7
  • Relixo
    #7
    "Sok ember szkeptikusan és félelemmel viszonyul a gépekhez."
    A robot legyen barátságos és szolga alázatú ??
    Miért várnánk el ezt ha fajtársaink (akik ugye elvileg emberi érző lények , a hangsúly az elvileg) egymással lehetnek bunkók és lesz@rom nem törődöm szutykok....Igazi emberi mentalitás.
    Kérem a Terminátorokat,hogy végezzék a dolgukat és kezdjék meg az irtást! :D
  • kvp
    #6
    "Ez a szakember gyak egy gyenge spektrum "ismeretterjesztő" filmben elsütött közhelyhalmazt prezentált."

    Vigyazat, az eredeti cikkben a nyilatkozo tudos pont az ellenkezojet allitja. Tehat hogy csak siman es egyszeruen mukodo, de targyszeru gepekre van szuksegunk. A ferditest vegzo illeto koltotte at, valoszinuleg nem ertve az eredeti angol, majd abbol forditott nemet cikket.
  • NEXUS6
    #5
    Ez a szakember gyak egy gyenge spektrum "ismeretterjesztő" filmben elsütött közhelyhalmazt prezentált. Egyáltalán nem biztos, hogy az emberek szociálisan reagáló, emberszerű intelligenciát akarnak. A legtöbb robot ugyanis egy csótány intelligenciájával rendelkezik, kb az önvezérlő autók is beleértve. A csótánytól sem várjuk el, hogy elkezdjen vígasztalni, ha érzékeli, hogy szomcsik vagyunk.
  • molnibalage83
    #4
    Jaj...
    Alapvető gond, hogy a 3 törvény eleve marhaság, a másik, hogy lekódolni sem lehet ilyet, mert filozófiailag sem lehet értelmezni.

    Elborult példát akarsz? A robot szennyi körzenyeztét, amivel közvetve árt az embernek. Oh, wait, akkor a robot nem működhet, hiszen sérti a három törvény egyikét...?
  • kvp
    #3
    Sok tudos (foleg a bolcseszek) mindenfele empatiaban meg egyeb nehezen korulirhato fogalmakban gondolkozik. Ehhez kepest ha nagymeru robotokrol van szo, akkor peldanak itt vannak pesten a 4-es metro szerelvenyei. Onjaro gepek, sajat intelligenciaval? Igen. Szoval a robot kifejezes ugyanugy passzol rajuk, mint egy automata liftre. Robotnak nezzuk oket? Hat nem igen... csak egy gep ami mukodik.

    Az eredeti cikk is errol szol. Viszont van par resz a magyar forditasban, ami egy nemet forditas egy reszebol szuletett, ami nincs benne egyik belinkelt forrascikben sem (se az angol eredetiben, se a nemetben). Az irodai folyoso helyett egyebkent korhazi liftrol beszel (marmint hogy a robotok mindig kozepen allnak meg) es valoszinuleg ott is a mernok volt lusta, aki kijelolte a robot megallasi helyet a liftben. (pesten is ez a helyzet a honvedban, mindig kozepre allnak, mert ott van a csik) Szoval reszben a forditas nem sikerult, reszben meg mintha par 80-as evekbeli cikkbol lenne kiegeszitve a cikk magyar valtozata. :-)
  • Matskassy
    #2
    Életedben nem olvastál Asimovot, ugye? Tele vannak a regényei példákkal, hogy miért értelmetlen ostobaság a három törvény.
  • pett3rson
    #1
    Asimov 3 törvényét kell beléjük kódolni és kész...egyébként az Ő világában sem szerették a robotokat, nélkülük mégsem érték volna el azt amit. Mivel az ember versengő típus ezért minden olyan ami veszélyezteti a létét gyűlölettel érez iránta. Ez a másik emberre is igaz...nem kell gépnek lenni hozzá...