24
  • gforce9
    #24
    Azért ha bebizonyosodna, hogy kívülről is érkezhetett az élet, akkor kicsinyke földüknél jóval nagyobb "ősleves" állt rendelkezésre a kialakuláshoz és sokkal változatosabb, szélsőségesebb körülmények, továbbgondolva: itt nyugis volt és ezért fejlődhetett tovább.
  • Irasidus
    #23
    A pánspermia és pánspóra hipotézisek, és a "hogyan keletkezett az élet" kérdése, az két külön dolog. Az ilyen "bizonyítékok" - ha valóban igaz lenne - nem a a Földön kívüli eredetet bizonyítja, csupán annyit, hogy a ma élő lények némelyike(!) kibírja az űrben, valameddig. Ennyi. És ugye a ma élő lényeknek semmi köze az őseikhez, hiszen több milliárd éves evolúció áll még az "egyszerű" egysejtűek mögött is, és semmiben nem hasonlítanak az első élőlényekhez...
  • fszrtkvltzttni
    #22
    Mintha a pánspermia megadná a választ az élet keletkezésére... Mindenhova máshonnan jött az élet...
    "Sőt, sokkal inkább hihető mint az, hogy itt a Földön az őslevesben, véletlenek sorozata miatt alakult ki az élet."
    Az hihetőbb, hogy egy másik bolygón a véletlenek sorozata miatt alakult ki az élet?
  • gforce9
    #21
    Ne haragudj, de nem olyan kérdés, mint az hogy mi volt az ősrobbanás előtt. Az a kérdés, hogy mi volt az ősrobbanás előtt egyenértékű azzal, hogy mi van az északi sarktól északra. Az élet kialakulása nem ilyen kérdés. Erre a válasz meg lesz. Erre mutat minden új felfedezés.
  • Macropus Rufus
    #20
    na ez a jó kérdés. :)
    De jelenleg még csak arra keresik a választ, hogy a Földön, hogyan is alakulhatott ki.
    Ha rájönnek, hogy pl. a pánsperma elmélet az igaz, akkor jön a következő kérdés: na és ott ahonnét származik az élet, ott hogyan alakulhatott ki. De akkor azt is meg kellene tudnunk, hogy a földi élet az univerzum mely területéről származik. Erre meg nagyon kicsi lesz az esély.
    Ez kb. olyan mint az ősrobbanás. Ha volt ilyen, akkor mi volt elötte. Na és az elött?
    Lehet, hogy csak arra fogunk választ kapni, hogy a földi élet, hogyan is alakulhatott ki.
    Többire soha nem lesz elfogadható válasz.
  • Zombee
    #19
    És ott hogy alakult ki, ahonnan jött a pánspermia elmélet szerint?
  • wraithLord
    #18
    "De ti halál biztosan tudjátok, hogy élő organizmusok nem létezhetnek az űrben..."

    Ha esetleg arra gondolsz, hogy az ISS-en talált mikroorganizmusok másik bolygóról származnak... Jelenlegi tapasztalataink szerint mikrobák nem rohangálnak csak úgy az űrben, azt pedig biztos észrevették volna, ha egy meteoroid nekicsapódik az ISS-nek.

    Senki nem mondta, hogy a Földön kívül nem létezhez élet.
  • wraithLord
    #17
    Nyugi. :D

    "(...) apró planktonokról és mikroszkopikus életformákról van szó, amelyek valamilyen módon életben maradtak az ISS külső felületén, (...)"

    "Érdemes ehhez hozzátenni, hogy egyes baktériumok 40 kilométeres magasságban is előfordulnak(...)"

    Nem űrplankton, plankton... A 40 kilométeres magasság a földfelszíntől értendő...
    Tehát ők (az űrkutatók) sem hiszik, és még csak nem is állították, hogy a talált mikrobák földönkívüli eredetűek.
    Senki nem oktat ki senkit. Sajnos úgy tűnik, árnyékra vetődtél a manapság divatos "foteltudós"-kiosztás kapcsán...

    Ezenfelül mikrobák létezhetnek az űrben, pl. a Mars rover is vitt magával párat a Marsra.
  • emberz
    #16
    De ti halál biztosan tudjátok, hogy élő organizmusok nem létezhetnek az űrben... Honnan is tudjátok ezt ilyen biztosan? Ja, a Bibliából... Akkor mindent értek.
    Utoljára szerkesztette: emberz, 2014.08.29. 10:40:07
  • emberz
    #15
    Nem azt a mocskot kaparták le róla, ami eddig akadályozta a kilátást (még a Földön került az ablakokra), csak eddig még nem vették észre, hogy nem látnak ki rendesen, hanem azt, ami az űrben rakódott rá, és a későbbiekben akadályozta a kilátást. Mi ezen az érthetetlen? Ti olyan okosok vagytok, hogy innen meg tudjátok állapítani, hogy az űrkutatók (most éppen az oroszok), annyira hülyék, hogy nem vették észre az összetapicskolt (tehát retkes űrhajóskesztyűkben felszálló űrhajósok tapicskálnak össze mindent már a rajt előtt) ablakokat, és még utólag sem esett le nekik, hogy a saját nyomaikat kapargatják... Azt hitték, az űrben rakódott le! Nahát! Persze teljesen logikus, hogy csak úgy, a koszos garázsból kivonszolt, olajos, szendvicsmaradékos, hatvanszor használt, ki se mosott űrhajósruhákkal telepakolt űrhajójukat rögvest fel is lőtték az űrbe. Lehet, az űrhajósok még majszolták a reggelit közben... Nem értem, hogy miért a hülyék vizsgálják az űrt (egyetemi végzettségekkel, piha!), mikor itt vagytok ti! Hiszen titeket az eszetek még arra is feljogosít, hogy innen a "picsából" kioktassátok az űrkutatókat. Gratulálok nektek, gyerekek!
  • Vol Jin
    #14
    Szerintem sokkal valószínűbb, hogy az űrruhával került az űrállomás külsejére.Strandolt Joe, bement az űrkikötőbe, indulás előtt kezet fogott az űrhajóssal, az meg amikor felvette az űrruhát, összetapicskolta a kezével, majd amikor űrsétált, rákente az ablakra.

    Elképzelem a légierő sztárpilótáit, ahogy szkafanderben egy flakon CIF-fel meg egy vileda törlőronggyal nagytakarítanak űrséta közben. :-D
  • wraithLord
    #13
    Ha tényleg az ablak külsejéről származik a mikrobatelep, akkor biztos hogy valaki bekente (szándékosan vagy véletlenül). Nem hinném, hogy a moszatok saját űrprogramot indítottak, amelynek célja az ISS meghódítása. :D "Kis ostorcsapás egy moszatnak, nagy lépés a növényszerűek országának (Chromista)." :D

    A lényeg az, hogy életben maradtak-e, és hogy tényleg az ISS külső felületéről származik-e.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2014.08.28. 17:14:21
  • Krumplipuskaa
    #12
    "A NASA az eredeti beszámolót követően nem volt hajlandó megerősíteni az orosz fél állításait, bár azokat nem is tagadták."
    Lehet hogy a NASA kente be az ablakot,és most röhögnek a markukba ?
  • Irasidus
    #11
    Vagy csak nem volt kellő tisztaságú a minta...
  • kvp
    #10
    Azt senki nem mondta, hogy ezek a planktonok ugraltak jokedvukben vagy csak szepen kiszaradva, betokozodva ott uldogeltek. Az, hogy a moszatok allapota a tengerfelszinivel egyezik meg azt jelentheti, hogy nem fejlodtek tovabb, tehat nem voltak aktivak. Alternativ magyarazat lehet az odakerulesukre, hogy mind Cape Canaveral, mind Kourou, tenger mellett van. Az ISS-re felkuldott jarmuvek jo resze ezen helyekrol indult es ha inditas elott beszennyezodtek, akkor a dokkolasok, atrakodasok soran boven kerulhetett az ISS-re is a jarmuvek oldalara tapadt maszatokbol meg moszatokbol. Ezeket ha kibirjak beszaradva, akkor evekkel kesobb vizbe meritve ujra lehet eleszteni. Ez csak egy elmelet, de sokkal egyszerubbnek es logikusabbnak tunik, mint hogy maguktol mentek fel (ami egyebkent lehetseges csak nem valoszinu).
  • Irasidus
    #9
    Hűtsétek le magatokat, ezek a vizsgálatok nem jelentenek semmit, minthogy nem lehet tudni, milyen előírások szerint vizsgálták. A minta - nagyon valószínű - az űrállomás belsejében szennyeződött be, nem is készültek fel arra, hogy a legmagasabb szintű labortisztaságban vizsgálják a mintát. Ahol is bevallottan kísérleteztek ilyen életformákkal. Ez arra emlékesztet amikor az Apollo-12 visszahozott a földre egy mintát, és évtizedekig tartotta magát az a legenda, hogy egy baktérium túlélte hosszú évekig a Holdon. Ez valószínűleg, ugyanolyan eset lesz, a következő űrséta alkalmával (fél év múlva), majd jól nem találnak semmit, amikor megfelelő körülmények között vizsgálják meg. Ennyi.
  • Macropus Rufus
    #8
    nem is ezért írtam. Hanem azért, hogy egyre több és több bizonyíték van arra, hogy a pánsperma elméletnek igenis van alapja.
    Sőt, sokkal inkább hihető mint az, hogy itt a Földön az őslevesben, véletlenek sorozata miatt alakult ki az élet.
  • Kelta
    #7
    ok, sok újat nem mondtál...olvass utána: Pánspermia elmélet...:)
  • 0sm
    #6
    "A NASA ugyan nem hajlandó megerősíteni a felfedezést..."

    És ki a fawxt érdekel a náza?
    Ott sincsenek, wázz!
  • Macropus Rufus
    #5
    azért a hírből az kimaradt, hogy tengeri planktont találtak az iss külsején, ami ugye vízben él, és a Kazah sivatag nem kimondottan az ő lakóhelye. Igazából nem tudják, hogy hogyan kerűlt oda, csak tippek vannak.
    Az egy ez:

    "A planktonok a fejlődésnek ebben a szakaszában az óceán felszínén is megtalálhatók. [...] Bajkonurban viszont nem számítanak gyakorinak. Ezek szerint egy felfelé tartó légáramlat juttathatta el őket az űrállomásra, ahol megtelepedtek annak a felszínén."

    ebből is látszik, hogy szinte semmit nem tudunk az élet vándorlásáról. Ezek után simán belefér a pakliba, hogy a földi élet sem a földön alakult ki, hanem jött a világűrből.
  • wraithLord
    #4
    Sőt, az ISS belsejében is életre bukkantak, de azt úgyse hinné el senki, ezért nem is teszik közzé.

    (Értem én ezalatt, hogy nem túl meglepő, max. igazolása annak, hogy vannak mikrobák, amik ott is jól elvannak. Sőt, lehet, hogy jobban, mert több napfényt kapnak... :D)
  • TomecK
    #3
    Szása ráhokizott miközben épp magányosan szerelte az antennát vagy mi ?
  • Kelta
    #2
    medveállatkák is simán elvannak ott... :)
  • Vol Jin
    #1
    Az komolyabb hír lenne, ha galambok teleszarták volna az úrállomást. :-)