28
  • we01
    #28
    Németországban mindenkinek rádió, ill. tv használati díjat kell(enne) fizetni.
    Amennyiben valakinek kizárólag hangvételikészüléke van, akkor rádiódíjat, amennyiben viszont képvételre is alkalmas készüléke, akkor a TV-díjat (ami a rádiódijat is magába foglalja).
    Tekintettel arra, hogy a a mai computerek (PC-k) az internetnek köszönhetöen úgy kép-, mint hangvételre alkalmasak, ma már a computerek után is kell fizetni.
    Egy háztartásban azonban max. az egyszeri tv-dijat kell fizetni.
    A cégek azonban munkahelyenként (computerenként) kötelesek fizetni. (Persze a nagycégek szerzödést kötöttek, melynek értelmében nem a több ezer pc után fizetnek, hanem egy átalányt).
    Mielött ezt bevezették igen nagy volt a felháborodás, de a politikusok Németországban is csak a szavazások elött fordulnak a néphez (hogy öket válasszák), aztán máris 180 fokos fordulat!
    Tekintettel arra, hogy a díjkiszabási elöírás értelmében nem az számít, hogy valaki használ-e egy vételre alkalmas készüléket, vagy sem, hanem, hogy rendelkezik-e egy ilyennel - hiszen ebben az értelemben megvan minden eszköze a vétel lehetöségére -, tehát ezért köteles a díjat fizetni.
    Emiatt az internetes/computer mizéria bevezetése elött egy gyerektelen fiatalember u.n. Gyerekpénz (Kindergeld) kérelmet adott be azzal az indoklással, hogy gyereke ugyan nincs, de minden eszköze megvan ahhoz, hogy lehessen! (Info: Németországban jelen pillanatban még keresettöl függetlenül alkotmányi jogon minden gyermek után jár a "gyerekpénz"!) Az egész ország mulatságosnak tartotta, de persze a kérelmét elutasították, és a díjfizetési kötelezettséget a több százezres petició, valamint eme sztori ellenére bevezették.
    A német birkanép, csak a kocsmákban bégetnek...., vagy ha mégsem, akkor a stuttgarti példa is bizonyítja, hogy Németországban is mennyit ér a nép akarata...
  • FL Zoli
    #27
    Értem én..De ha itt Abszurdisztánban se lehet spontán házkutatást tartani nehéz elképzelni hogy a "fejlett" Angliában ez működik.

  • pasi29uk
    #26
    Angliáról beszéltem és nem Mo-ról
  • Sir Ny
    #25
    A jó édes anyjukat! Ezentúl csakis német adókat fogok hallgatni a rádión, és bekaphassák, akkor sem fizetek nekik semmit, MUHAHAHA!
  • duke
    #24
    Erdekes ez a stutgarti eset. Ezeknek exportaltak gyurcsany ferencet negyes metrostul ? Egy elmebeteg, aki az emberek koze lovet, hogy megtartsa a hatalmat, meg a kezdetben 280 milliardos, mostanra 620 milliardba kerulo epitkezes. Kivancsi leszek sikerul e megmenteniuk a parkot.
  • torzsvendeg
    #23
    Úgy látom a német szövetségi bírák az ARD és a ZDF zsebében vannak.
    Ott is elkéne már egy kis TV-székház ostrom.
  • FL Zoli
    #22
    Ezt nehéz elhinni. Itt Mo-n ha jól tudom a rendőrt se vagy köteles bengedni a házadba max. érvényes bírói végzéssel + tanú jelenlétével. Ami szerintem több idő + pénz elpocsékolása lenne mint amennyi hasznot hozna
  • remark #21
    És az mennyivel jobb, hogy Hollandiában az anyagi gondokkal küzdő foci-ipart (mert mi más lenne ez, mint iparág) támogatja meg az állam, anélkül, hogy bárkit is megkérdezne erről. Engem nem érdekelnek a klubok anyagi gondjai, mégis kapnak az adómból.
    Vagy a csődbe ment bankok bailout-ja mennyivel jobb? Ja, hogy azt az én érdekemben teszik? Végülis mit az amit nem az én érdekemben tesznek? Hát mindenki mindent az én érdekemben tesz, aminek következményeképp nekem már olyan jó, hogy azt el se tudom mondani.
  • remark #20
    Ez zavargásnak számít? Stuttgart
  • ozdimorgo
    #19
    Érdekes... Fizetni kell a reklámok nézése\hallgatása után? Baromság. Akkor lenne létjogosultsága ennek az adónak, ha betiltanák a reklámokat. Tudtommal ugyanis azok bevétele fedezi a kiadásokat. Nem véletlenül több a reklám mint a valódi műsor, és igen jól megélnek belőle (nem csak) a kereskedelmi csatornák.
    Közszolgálati ide, közszolgálati oda, ők is épp elég reklámot nyomatnak, hogy a kiadásaik nagy részét fedezze. Na persze nem értelmetlen, új székházakra kell költeni...
  • Cat #18
    Magyarországon is van ilyen, félreértés ne essék. A különbség annyi, hogy a tévédíjat - 2002-ben asszem - átvállalta a kormány a háztartásoktól, és ez a köztévé állami támogatása.

    Mivel nem a lakosok, hanem az állam fizeti (ugye a mi adóforintjainkból) így nincs értelme kiterjeszteni a számítógépekre, hiszen nincs olyan, aki mentesülne alóla. (Korábban azért vállalta át a kormány, mert az emberek egyszerűen nem vallották be az adóbevallásban, és 20 helyett csak 10 Mrd forint jött be belőle.)
  • Zsolek123
    #17
    Azon csodálkozok, hogy még nincsenek zavargások Németországban.
  • bigjoe
    #16
    Ezek a fejükre estek??????
  • Rotyoka
    #15
    meg a jó édes tetves kurva annyukat. Csak ennyit szerettem volna.

    Mellesleg bizonyítsa már be hogy nálam nem csak a net van bekötve, hanem van egy gépem is...
    1. Nem tudja mert nem jöhet be a házba
    2. Feltételezni meg nem lehet
  • Troppauer
    #14
    Ok, legyen, legyen fizetős a közmédia.
    De akkor ne a roh@dek, hazug, sz@rházi politikusok reklámozzák rajta magukat!
  • jebela
    #13
    Érdekes elképzelés. Én nem nézek tv-t, nem hallgatok rádiót évek óta.
    De ez tetszik. A tv-k rádiók felették magukat a netre nagy nehezen, most meg kilobbizzák hogy fizessünk. Ügyes, demokrácia rulez, a kormányok a népükért dolgoznak, ebből is látszik.
    Igaz, én meg azt gondolom, tegyék fizetőssé az elérésüket, így csak az fizet a "műsorukért" akit érdekel. Idő kérdése, mikor lesz korlátolt elérésű netcsomag, ahol majd azt csinálok a neten, amit akarnak....élvezzük amíg van, a fogyasztói társadalom úgyis elintézi majd.
  • pasi29uk
    #12
    Angliában működik. Ha nem fizetsz felkeresnek, ha nem nyitsz ajtót később visszajönnek nem menekülhetsz semmiképp! Akkor körbejárják az egész lakást és TV, XBOX, telefon, rádió stb talált tárgyanként 1.000 Font bírsággal sújt a Királynő.
    Fincsi mi?
  • NEXUS6
    #11
    Ne adj ötleteket vazze!
    A következő a papagáj adó lesz!
  • bakagaijin
    #10
    2013 nem jövőre lesz :) Addig pedig ez a szabályozás lesz érvényben.
  • bakagaijin
    #9
    Ezt úgy szokták csinálni, hogy ha nem fizetsz akkor véletlenszerűen felkeresnek és körülnéznek van-e otthon ilyen készüléked. Ebből volt is egy kisebb botrány egyébként, mert egyik helyen nem voltak otthon, a levélbedobónyíláson behallgatott az emberünk, hallotta a rádiót is feljegyezte, hogy van egy rádió. A végén aztán kiderült, hogy nem rádió, hanem papagály volt otthon...
  • Loco
    #8
    Ez elég kamuszagú hír, sehonnan nem tudja az adót beszedő hatóság, hogy nekem van-e okostelefonom/laptopom/netbookom/rádióm.

    Hatásvadász hír, valóságalap nélkül.
  • RecoPhile
    #7
    Ne aggódj, lassan az is lesz nálunk.

    Ha nincsen semmilyen más rádiód vagy tv-d otthon, autóban, stb. akkor igen.

    "A mostani, meglehetősen sok vitát kiváltó szabályozást 2013-tól felváltja az egységes háztartási rádiódíj, amelynél nem fogják figyelembe venni, hogy kinek milyen készülékei vannak, hanem mindenkinek egy díjat kell majd befizetnie."
  • butuska66
    #6
    Én csak azon csodálkozom , hogy ezt nem nálunk találták ki
  • bakagaijin
    #5
    Ha nincsen semmilyen más rádiód vagy tv-d otthon, autóban, stb. akkor igen. Ez alapvetően egy olyan adó amit arra fordítanak, hogy a köztv-t és rádiót üzemeltessék. Mindenki fizeti akinek vételre alkalmas készüléke van. Ezen felül van az, amit vendéglátóipari egységek, éttermek fizetnek pl. de már egy kicsit más tészta.

    Ha meg akarják szüntetni, akkor azon kell elgondolkozni, hogy szükség van-e állami tv-re, rádióra. Eddig emlékeim szerint egy ország sem merte felvállalni, hogy azt válaszolja: nincs.
  • NEXUS6
    #4
    Hááát nem tudom. Nálunk ez a díjfizetés szépen csendben elhalt. Ennek ellenére a közszolgálati, állami csatornák jól megvannak és nálunk szerintem minőségben a legmagasabb szintet képviselik, de legalább is toppon vannak MR2, DunaTV vs. NeoFM, Retekklubb.

    A szerzőijogbitorlóknak úgylátszik semmi nem elég. 10 éve nyafognak a net miatt, és még mindíg nem tudtak kinyúvadni, sőt évről évre növelik a kiadók a bevételeiket.
  • merai
    #3
    rádióműsorok vételére az a baj szinte minden képes
    talánának egy 486 os gépet ethernettel a padláson már jönne a csekk ?
  • peti193
    #2
    ezek nem teljesen normálisak
  • Zoli007
    #1