54
Fontos lenne
  • gergely1991
    #54
    attól hogy dhcp-d van az még nem jelenti azt hogy dinamikus is:)
  • universum1974
    #53
    Tisztelt Úraim szeretnék önöktöl kérdezni valamit amit egyszerüen nem értem hogy lehetséges ez? én a pannon pipics kft internet szolgáltatónál van elöfizetésem és nekem azt mondták hogy dinamikus ip vel rendelkezem és csatlakozáskor mindig ezt irja ki a szolgáltató által kiosztot automatikus magáncim DHCP vel kiosztot de nekem sajnos mindig úgyan azt a IP cimet ossza ki akárhányszor bontom a kapcsolatot meg újra csatlakozom akármit csinálok egyszerüen mindig ugyan azt a IP cimet és átjárót adja be hogy lehetséges ez ha valaki tudna nekem segiteni ebbe hogy hogyan tudnák új IP cimet kapni? azt nagyon meg köszöném. Üdvözletel:universum1974
  • Dj Faustus #52
    Én csak tájékoztattam a nagyérdeműt, ha már annyira igénytelen utolsó kis script kiddie akar lenne törögesse a szomszéd wepjét, de aztán ne ide jöjjön vinnyogni, hogy "jujj most mi lesz, feljelentett a szomszéd".
  • Lammer
    #51
    mondjuk... bar en ubuntu+ a szukseges csomagokkal bohockodtam :)

    #49: rohanj a rendorsegre! ;)
  • Balumann
    #50
    Tehát úgy kell csinálni, hogy semmiképpen ne lehessen rádbizonyítani, vagy ne is gyanítsák, hogy te voltál xD
  • Dj Faustus #49
    "ezert kell a sajat router vepes vélanját feltorni"
    "Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő."
    BTK 300/C. §
    WEP = a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés
    annak feltörése = megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép
  • JagFater
    #48
    Mert az OS oszt magának IP-t, ha nincs rákötve semmi, akkor is.
    Anélkül el sem indul a winfos.
  • kifli
    #47
    backtrack-re gondolsz?
  • Lammer
    #46
    ezert kell a sajat router vepes vélanját feltorni (tavolsag es egy kis kitartas kerdese, no meg par terminal ablak) es egy live disztrib alol elore macchangelt eszkozzel csatlakozni rea'!!! Igy a ká eletben nem fognak elfogni :D

    khhm ize en is csak halottam rola, meg ilyentetet nem is csinaltam! (not!)

  • Dzsini
    #45
    optikai kábel :D (sose lehet tudni, hogy melyiket hogy hívja a szolgáltató vagy a felhasználó - sok helyen a klasszikus kábelt és az optikait egy kalap alá veszik, merthogy ugyanúgy jön rajta tv+net+telefon, míg a DSL rendszereken nem)
  • sanyicks
    #44
    Érdemes utána nézned, mert ilyen nincs. Mint mondtam az ip cím szoftveres dolog, ami az os-hez tartozik, és az os oszt a gépnek link local/autoconfig címet ha nincs dhcp szerver... ezek a 169.254.x.x-es címek.
  • sanyicks
    #43
    Az optika mióta kábel? kábel az kábeltv. Mert ennyi erővel akkor az adsl is kábel.
  • Balumann
    #42
    Akkor az egy igen érdekes hálókártya...
  • gergely1991
    #41
    Mondjuk a másik kártyám(másik gépen) más-más ip-t kap(ráadásul nincs is csatlakoztatva semmi)..... :DDD
  • Balumann
    #40
    Hmm, tényleg TCP, én írtam rosszul sry. :o
  • Balumann
    #39
    Hát annak nem túl sok értelme lenne, ha lenne saját "dinamikus" IP -je, ilyen nem létezik, mert a hálózatok nem így működnek.
    A hálózati kártyákat az oprendszer vezérli, a routereket a firmware. Az IP cím beállítható statikus -ra és dinamikusra. Statikusnál kézzel állítod be az IP címet (windowson/linuxon/router kezelőfelületén), dinamikusnál a WAN port felől fog kérni DHCP protokollon keresztül.

    Ami az internetre megy ki (vagyis közvetlenül a szolgáltató modeméhez csatlakozik), számítógépet vagy routert DINAMIKUSra kell beállítani minden esetben (PPPoE is ide tartozik részben), ugyanis a KÜLSŐ PUBLIKUS címet a szolgáltató fogja kiosztani DHCP -vel. Az, hogy ez milyen gyakran változik a szolgáltatótól függ, lehet hogy akár 1 évig is ugyan azt az ip címet fogja kiosztani neked, és az is lehet, hogyha újracsatlakozol már akkor is más lesz.

    Ha router van (vagy szerver + switchek), akkor a router mögött már belső hálózat van, privát ip címekkel, amit már kifele nem fog senki sem látni, ez a belső forgalom irányításhoz szükséges. Ott úgy állítod be ahogy akarod, beállíthatod statikusra és minden gépnek megadod kézzel a címet, vagy dhcp -re.

    IP címet saját magának nem fog osztani.
    Az is előfordulhat még - belső hálózatban(!), hogy bár van DHCP szerver, az illető mégis statikusan ad meg egy IP címet, és működni is fog (és így az is lehet, hogy statikusnál van egy alapméretezettnek megadva, legtipikusabban egy 192.168.1._ -es cím, ami szinte minden routernél az alapméretezett alhálózat), ha
    - nincs beállítva fixen, hogy ahhoz a MAC címhez milyen ip címet rendeljen
    - ugyanaz az alhálózat (tehát 192.168.1. )
    - nem kapta meg még senki azt az IP címet, nincs ütközés

    "hálókártya magának nem oszt címet, ugyanis a tcp/ip egy szoftveres dolog."
    A DHCP tudtommal nem TCP hanem UDP, de ez már részlet kérdés.

    "Az OS tcp/ip stackja tud link local címet regelni. A fasz vindóz meg is teszi még akkor is amikor nem kell, aztán fél órát kell rúgdosni hogy elfelejtse végre"

    Ilyennel még nem találkoztam, de biztos...
  • gergely1991
    #38
    "Hivatalosan alapból dinamikus ip-t kapsz a szolgáltatóktól alapon (statikusért általában fizetni kell). "
    érdemes ezt át gondolnod.

    Nekem van egy hálókártyám ami dhcp-s(tehát van saját dinamikus ip-je)
  • Dzsini
    #37
    Persze, semmi gond vele, csak írtam, hogy a T-ék igenis új IP-t adtak nekem ilyen esetekben.

    (elég hozzá, hogy megy egy torrent vagy csevegőkliens)
  • Sir Quno Jedi
    #36
    Namost valamit indítasz ami csinál egy kis hálózati forgalmat 3 percenként és hallelujja.
  • Dzsini
    #35
    Nekem simán oszt újat a T-kábel (optikai tv-telefon-net egyben), ha 3-4 percig nincs semmilyen forgalom lekapcsolódik, és újrakapcsolódáskor új IP-t kapok (és jelentkezhetek be újra SG-re :) ).
  • sanyicks
    #34
    hálókártya magának nem oszt címet, ugyanis a tcp/ip egy szoftveres dolog.
    Az OS tcp/ip stackja tud link local címet regelni. A fasz vindóz meg is teszi még akkor is amikor nem kell, aztán fél órát kell rúgdosni hogy elfelejtse végre.

    Az ip cím full szoftveres dolog. Ha routered van akkor a router dhcp szervere oszt ip címet a rá kötött gépeknek, ha közvetlenül a modemre van kötve a géped, akkor a szolgáltató.
    Hivatalosan alapból dinamikus ip-t kapsz a szolgáltatóktól alapon (statikusért általában fizetni kell). Ez bármikor változhat újracsatlakozáskor, lehet várni kell egy kis időt offline, lehet rögtön újracsatlakozásnál is változik, de lehet hogy nagyon soká.
    pl az utóbbi 3/4-évben a t- kábelnetnél nem változik az ip, sehogy. pedig elvileg dinamikus (és az is volt régebben).
    Ha ez van akkor megszívtad, max akkor változik ha a szolgáltatónál olyanja van a dhcp szervernek. Talán üfsz-en is ki lehet kunyerálni egyet.
  • Balumann
    #33
    Az IP cím megadható statikusan (manuálisra) és beállítható kérésre (DHCP) is. Az internetszolgáltató felé kérést kell beállítani, ő fogja kiadni az IP címet (mivel az ip egy logikai cím, és az alapján tud megcímezni bárki a világhálón, így azt nem oszthatod ki magadnak), legyen az router vagy hálókártya (tehát ezt jól írták, hogy nem ettől függ).

    Van olyan szolgáltató, aminél minden becsatlakozáskor más IP címet ad (pl. T-online), és van ami nagyon sokáig ugyan azt adja (pl. UPC), de az is változik időnként. + pénzért lehet kérni állandó IP címet (ez utóbbi megintcsak nem függ attól, hogy közben kicseréled-e a kártyát, vagy MAC címet változtatsz-e).

    pixxel:
    A UPC 3 db MAC címet engedélyez, utána viszont valóban újra kell regisztrálni (ilyenkor term. a régieket törli). Van a másik megoldás, amit JagFater írt, routerben lehetőség van a MAC cím klónozásra, fölveszi a gép MAC címét, így nem látja újabb eszköznek/hálózati kártyának azt.
  • JagFater
    #32
    Csak szimplán klónozni kellett volna a hálókártya MAC címét a routerbe. :-)
  • pxxl
    #31
    upc-nél am tényleg be kell regelni a gépet, mert nem ad netet addig. múltkor izzítottunk be havernál egy router-t, mert lett még 1 gép, meg laptop (wifi) stb. és újra be kellett regelni a router-t a upc oldalán, mert addig nem volt net. az meg valszeg a mac addresst nézi.
  • Petka
    #30
    Na ezaz, szóval ha a hálókártya MAC addresse változik, az nem befolyásolja a WAN IP-t, mert a szolgáltató csak a modem MAC-je alapján adhat IP-t.
  • pxxl
    #29
    lan-nál is halál mindegy, mert te adod meg, vagy a rendszerdizda, vagy automatán osztja a szerver.
  • Petka
    #28
    Kicsit bonyolultabb rajz, de ha kivesszük a 2 szervergépet, akkor ugyanazt kapjuk, mint egy átlag user esetében.
    Szóval csak, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen IP címről beszél!
  • gergely1991
    #27
    ".....saját IP-címet osztogatnak."
    Úgyis írtam volna hogy saját dinamikus IP-vel rendelkeznek:S
  • Petka
    #26
    Belső hálózaton előfordulhato, hogy a DHCP MAC address alapján osztja az IP címeket, de kétlem, hogy témanyitónak ezzel kapcsolatos a kérdése. Szóval a kérdés, hogy WAN vagy LAN IP-ről van-e szó!
  • gergely1991
    #25
    A szolgáltatók adják ipcímet.Ez lehet statikus vagy dinamikus(dhcp-s).Ha új hálókártyát veszel mint sokan írták nem változik meg Ipcímed, csak akkor változik ha dinamikus ipvel rendelkezel az meg csatlakozáskor vagy egy egyszerű paranccsal kérhetsz újat.
    Érdekességként:Vannak olyan hálókártyák amely saját IP-címet osztogatnak.
  • JagFater
    #24
    És mi?
    Max upc-nél, aki mac adressre regisztrálja az accodat. De ott is simán válthat IP-t az ISP, ha akar. Szal miköze is van?
  • Sir Quno Jedi
    #23
    remélem nem! :d
  • MR ME
    #22
    tapasztalat?
  • Sir Quno Jedi
    #21
    Persze ez abban nem akadályozza meg a zsernyákokat, hogy ne rakjanak fel egy párat a saját kölyökpornó gyűjteményükből a "gyanúsított" gépére és így fogják el a "veszélyes bűnözőt". Igen.
  • Sir Quno Jedi
    #20
    Arra vannak jó kis programok, amik akár 13-35-ször is felülírják random adatokkal a HDD minden szektorát! :D TrueCrypt is ezt teszi, ha kéred, mert olyan drive-ot titkosítasz, amin volt már előtte adat.
  • Sir Quno Jedi
    #19
    Nem is kell vitatkozni, fejtsd csak ki nyugodtan a véleményed! Ez nem elnyomás, itt szólásszabadság vanik! (not)
  • lolSL
    #18
    gyerekpornót több formatra visszamenőleg is ki tudja bányászni a rendőrség a gépből, mind1 hogy netezel
  • bracsek #17
    IP címnek az égvilágon semmi köze a hálókártyádhoz. Szerintem van. De nem vitatkozok.
    http://www.softpedia.com/get/Tweak/Network-Tweak/MAC-Address-Changer.shtml

    Cserélj mac addresst a kártyádnak, ha lesz új ip-d akkor hálókártya cserével is lesz, ha nem lesz új ip-d esetleg a neted is leáll, akkor háló kártya csere után sem lesz. Az más kérdés hogy ez után már nincs amiért háló kártyát cserélned... ha csere nélkül is ezt letesztelheted, hogy mi történne ha cserélnél. egyedül a mac addres az ami változik a hálókártyacserével.


  • Sir Quno Jedi
    #16
    IP címnek az égvilágon semmi köze a hálókártyádhoz. A hálókártyádnak MAC address-e van, de még az is cserélhető okosba. Ahogy már tanult társaim mondották vala, a szolgáltatód úgyis elteszi, milyen IP-d volt és mikor, így rápacsáltál. Vagy fix IP címet adnak mindig neked, azt kérheted tőlük, hogy változtassák meg (max. nem fogják), vagy minden bejelentkezésnél kapsz egy másikat tőlük, node azzal sem érsz sokat, mert tudják, hogy akkor a tiéd volt.
  • karajjj
    #15
    ha új ip-címet akarsz, akkor processzorhűtőt kell cserélned, akkor biztos, hogy meg fog változni