teszik. A fejlődő és harmadik világbeli országokban viszont boldog-boldogtalan szaporodik. Ezt azzal szokták magyarázni, hogy a fejlett országokban a pénz a szülőktől a gyerek felé áramlik (pl. oktatás, lakhatás), a fejlődő országokban pedig a pénz a gyerektől a szülő irányába áramlik (pl. ház körüli munka, a gyerek gondoskodik a szüleiről).

    Tehát két, egymással ellentétes folyamat befolyásolja a népesedést a fejlett és a fejlődő országokban. Kicsit hülyén fogalmazva amíg a fejlett társadalmakban a gyerek anyagi "teherként" jelenik meg a szülők számára, addig a fejlődő társadalmakban a gyerek "érték", mert munkájával eltartja a szüleit. Amíg a fejlődő országok életszínvonala nem emelkedik meg jelentősen, addig a népszaporulatuk folytatódni fog.
  • Tetsuo
    #23
    A legnagyobb probléma a túlnépesedés. Ennek orvoslása lenne legfontosabb feladatunk.
  • Tetsuo
    #22
    A vallások azért említenek olyasmit. ;-)
  • dyra
    #21
    Miért kéne, hogy legyen célja? Amúgy ,magad is láthatod. Még több lové és még annál is több! Meg jó sok hatalom, hogy ki mondja meg a tutit. Kollektív célt én még sosem hallottam.
  • bundasjezus
    #20
    Persze, hogy van célja az emberiségnek: minél jobban megismerni a világot, ami körülvesz bennünket és az, hogy utódainknak még jobb minőségű életet biztosíthassunk, mint ami nekünk adatott.

    Ehhez nem csak technikai, hanem társadalmi fejlődésre is szükség van, a cikkben említett robotizáció mindkettőre hatással van. Minden társadalomnak egy kérdésben kell döntést hoznia: az egyén vagy a közösség boldogulását helyezi előtérbe? Ha ugyanis az egyén boldogságát helyezi előtérbe, akkor a kapzsiság és az önzés egy bizonyos, belátható időtávon belül megpecsételi az adott társadalom sorsát. Ha viszont a közösség boldogulását helyezi előtérbe, akkor a fennmaradás biztosított és általánosságban véve a közösség tagjai is boldogok lesznek hosszútávon.
  • Oliwaw
    #19
    Az alábbi hozzászólásokat olvasva felmerült bennem a kérdés , van e az emberiségnek valamiféle célja ?
    Mivel ilyen nincs, marad a puszta túlélés.
    Tehát a lényeg, hogy valaki túlélje (és itt tekintsünk el az un. minőségtől).
    (ennyi lenne ?)
    Utoljára szerkesztette: Oliwaw, 2017.11.09. 17:14:52
  • molnibalage83
    #18
    Pont fordíva van. Amíg ennyire olcsó a keleti munkabér, addig nem éri meg automatizálni...
  • dyra
    #17
    Ezzel az automatizációval csak azok az országok fognak jól járni ahol az emberek képzettek és amúgy a bérek jellemzően jóval nagyobbak mint hazánkban. Nálunk nincs szolgáltatóipar és kialakulni sem fog sose mert nincs elég pénzük az embereknek. Az irodai melók jó része 15 éven belül automatizálható lesz, könyvelés, bérszámfejtés, logisztika stb.. egy csomó helyen átalakul. Na most ezekben a pozikban hiába dolgozik sok diplomás ember kötve hiszem, hogy át lehetne őket képezni programozónak. A gyári melósok fogalmam nincs hova mennek pláne ha az irodákban is szevasz lesz és ha még hozzáveszem a közlekedés automatizálást akkor kb egy vérfürdő látszik előttem. Ráadásnak ezek az automatizált melók (felügyelet, javítás) mind magas hozzáadott értékű munkák lesznek az meg nyugaton meg USA-ban van és a szakembereket is oda szívják ki.

    Szóval nekünk ez rossz lesz. De mind1 nem ez az első, hogy beszívunk valamit. Majd megyünk nyugatra melózni mi is.
  • molnibalage83
    #16
    Nem tudom, de n+1 olyan dolog nem lenen, ami ma gond...

    CO2 szint...
    egyéb légköri szennyezők...
    tengervízből korlátlan mennyiségű ivóvíz lenne nyerhető...
    metanol alapú zárt összeggű motorhajótanyag lenne gyártható..

    stb. stb.
  • bundasjezus
    #15
    "Gyakorlatilag az energia ma is megfizethető, olcsó és megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre." Számunkra, nyugati emberek számára. Ezért magas az egy főre eső fogyasztásunk minden szempontból. Viszont azért, mert évtizedes, évszázados visszatekintés esetén azt gondoljuk, hogy bőségesen el voltunk látva energiával, az korántsem jelenti azt, hogy ez a jövőben is így lesz.

    "mert nincs olyan termék, ahol az energia lenne a szűk keresztmetszet." - ez energiabőség esetén igaz csak. A hightech vagy az orvostudány és a gyógyszerkutatások, mezőgazdaság pl tipikusan energiaintenzív tevékenységek.
  • bundasjezus
    #14
    Ezzel vitatkoznék. Önmagában a népesség száma nem mond semmit. A hangyák is sokan vannak, viszont egy hangya fogyasztása, energiaigénye annyira kicsi, hogy a hangyák faja fenntartható marad.

    Ha a 10 milliárd fő esetén egy átlagos ember fogyasztása összemérhető lesz egy mai magyar ember fogyasztásával, akkor gondban leszünk, mert abszolút értékben többszörösére nő majd az emberiség nyersanyag és energiaigénye. Persze ha a fogyasztásnövekedést képes követni az energiatermelés bővülése és a mezőgazdaság termelése, akkor mondhatjuk azt, hogy nem lesz probléma. Kérdés, hogy a bolygó ezt képes-e biztosítani számunkra vagy sem? Mivel a gazdasági rendszerünk alapja a fogyasztás, ezért a fogyasztás csökkenése, stagnálása válságot okoz.
  • NEXUS6
    #13
    Szerintem ez a kérdés "egelysen" túlhangsúlyozott. Gyakorlatilag az energia ma is megfizethető, olcsó és megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre. Ha 1/10 lenne az áram, vagy a benzin ára, akkor mi lenne? Amcsiban az 50-es években kb ez volt. Sokkal pazarlóbb eszközök, az emberek kb ua pénzt költötték ezekre, mert nincs olyan termék, ahol az energia lenne a szűk keresztmetszet.

    Ami jelentősen több energiát igényelne egyéni/család szinten az a nagy távolságú repülés, vagy akár űrhajózás megvalósítása lehetne. Erre azonban nincsen meg jelenleg a megfelelő biztonságú technológia. Az
  • bundasjezus
    #12
    Elkerülte a figyelmedet, hogy az utolsó bekezdésemben végig feltételes módban írtam. Továbbá ezt írtam: "A technikai, fizikai lehetőségeink le vannak maradva a vágyainkhoz képest". Egy percig sem vitatom azokat amiket te is leírtál, ezekkel én is tisztában vagyok. Ezek miatt nem lesz sosem kolonizáció. De HA a lehetőségeink adottak lennének, technikai és gazdasági értelemben, az igencsak új fejezetet nyitna az emberiség történelmében. Pontosan úgy mint a történelmi gyarmatosítások idején.

    Az atomenergiával én is tökéletesen tisztában vagyok, ebben sincs vita köztünk.

    Viszont adódik a kérdés: "Ha olcsó és sok áram van tisztán", akkor hogyan fog kinézni a gazdaság?
  • NEXUS6
    #11
    Ha hagyjuk a fejlődő régiókat és mint Irakot-Iránt nem küldjük 3 mezővel vissza 20 évenként a demográfiai fejlődési játékban, akkor rövidesen az ő növekedésük is megáll.

    Várhatóan a Főld maxi népessége 10 Mrd körül fog tetőzni, majd lassan csökken. Annyit viszont el tud tartani hosszútávon is annélkül, hogy valamely létfontosságú erőforrásból, vagy annak helyettesítőjéből kifutnánk.
  • NEXUS6
    #10
    "Konkretan angliaban sok nagybirtokos elzavarta a jobbagyait a varosba, hogy a korabban mezogazdasagi termelesben levo foldeken allatokat tarson a gyapjuipar szamara. Ezek a varosaba menekult emberek adtak a munkasosztaly alapjait, mivel a korabban cehes keretekben dolgozo szakemberek nem igazan akartak elmenni egy gep melle betanitott munkasnak. Viszont a betanithato volt parasztoknak nem nagyon volt mas lehetoseguk, csak a varosok es az ipar vagy az akkoriban megszaporodo banyak. Ez Magyarorszagon igy nem ment volna at, se a parasztsag, se a nemesek reszerol."
    :D Öööö, ja. Javítok, magam is így tanultam a Marx-Engels-Leninsz féle eredeti tőkefelhalmozást. Én azért kicsit finomítanék ezen a képen. Pl, mert ugye a Wiki szerint Magyarország volt az az ország Európában, ahol a legtöbb gyapjút termelték egészen 1870-ig!!!! Márpedig emlékeim szerint nem mi voltunk mégsem az ipari forradalom központja. Aztán csak kérdés,hogy mit erttek volna az angolok, ha nincs nagyobb hozamú élelmiszer termelés, ja és Angliában nem volt jobbágyság, hanem parasztság volt, szabad emberek, önálló tulajdonnal, akik tömegesen elég morcosak tudtak volna lenni, ha csak úgy ettől megfosztják őket.

    Német viszonyokat meg lásd MB-nél.
    A britek persze pár évszázada harácsolnak, meg hurcibálják be a mindenfajta népeket a szigetekre, de ott sem végletesen rossz a helyzet, hogy a muszlimok hipp hopp többségbe kerüljenek. Lehetnek persze ilyen viszonyok teremteni akár 100 év alatt is, ha most bedobjuk a gyeplőt, mert már minden elveszett és hagyjuk, hogy Európába a sok emberke beáromoljon.
  • molnibalage83
    #9
    Ez a bolygó kolonizálósdi is eszetlen hülyeség. Amíg a LEO pályára felvinni valamit 1-10k USD / kg addig sci-fi az egész. A láthatáron nincs az hogy egy kolónia önellátó legyen és ne a Földtől függjön, ami viszont azt jelenti, hogy valójában szart sem értél el, mert fajlagosan az űrben dárgább élni, mint idelent. Vagy akár más bolygón...

    Annak megoldását is várnom, hogy a földinél kisebb gravitációval mi a búbánatot kezdesz, mert aki a Marson nőne fel az a Földön gyakorlatilag életképtelen lenne...

    A jelenlegi civilizáció legnagyobb korlátja az, hogy szétkúrja a villamos áram és fűtés miatt a bolygót. Ennek megoldásához viszont nem kell elhagyni a földet, mert hála istennek az atomenergiával civilizációs léptékben is végtelen üzemanyag van a Földön... Nem csak 2. gen PWR reaktorok léteznek... Ha olcsó és sok áram van tisztán, akkor meg minden megoldható, mert senkit sem érdekel, ha szar hatásfokkal csinálsz valamit, ha nem szennyezel.

    Képtelen vagyok megérteni az ilyen idealitsa fantáziálásokat..
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.11.09. 13:53:36
  • molnibalage83
    #8
    Juj...

    Többségben... Kik...? Ne vicceljünk már...

    Az teljes arab + török lakosság arány nincs 7% most. Ez a mai demográfiai mutatókkal is azt jelenti, hogy 2050-re sem lesznek többen ezek, mint 10%. Apró hiba, hogy a muszlimok repro rátája is esik a fejlett országokban...

    Úgy szeretném tudni, hogy egy 6-10%-ot kitevő népesség csoport, ami más most sokak szemít csípi hogy a búbánatba lesz többségben...? Komolyan modom ez a rettegősdni valami nevetséges.
  • kvp
    #7
    "Nem a mg-ből mentek át az emberek, hanem a fejlettebb mg több embert tudott eltartani, akik eleve városban születtek. Mit lebzseltek volna ők dologtanul a földeken, én ilyenről nem hallottam!?"

    Konkretan angliaban sok nagybirtokos elzavarta a jobbagyait a varosba, hogy a korabban mezogazdasagi termelesben levo foldeken allatokat tarson a gyapjuipar szamara. Ezek a varosaba menekult emberek adtak a munkasosztaly alapjait, mivel a korabban cehes keretekben dolgozo szakemberek nem igazan akartak elmenni egy gep melle betanitott munkasnak. Viszont a betanithato volt parasztoknak nem nagyon volt mas lehetoseguk, csak a varosok es az ipar vagy az akkoriban megszaporodo banyak. Ez Magyarorszagon igy nem ment volna at, se a parasztsag, se a nemesek reszerol.

    "De a németeknél legfeljebb hazaküldik a sok dél-szlávot, törököt, szírt, meg egyéb migránst, akik a termelés alsóbb szintjén jelenleg is vannak. Nem tűnik olyan komoly dolognak, legfeljebb bezárják a mecseteket."

    Addigra tobbsegben lesznek raadasul a politikai donteshozatal felsobb szintjein is. Valami ilyesmi alakul angliaban is, bar ott a brexitnel meg eppen picivel tobben voltak az angolok, de ez mar nem sokaig lesz igy. A nemeteknel is hasonlo a helyzet. Bar a muzulman tobbsegu tarsadalmak eseten legalabb van megoldas a problemara. Egyreszt sokat haboruznak egymassal felekezeti alapon, ami nagyban csokkenti a nepesseget, masreszt amig van nem muzulman lakossag, addig azok ellathatjak oket alanyi jogon. Mellekes, de a nagytokesek egyreszenek ez teljesen megfelel (egy dolgozni nem akaro viszont segellyel megelegszo szuksegtelen lakossag jobb mint egy dolgozni akaro es lazongo szuksegtelen lakossag). Szoval a nemeteknel max. a templomokat alakitjak mecsetekke, de ugy nez ki mas nem nagyon varhato. (ugy nez ki az eredeti nemet lakossag mar kevesen van es idos ahhoz, hogy ezen valtoztasson)
  • bundasjezus
    #6
    A nyugati, fejlett társadalmak elérték a növekedésük felső határát mind társadalmi, mind gazdasági értelemben. Az átlagéletkor ezekben az országokban folyamatosan növekszik, gyakorlatilag elöregednek ezek a társadalmak, ugyanakkor a csökkenő születésszámuk miatt csökken a népességük is. Egy elöregedő társadalom szükségleteit pedig a bővülő szolgáltatóipar fogja kielégíteni. Ezt lehet automatizálni.

    A fejlődő országok fogyasztása, életszínvonal emelkedése és munkaereje tartja el a nyugatot. Ez a gazdasági modell addig lesz működőképes, amíg ezek a fejlődő országok el nem jutnak egy olyan szintre, ami már összemérhető a nyugati országokéval. A kérdés az, hogy fogjuk-e ezt bírni erőforrásokkal (energiával és nyersanyaggal)? Hogy ebbe az automatizáció hogyan fér bele, az közel sem evidens.

    Egyre inkább beleütközünk a bolygó korlátaiba (zárt rendszer, véges erőforrások, végtelen növekedésre való törekedés). Ebből a legkézenfekvőbb kiutat a Naprendszer bolygóinak és holdjainak kolonizálása jelentené, hiszen ez kitolná a határainkat és a lehetőségeinket. Új gazdasági lehetőségek nyílnának meg és tovább fejlődhetne a társadalom, az emberiség. Sajnos erre elenyésző esélyünk van. A technikai, fizikai lehetőségeink le vannak maradva a vágyainkhoz képest.

  • NEXUS6
    #5
    Az un ipari forradalom szorosan kapcsolódott egy mezőgazdasági forradalomhoz. Nem a mg-ből mentek át az emberek, hanem a fejlettebb mg több embert tudott eltartani, akik eleve városban születtek. Mit lebzseltek volna ők dologtanul a földeken, én ilyenről nem hallottam!?

    De a szolgáltató szektorba történő áramlás is már évtizedek óta tart. Ha egy céget megnézel, pláne, hogy a termelés ki van szervezve 3. világba, itt gyak csak tervező, marketinges HR, meg egyéb léhűtők maradtak. Persze nálunk nem, mert kőkemény kétkezi melós szereli össze a kocsikat még mindíg. De a németeknél legfeljebb hazaküldik a sok dél-szlávot, törököt, szírt, meg egyéb migránst, akik a termelés alsóbb szintjén jelenleg is vannak.
    Nem tűnik olyan komoly dolognak, legfeljebb bezárják a mecseteket.
  • Skylake
    #4
    Így van. Csak egy kis probléma van az átalakulással: messze gyorsabb időtartamú, és ezzel párhuzamosan messze gyökeresebb átalakulás ez mint az ipari forradalom. Ez fogja jelenteni a fő, és szerintem nem leküzdhető problémát.

    Az ipari forradalom eredményeként a mezőgazdaságból áramlott munkaerő a (megszülető) iparba. Most az iparban foglalkoztatott munkaerőtömeg - és ők döntően azok, akik a legkevésbé képesek tudásukat megújítani, fejleszteni (lásd. melós kifejezés, és annak konnotációja) - kellene hogy munkát találjanak a harmadik szektor azon részeiben, amelyben az álláslehetőségek úgyszintén igen jelentős részét eleve robot megoldásokkal válthatnák ki az ottani munkaadók, messze gyorsabban mint akkor - kb. 20 év alatt (lásd pl. szakács-robot). Na, ez az a kihívás, ami szerintem nem fog menni. Hozzávéve olyan tényezőket, mint a klímaváltozás miatti globális népességmozgások, illetve környezeti tényezőkből adódó nagy térségekre ható, társadalmi és gazdasági szinteket komplexen elérő és átformáló változások. Megugorja ezeket a kihívásokat sikeresen, minimális megrázkódtatással az emberiség? Szerintem nem!
  • NEXUS6
    #3
    A nyugati társadalmak azért vannak gondban, mert a társadalom fejlődése megállt, nincs több ember, nincs több iskolázott, semmiből sincs több/jobb paraméter, ami demográfiailag a társadalom fejlettségét mutatná. Nem is lehet, mert sok szempontból ki van maxolva.

    Kína, arab országok, Afrika lehet hogy fejletlenebbek, de több paraméterben lépnek előre, ha más nem népesség nagyságban.

    A kapitalizmus viszont egy olyan rendszer ami a hitelre épül. Ma hitelből elkezdek valamit fejleszteni számítva arra, hogy a jövőben a piac bővülni fog és így a jelenlegi piaci szereplőkkel szemben jobb helyzetbe kerülök. Kell a hitel és kel a valamilyen szempontból egyre bővülő piac is. De ha nincs demográfiai fejlődés, akkor a piac beáll, ezért vagy maradnak a jelenlegi szereplők, de inkább jönnek a fejlődő országokban ugyan ezen az elven pozícióba kerülők. A Volvót megveszi egy kínai autógyár.

    Tekintettel arra, hogy a társadalom nem bővül valszeg tényleg nem lesz munkanélküliség sem, max strukturális, mert szemetes embert nem fogják agysebésznek felvenni, de akkor sem olyan szinten lesz gond, mint egy lélekszámában növekvő társadalomban.

    Viszont ki kéne valamit találni, hogy mi a francot lehet kezdeni egy ilyen demográfiailag túlfejlett társadalommal, mert a kapitalizmus marhára nem működik itt.
  • kvp
    #2
    Szerintem altalanosan elfogadott teny az, hogy amikor a gepesites elterjedt, akkor az embereknek nem lett kevesebb munkajuk csak mas. Persze a fizikai munkat vegzo lovakbol joval kevesebb kellett, hiszen az o munkajukat sikerult kivaltani gepekkel.

    Na most az atlagos munkas a lo, akinek sikerul kivaltani a munkajat gepekkel, de ettol meg az embereknek (=mernokok, tudosok) nem lesz kevesebb munkajuk, csak mas. A magasszintu tudassal es intelligenciaval nem rendelkezo lovak (akarom mondani fizikai munkasok) pedig a tervek szerint ugyanugy ki fognak halni mint a lovak, hiszen azok se ugy tuntek el, hogy egyik naprol a masikra megoltek oket, hanem csak nem szaporitottak oket tovabb akkora mennyisegben. Ezt a megoldast az elmelet szerint a foloslegesse valt munkasokra is lehetne alkalmazni, legalabbis a technokrata elmeletekben.

    A gyakorlat meg az, hogy minel alacsonyabb a vegzettseg, annal nagyobb a multiplikacios rata, azaz jelen tarsadalmunkban a szegeny es buta emberek tudnak sikeresen szaporodni, mig az intelligens kozeposztaly (a mernokok, tudosok, akikre tovabbra is szukseg lenne) valamiert nem annyira. Raadasul mostanaban mar kulfoldrol (3. vilagbol) is csak kepzetlen es kepezhetetlen embereket lehet beszerezni. Na itt a gond, ahol a nagytokesek szep jovokepe valamiert megbukik es lathatoan nem az a reteg hal ki akiknek ki kellene. (kb. mintha a lovak jarmuvekkel torteno kivaltasa utan valamiert egyre tobb lo szuletett volna, de egyre kevesebb sofor es autoszerelo)
  • Skylake
    #1
    A cím alapján el sem olvastam a cikket. B*szott hiteles a tartalom már annak alapján is. Nyilván mindenki azt fogja promózni, amihez anyagi érdekei kötik. Ha egy dohánygyárat képviselek, akkor nyilván azt fogom igazi halántékiverőér-kidagadós evangelistaként nyomni, hogy mindenki szívja csak, és minél többet, mert az jó. Nekem főleg, mert több lesz a fizum, és megvehetek több olyan sz*rt, amitől prominenciaérzetem keletkezik, és megerősíti az önbecsülésemet, amit az ilyen sz*rok birtoklására, és ezek kifejezésére építettem száz százalékig! K*rvára kellenek nekem ilyenek: igaz, hogy amikor a hullámat beb*sszák a tepsibe, meg már előtte is, ezek lóf*szt, se fognak érni számomra, de mivel ez az ethosza a kultúr(h)ánknak, nyilván én is ezt sz*pom ezerrel! Ááááá! Tehát mantrázzuk újra: a dohánynak nincs semmilyen káros hatása, amit kimutatható, az kamu, nyilván, nem hozzá köthető! Ha alkoholban utazom nagyban, úgyszintén ez a szoftver fut a legfelső futási szinten, tehát alkohol eredetű májzsugor nem létezik, illetve az alkoholizmus is hülyeség. Lehetne sorolni a példákat napestig. Ez is ugyanaz. Hagyjuk már. Biztosan hitelesen kommunikálhat ebből az alapállásból erről a témáról.

    A másik az ehhez kapcsolódó jelenség, aminek ez a macskajancsi is szükségszerűen aláállt, a permanens önfelsz*pás. Tehát IT-innováció, tök mindegy miről van szó, annak hatása mindenkire mindenkor mindig előnyös, pozitív. Exterália nincs. Mi a f*sz az? Másrészt ma az informatikai technológiákról is tudjuk ugye, hogy azok egyáltalán nem kompromittálhatók. Nem is tudjuk értelmezni a feltörés kifejezést. Mi az hogy feltörés? A jeget szokták télen feltörni, primitív helyeken, nem az ilyen f*sza okosvárosokban! Mit lehet feltörni egy számítógépen, ami például egy ilyen mikrobi kaszniba van beletéve az user örömére? Főleg egy ilyen bonyolulton? Mivel mint tudjuk, a bonyolultság növekedésével csökken a hibalehetőségek száma, ahogy jól ismert! Tehát, a feltörhetőség irreleváns baromság! Régebben voltak hírek feltörésekől, meg felhasználói adatok IT rendszerekből ellopásáról, amikor a rendszerek primkó egyszerűek voltak, de ma, a festői 2017-ben, a technológiai szingularitás előtt két ezredmásodperccel, amikor minden mindenkinek k*rvajól megoldódik mindjárt (lehet hogy miközben ezt leírom), ilyen dolgok, mint feltörés és adatlopás nincs! Nincs! Nincs! Aki mást mond, az hülye, hazudik, és egyáltalán, takarodjon vissza a dzsungelbe a fára! Ja, azokat mondjuk irtjuk mint az állat, mert k*rvára szaporodunk ám, de ezt is magasról l*szarhatjuk, úgy összességében, hiszen a szingularitás mindent meg fog oldani! Már itt is van! (Hint: Franke: Az orchideák bolygója.) Tök biztosan! Úgyhogy a kétkedőknek kuss!

    (#gúny megvan, ugye?)