5
  • DontKillMe
    #5
    Ha százmillió euróm lenne veszélyben a lebukástól, akkor Svájcba költöznék Izraelből valószínűleg.
  • inkvisitor
    #4
    A demokratikusan megválasztott vezető és a hivatalnok viszonyában azért érdemes megjegyezni, hogy funkcionális területre választás útján rakni valakit nagy könnyelműség. Lásd Matolcsy ámokfutását a gazdaságban.
  • kvp
    #3
    Alapvetoen ket demokratikusnak tartott orszagrol van szo, akik ugy nez ki, hogy nem igazan kedvelik egymast. Hozzateszem, hogy egy rasszista/fasiszta rendszer is lehet demokraikus, csak eppen a szavazati joggal rendelkezo (tehat embernek szamito) emberek kore korlatozott. Ezen a koron belul persze lehet 100%-os demokracia, mint pl. a regi Delafrikai koztarsasagban az apartheid idejen vagy Izraelben most. Ehhez kepest Svajc meg mindig demokratikusabb, csak eppen mas allamok torvenyeit nem ismerik el (pl. az adotorvenyeket sem). Mivel fuggetlen allam, ezert megteheti. Ilyen szempontbol demokratikusabb mint az EU, ahol nem megvalasztott vezetok, hanem hivatalnokok dontenek sokmindenrol. (bar az EU is valtozik, azt nem tudni merre)

    Egyebkent meg jelen esetben nem latok gondot, Izrael a sajat erdekeit vedi. A sajat teruleten belul a sajat torvenyei szerint nem koteles a banktitkot megvedeni, sot a svajci torvenyeket sem kell betatania. (ahogy Svajcnak az izraeli adozasi szabalyokat sem)
  • gombabácsi
    #2
    svájc, a pénzmosoda, európa szívében, a demokrácia mintapéldánya :D
  • Nemzsidó
    #1
    Ős patkány terjeszt kórt miköztünk,
    a meg nem gondolt gondolat,
    belezabál, amit kifőztünk,
    s emberből emberbe szalad...

    ...Bemásszák lelkünket a gépek,
    mint aluvót a bogarak.
    Belsőnk odvába bútt a hálás
    hűség, a könny lángba pereg -
    űzi egymást a bosszuállás
    vágya s a lelkiismeret...

    ...Az elnyomás csapatban károg,
    élő szívre mint dögre száll -
    s a földgolyón nyomor szivárog,
    mint hülyék orcáján a nyál.

    (J. A.-tól szabadon)