18
  • gkalcso
    #18
    Valahogy össze kellene hozni a papír-tinta-könyv-könyvtár-elektronika tulajdonságait. Tényleg, a könyv működéséhez még napenergia is kell ;)
  • Reparamorf
    #17
    Szerintem, egyáltalán nem valószínű, hogy egyhamar megszűnne a nyomtatott könyv.
    Hireket, bulvárt, egy-egy könnyű regényt pótolhat egy kijelző, de amiben sokat keresgélünk, lapozgatunk, használjuk, arra nem jó.
    Pláne az időállósága... Egy könyvnek 4-500 év meg sem kottyan, vannak több ezer évesek is, (persze ha a tárolására megfelelő hely időjárás volt)
    -De egy elektronika meddig él? Huuu, van egy 20 éves notebookom meg az első ZX81 is megvan, és még működik, de van kb.30 cm átmérőjü kislemezem is, számítógépbe való, hová dugjam, hogy elolvassam? (A hátsómba se fér...)
    Nem hinném, hogy egy DVD, vagy CD 50 év múlva a polcról levéve lenne hová tenni,
    és, ha marad is volna lejátszó hozzá, fog még működni, mire dugjuk, hol lesz addigra a sata2-3 vagy az ide?
    Maradhatnánk persze a kőtáblánál is, az még tartósabb a papírnál is...
    A fontos dolgok persze valószínűleg sokáig fen maradnak, mert tovább mentik őket. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy jó dolog az elektronikus könyv, de az igazi nyomtatott könyv egyáltalán nincsen veszélyben, itt max. a kiadók pillanatnyi nagy haszna van veszélyben, A Révai nagy lexikont le lehet kézzel is másolni, meg szkennerrel beolvasni és kinyomtatni, de azért egy elektronikus irományt, néhány másodperc alatt elküldöm bárkinek.
  • Sir Ny
    #16
    ööö izé
  • ClassicR
    #15
    Én sokkal jobban szeretek nyomtatott könyvet olvasni...
  • M2 #14
    Hmmm, szeretem a könyvesboltok illatát, remélem majd lesz dezodorban :-)
  • Sir Ny
    #13
    ,,Amikor divat volt az e-book"

    azok a régi szép idõk ( /me elmorzsol egy könnycseppet a múlt fiatalsága emlékére )
  • Sir Ny
    #12
    ,,Nincs hozzájuk kereső ami egyből arra a részre ugrana amire szükség van."

    Ööö, de, ott van a hátuljukban a tárgymutató és tartalomjegyzék. Egyébként is tudom, hogy mi hol van.

    Nagyon sok keresést sokkal könnyebb elvégezni papírral, mint nem, persze ez a kereséstõl függ.
  • Zoliz
    #11
    Az Equilibriumban megoltek aki konyvet vett a kezebe es olvasta..
    Ma mar csak a Google tudja, hogy ki mit olvas és hova szorfol, ellenorizhetetlen.
  • QuippeR
    #10
    szerintem a nyomtatott könyv megmarad, csak sokkal ritkább lesz, gyakorlatilag gyűjtői darabbá válik majd minden fizikailag is létrehozott tárgy.

    a polcokra rakott könyvek egyfajta manifesztóként jelzik majd a lakás tulajdonosának szemléletét és értékrendszerét. azt fogjuk nyomtatásban beszerezni, ami meghatározó élményt jelentett az életünkben, az egyszerű ponyva pedig feladatát elvégezvén a digitális eszköz "elolvasva" mappájába kerül.
  • Ruley
    #9
    Szerintem ez a hangulat-érv ez csak alaptalan nosztalgia, ezzel nőttünk föl, erre emlékszünk szívesen, majd aki e-könyvolvasókkal nő föl, az azoknak a tapintására, designjára, stb. emlékszik szeretettel.

    Olyan ez mint ahogy a most huszonéves amerikai gémerek azon nosztalgiáznak mindig hogy mekkora élmény volt már a régi Nintendo kazettákról fújkálni a port, hogy elinduljanak, ez meg nekünk legtöbbünknek nem mond semmit, mert nekünk a játékok világát inkább az osztálytársakkal csereberélt másolt CD-k jelentették.

    Mindkettőnek megvannak a maga kellemes emlékei, de nem valami ésszerű ok miatt, hanem mert mindenki kötődik a megszokotthoz.
  • Sheltem
    #8
    "Egy könyv fogása, illata, designja visszaadhatatlan érzés, győnyörűek a polcon és van egy gyűjtési feelingje."

    Minden szavával egyetértek a mondatodnak, de aki nagyon szeret olvasni és sok könyvet olvas előbbutóbb egy átlagos lakásban helyhiánnyal találja szembe magát a sok könyv miatt, és nem mindenki rajong a többszáz/többezer könyv látványáért a lakásában(amit én szintén meg tudok érteni).

    Szerintem az ebookolvasók szépen megférnek a könyvek mellett és ez nem nagyon fog megváltozni a jövőben sem(remélhetőleg, bár azért, ha megnézzük a manapság kiadott játékokat(ha már sg fórum) észre lehet venni mennyivel "szegényesebb" a doboza(ha egyáltalán adnak az adott játékhoz papírdobozt...ami blizzardon kívül maximum 1-2 cégre jellemző csak) szóval remélhetőleg az ebook/könyvek esetében nem fogunk találkozni ilyesmivel "anyagspórolás" miatt). Most lehet butaságra gondoltam, de ki tudja...

    Bocs, hogy kicsit elkanyarodtam a témától.
  • Sheltem
    #7
    Bár az ellenpélda helyett a "köztes átmenet" találóbb kifejezés lett volna.
  • Sheltem
    #6
    Mondok ellenpéldát(saját magam).
    1 hónapja vettem Kindle 4 ebookolvasót. Amik tetszettek könyvek (stephen king egy része, tarzan könyvek pl) azokat beszereztem és ott figyelnek azóta a polcomon(bár van amit vateráról de az most mindegy).
    Előtte nagyon ritkán vettem könyvet...(gyakorlatilag nyaralásokkor csak).

    Van ilyen is..
  • Ferrer
    #5
    Hány éve is mondják folyamatosan, hogy hamarosan jön az e-könyvek fellendülésének ideje? Ha valóban olyan fasza lenne, már eljött volna. Szerintem :)
  • csgj
    #4
    Szerintem érdemes megkülönböztetni az elektronikus ill. nyomtatott szakirodalmat és az elektronikus ill. nyomtatott szépirodalmat. Az első esetében mindenképpen nagy nyertes az elektronikus változat, mert ma egy kutatónak irtó gyorsnak kell lennie, brutális versenyfutás van minden tudomány terén. Ehhez a digitális tartalom igazodik. Viszont szép-, vagy szórakoztató irodalom esetében sok olvasónak feltétel a könyv forma, az illat, a tapintás, a hangulat, egyszóval az érzelmi kötődés.
    (Nemrég végeztem informatikus könyvtáros szakon, és ezekkel a dolgokkal baromi sokat foglalkoztunk. Könyvtáros berkekben ez áááálllandóó téma. :-D A Europeana-t egyébként én sem féltem, jól felépített digitális könyvtár.)
  • woar
    #3
    Egy információ átadása végett létrehozott mű (pl.: tankönyv, tanulmány, ismeretterjesztő kiadvány) esetén a digitális forma hatékonyabb, mint a nyomtatott. Például tudsz keresést indítani.
    Ellenben egy regény, egy szórakoztató kiadvány papír formában a legélvezhetőbb. Amikor divat volt az e-book, én is orrba szájba vettem és ... töltöttem le. De manapság csak azt olvasom digitálisan, amit nem találok meg még antikváriumban sem.
  • narumon
    #2
    Hát a digitális, hasznosabb, könyebben kezelhető hordozható, viszont hiányzik belőle minden lélek. Egy könyv fogása, illata, designja visszaadhatatlan érzés, győnyörűek a polcon és van egy gyűjtési feelingje.
    Pont mint zene esetén, a digitális, könnyebben kezelhető, gyorsan elérhető, hordozható de minden lélek hiányzik belőle, egyszerűen nem szerethető. Egy bakelit lemeznek érzése van, szeánsz társul hozzá, gyönyörű design és az átlag digitálisnál sokkal jobb hang. Szóval részemről komoly pénzt csak az utóbbi analóg változatokért vagyok hajlandó adni.
  • thsanyi5
    #1
    Idővel ha nem is tűnnek el, de olyan szinten lecsökken a kereslet irántuk, hogy már szinte csak azok az emberek foglalkoznak majd velük akik ezt az "iratmegőrzést" csinálják. Nem tudom ez jó vagy rossz. A könyveknek még mindig sokkal hosszabb az élettartama mint a digitális tartalmaknak, ráadásul nem kell hozzájuk semmilyen eszköz ha valaki el akarja olvasni. Viszont megvannak a hátrányok is. Digitálishoz képest óriási méret (egy könyvtár egy épület / egy könyvtár egy memória kártya), lassú elérés (helybe kell menni és kézbe venni a könyvet, míg a digitálisat másodpercek alatt már olvasni lehet). Nincs hozzájuk kereső ami egyből arra a részre ugrana amire szükség van.

    Lehet választani kinek mi tetszik. Szeretem, hogy a könyvet kézbe lehet venni. Ad egyféle jó érzést, de meg sem közelíti azt a hasznosságot mint amit egy digitális könyv nyújt mikor hirtelen kell valamiről információ.