35
  • megjegyzés
    #35
    Az ötlet érdekes és ugye azt is írják, h az az antibiotikumfajtával a hatás kikapcsolható.
    (Persze, ha ezt nagy területen teríted, akkor vajon a többi élőlényre milyen hatással lesz, már más kérdés.)

    Most még kis populációkon tesztelnek, és - bár lehet - de emlékeim szerint vérszívókra egyetlen egyéb faj sem specializálódott, így talán nem lesz tápláléklánc zavar. Esetleg abból lehet probléma, hogy annyira ráállnak egy másik fajra, hogy az már bezavar itt-ott.

    Ugyanakkor az ökoszisztémák elég összetettek ahhoz, hogy ne legyünk biztosak ebben és éppen ezért zavar, hogy ennyire magabiztosan nyilatkoznak a kutatók ebben a kérdésben.

    A másik zavaró tényező - és ezért én inkább a sterilizálásra zavarok, még ha kiforratlan is a rendszer - h a géntechnológia új, lehet szó mutációról és egyébként mi van akkor, ha rezisztenssé válnak a kikapcsoló gombra.

    Azért szerintem elég sok feketelyuk van itt ahhoz, hogy 2 kerek évvel a környezeti tesztelés után kijelentsük, hogy a rendszer tökéletes, indulhat a tömeggyártás...
    (még akkor is, ha rovarok lévén több generációt is teszteltek 2 év alatt, a hosszútávú nem laboratóriumi körülmények azért adhatnak okot aggodalomra)

    De végső soron, így is az emberekben látom a legnagyobb problémát. Amíg csak a fertőzést hordozó vagy túlszaporodott állományokról lenne szó, addig mondjuk, h oké... de tegye fel a kezét, aki szerint meg tudnak itt állni?

    És persze adódik a kérdés, hogy ezt a technológiát, mi/ki fogja szabályozni, használni...egyebek. Vállalt? Kormány? Valaki, aki mondjuk ért is hozzá?

    Ui.:az előttem elhangzottak alapján nem értem, hogy hogy lehet, h JMáténak 2 figyelmeztetése van, holott jackoneill-nek egy sem.
  • JMáté
    #34
    Ami azt illeti egyes élőlények tényleg elég veszélyesek. Tudod hány embert öl meg fáról lehulló kókuszdió? Szóval fura hogy az emberek mégis inkább a cápától félnek. Főleg mert se cápa se kókuszdió nincs Magyarországon.
  • JMáté
    #33
    "Egyes ivóvizekben fogamzásgátló is kimutatható meg egyéb gyógyszerek amik befolyásolhatják a születést."

    Csak ha hiszel a homeopátiában. De ha tanultál kémiát akkor tudnod kell hogy ez túlságosan nagy higítás ahhoz hogy bármiféle hatása legyen.
  • Merces
    #32
    ...nagyon helyes......
  • jackoneill90
    #31
    Ébresztő! Mit gondoltok miért is fogy a népesség nemcsak Magyarországon hanem Európában is. A dolog tesztelve van embereken ez látszik. Csak rá kell fogni, hogy későn csinálnának gyereket az emberek. Ja meg semmit sem szabad már enni mert minden rákot is okozhat. Egyes ivóvizekben fogamzásgátló is kimutatható meg egyéb gyógyszerek amik befolyásolhatják a születést.
  • haxoror
    #30
    Nevezzél meg pár KONKRÉT madár vagy akármilyen fajt amik a kihalás szélére sodródnának a kullancsok eltűnése miatt.
    (hint: nem fog menni, ne is erőlködj)

    "Buta vagy..."
    Az arrogancia még akkor is bénán néz ki ha van mögötte tudás amire fel lehet vágni. Ha nincs mögötte az még bénább.
  • Rotyoka
    #29
    Mond neked valamit a Pillangóhatás?

    Gondolom nem, pedig így van ha tetszik ha nem.
  • uwu 101
    #28
    LOL

    És mitől?
  • Tinman #27
    And so it begins...

  • Tinman #26
    Ez ember a kártékony.
  • Wharyoo
    #25
    "A genetikailag módosított hím egy vadon élő nősténnyel párosodva egészséges petéket rak le..."
    Ez aztán a mutáns :D
    Csak azt nem értem, hogy ha ez így megy, akkor minek a nöstény, arról nem is beszélve, hogy ebben a formában bafhatjuk ;)

    Komolyra fordítva, emlegetik a cikkben, hogy közvetlen hatása más fajokra nézve minimális. Na igen, ha jó helyen alkalmazzák, akkor nincs gond, de a közvetett hatásokkal is kell számolni. Nem valószínü, hogy a lentebb említett kullancsirtás miatt eltünne bármilyen madárfaj is, de más hatása attól még lehet. Amíg ésszel csinálják addig jó lesz ez, akkor lesz majd gond, ha valami hülye beleokoskodik, vagy nem éppen a "jó" célra kezdik használni...

    Egy betegséget meg nem olyan egyszerü kiírtani, mint egy hordozó fajt, mert például a maláriát terjesztö legyek/szunyogok nem fognak sorba állni oltásért, ráadásul a dengue-ra meg nincs is gyógyszer ugye :)
  • adampierson
    #24
    Jah... Azért van olyan sok kullancs mert a madarak annyira zabálják őket. Amúgy meg minden tiszteletem a tied, de ne butázz már le másokat csak úúgy!! Oké? Ha a véleményük, nem értelmes, azért nem butázunk le valakit csak úúgy! Amúgy meg kiirtottunk már egy néhány állatfajt rövid létezésünk során, nem hinném, hogy pont a kullancsok kiirtása döglesztené meg a madarakat, marad nekik éppen elég rovar.
  • Doktor Kotász
    #23
    Létezik olyan, hogy vertikális mutáció vagy hogy a fenébe nevezik.
    Szóval, amikor egy vírus egy faj DNS-ből kiemel egy szekvenciát, és egy másik fajra átörökíti. Retrovírus?

    Na szóval egy ilyen sterilizáló beavatkozásnak nem lehet ilyen következménye?
    Mondjuk, ez csak egyedeket érintene, és nem egy teljes populációt, de azért ez így elég problémás.
  • philcsy
    #22
    "Ha eltűnne az összes kullancs kipusztulna egy rakás madárfaj, + ami ezeket eszi és így tovább."
    Nem tudok olyan madárfajról ami kizárólag kullanccsal táplálkozna. Ha a fajok kihalása ilyen könnyen terjedne, akkor már régen nem lenne élet a földön.
  • Chocho
    #21
    Díjazom az igyekezetet, mert tény, hogy manapság is rengeteg ember hal meg rovarok terjesztette betegségekben. De nem túl nagy beavatkozás ez? Nem lenne jobb magát a betegséget kiirtani valahogy?
  • Inquisitor
    #20
    " módszer azonban elvileg minden állattal működik, a kártékony halaktól és békáktól kezdve a patkányokon át, egészen a nyulakig."
    És még véletlenül sem lehet folytatni a mondatot az Emberrel, igaz? :)
    Elő nem fordulhat, hogy ilyesmi kerekedne belőle?
  • Rotyoka
    #19
    Buta vagy...

    Nincs olyan hogy hasznos vagy káros élőlény. EZ a hasznos / káros ökörség csak emberi nézőpontból van. Ha eltűnne az összes kullancs kipusztulna egy rakás madárfaj, + ami ezeket eszi és így tovább.
  • haxoror
    #18
    Hülye dolog de van pár faj aminek a teljes kiirtása gyak csak előnnyel járna pl: kullancs, tetvek, bolhák stb
  • Szefmester
    #17
    Nem lenne 100 év. örülnénk ha 100 év lenne és nem 3-4. A gyümölcstermelés gyakorlatilag hirtelen közel 0-ra esne vissza, nem lenne méz és tsai.
  • remark #16
    Szépen meg van itt kérem fogalmazva az, hogy bizony egy újabb világháború van folyamatban...
  • Merces
    #15
    ....üdvözölném ,ha embereken alkalmaznák, a nyugdijrendszert már igy is szabhatjuk,szóval kár humánus népességcsökkentésröl ábrándozni.........
  • Rotyoka
    #14
    Te egy elég buta városlakó lehetsz.

    Szerintem írtsuk ki az összes méhet, mert megölnek évente több száz embert. Ki kell írtani őket teljesen!

    ...Csak kár, hogy akkor mi is kipusztulunk 100 éven belül
  • Namelesske
    #13
    Úgy valahogy.
  • Palinko
    #12
    meséld már el hány ember hal meg évente, cápa, medve, meg farkas támadástól összesen? egy sima influenza tuti többet elvisz mint a fenti állatok összesen.emígy a liberalizmus lényege az, hogy elfogadd a másikat, nem kell tisztelni sem szeretni.
  • nlght
    #11
    a kullancsok ellen azonnal be kell vetni!
  • MacropusRufus
    #10
    Nekem a Mimic ugrott be. Ott is valami hasonlót akartak, csak elszabadúlt...
    na jó, az egy film... remélem az is marad
  • philcsy
    #9
    Miért lenne gáz? Mert akkor meghódítjuk a naprendszer többi bolygóját? :)
  • gombabácsi
    #8
    a gáz akkor van, ha pár nemzedékig tud szaporodni, aztán áll le a szaporodási képesség

    na akkor gáz lesz...
  • kvp
    #7
    Az egyetlen kozvetlen veszely az, ha mutalodik a modositott gen, esetleg egy par peldany atkerul olyan helyre ahol nem betolakodo a kerdeses faj, vagy csak a taplaleklanc szerves resze.

    Egyebkent a masik gond az, ha ezt foemlosokon is elkezdik alkalmazni, pl. embereken. Technikailag semmi nem akadalyozza meg, erkolcsokt pedig nem emlegethetunk biotechnologiai cegek eseten.

    A halgatyo fele kulturalis valtozat pedig eddig is ismert volt, ez egyfajta valasz a multikulturalista toke reszerol a nemzetallomok jelentette problemara.
  • conjurer
    #6
    Kullancsoknak jót tenne egy ilyen kúra...
  • philcsy
    #5
    Dehogy ül. Pont az végzi a piszkos munkát.
  • drfaust
    #4
    A természetes kiválasztódás meg majd karba tett kézzel ül?
  • halgatyó
    #3
    Ennek még továbbfejlesztett módszere is van, amit embereken kísérleteztek ki az elmúlt 2 évszázadban: el kell terjeszteni a neolibernyalizmust, az ájult másságtiszteletet, a többi, veszélyes és gyilkos faj iránti végtelen szeretetet (ld. állatbuzik, farkas és megve "vissza"-telepítgetők, cápavédők, stb...)
    Be kell vezetni a "szivárványos másság" (bbuuzik) iránti ájult tiszteletet, továbbá el kell szaporítani a kipusztítíndó fajon belüli antiszociális (gyilkos, büdös, agresszív, tolvaj, rabló, stb..) "kisebbségeket"

    Az eredmény garantált!
  • Mat666
    #2
    Itt a szép új világ.
  • globint
    #1
    Ezt a módszert néhány magyarországi kártékony faj ellen okvetlen be kellene vetni.