15
  • Indestructible
    #15
    Úgy tudom már a kezdetektől kirakat szerv-szerkezet volt. De kb a 60-as évek derekától tutira mennek, hogy csak bohócokat és majmokat vegyenek oda. Kevésbé őszinte világban éltünk.
  • Merces
    #14
    ... ne cihogtass amerika szarik magasrol az állampolgárai érdekeire........
  • Irasidus
    #13
    Úgy fejtik ki a szenet ahogy gazdaságosabb, és egyszerűbb. De ha vetted volna a fáradságot, a google rengeteg külszíni szénbányát mutatna neked. Ciki, nem igaz?

  • samebadi
    #12
    Na nem akarok visszaszokni az sg fórumozásra, de csökött nagy baromságokat írsz. A szenet ugyanis nem felszíni fejtéssel, hanem bányászattal érik el, amiben amerika mindig is erős volt.
  • samebadi
    #11
    Nem vagyok millitarista, de a hadászatra igenis szükség van, biztosítja fajunk fennmaradását. Lásd magyarország, egyre kevésbé vagyunk befolyásosak ezért meggyalázzák az országot, amerika viszont képes megvédeni az állampolgári érdekeket és ez tisztelendő. Szerintem kisebb az esélye annak, hogy ott hadügyi balhé legyen mint európában. Pl megszállták irakot.

    Találkoztunk iraki katonákkal amerikában? Nem.

    Pont.
  • Irasidus
    #10
    Már nem a New Shepard "űrhajót" (űrugrót) építik, azt a projekted már befejezték, és annak tapasztalatai alapján - jelenleg egy (kis teljesítményű) hordozórakétán dolgoznak, meg egy teljesen új koncepción alapuló űrhajón.
  • kvp
    #9
    Ha valaki csak a haszonban erdekelt, akkor szallithat szenet az usa-bol kinaba. Warren Buffet is ezt teszi. Lebontanak egy megyenyi termeszetvedelmi teruletet, felrakjak vonatra, hajora, majd kinaban elegetik. Ez sokkal jovedelmezobb mint az urben banyaszni, bar inkabb a 19. szazadi technologiat es mentalitast jelenti, arrol nem beszelve, hogy hosszab tavon mennyi jovoje van.
  • COOLancs
    #8
    Azért a földön vannak bőven nyersanyag kapacitások, Afrika javarészt érinteten, és még kb 100 évig olcsóbb lesz a harmadik világ éhezőivel kitermeltetni a nyersanyagot mint az űrből lehozni.

    Érdekes hogy azért Európában is van pénz, mégsincsenek ilyen projektek, talán ez sokkal inkább kapcsolódik az amerikai "Frontier" szellemiséghez mint a remélt nagy bevételekhez. Ha valakinek van X-milliója, és jó befektetést keres, a magán űrszektornál van egy rakás jobb helye is a pénznek.
  • Katalizátor
    #7
    Én szerintem a "a hadianyagok, fegyverek és rakéták"-nál simán lehetne spórolni.
  • samebadi
    #6
    Furcsa, de szerintem az avatar c. film is nagyban megmozgatta ezt a piacot. Főleg a bányászat.

    Állítólag kínának szinte monopóliuma van a ritkaföldfémek piacára, és máshol a földön is csak kis számban találhatóak.

    "Kína rendelkezik a világ ritkaföldfém-készletének 30 százalékával, de a világ teljes felhasználásának 97 százalékát szállítja. A 17 ritkaföldfém nélkülözhetetlen a fejlett technológiában, a hadianyagok, fegyverek és rakéták gyártásában, valamint a hibrid járművekben és elektronikai berendezésekben alkalmazott akkumulátorok előállításánál is. Szakértői becslések szerint a ritkaföldfémek iránt a következő öt évben megduplázódik a globális kereslet, miközben egyes fémek ára már az idén is többszörösére nőtt."

    Ezekből készülnek a kijelzők, és már egyre több különféle elektronikai alkatrész. Valószínűleg rájöttek, hogy néhány meteor kimagaslóan nagy fémtartalommal rendelkezik és talán olcsóbb felküldeni egy rakétát mint kibontani miatta egy fél hegyet, majd visszahozni onnan a darabokat. Most itt nyilván nem mennyiségi, hanem minőségi kitermelésről van szó, tehát a cél nem az, hogy olcsó acélkohókat telepítsenek az űrbe, hanem inkább kifejezetten ritka anyagokat küldenek a földre amelyekből pár kiló is igen értékes.

    De azért aranyos volt olvasni, ahogy a szaturnuszi acélkohókat elképzeltétek. Idővel eljön majd annak is az ideje.

    Szóval szerintem ez fogja megindítani ezt az űripart. Csak kerüljük a nagy kék emberkéket.....
  • Cef
    #5
    Szerintem a NASA jobban jár így, ezek a cégek feltehetőleg sokkal olcsóbban fognak embert küldeni az űrbe mint ők. Így a NASA-nak nem kell saját űrhajó fejlesztésébe ölnie a pénzt, ami az Orionnál egy igazi pénznyelőnek bizonyult (ide oda tologatják a projektet, folyton változtatják a paramétereket stb. a pénz meg megy). Nagyobb összeget koncentrálhatnak majd a jövőben a K+F-re és más űreszközökre.
  • kvp
    #4
    "mit az az információ amit megkaptak ezek a multi cégek aminek következtében mindenki az űrbe rohan"

    Valaki megmutatta, hogy lehetseges. Ezt az embert Burt Rutan-nak hivjak. Amerikaba is csak azert rohantak anno az emberek, mert kiderult hogy el lehet jutni oda.

    Egyszeruen kiderult, hogy anyagilag is megeri a dolog, amit sokaig senki nem hitt el. Ha van ra kereslet es technikailag lehetseges, akkor elobb-utobb kinalat is lesz hozza.
  • Omicron
    #3
    Jó volt a Nasa, kár volt lefejezni. Sokkal innovatívabb munkát végeztek mint a sok kis próbálkozás ami külön külön kell bejárja azt az utat amit előttük végigjártak rutinszerűen. Szóval az űűrkutatásból Robinson Crusoe vállalkozásokat csináltak akik örülnek ha összeraknak egy működő lélekvesztőt.
  • whisper
    #2
    Én csak azt nem értem ,hogy eddig is tudtuk ,hogy kifogyóba van stb. minden. Viszont mit az az információ amit megkaptak ezek a multi cégek aminek következtében mindenki az űrbe rohan!!
  • Teppik Amon
    #1
    Óóóó ha én egyszer megnézhetném a föld görbületét az űrből!? (Hallod Tibi bácsi?)
    Vagy kezdjek el spórolni jó sokat és 30 év múlva fizessem be magam? :D