35
A HTML5 a következő, jelentősen átdolgozott változata a HTML-nek
  • sufnituning
    #35
    Szia

    A link az index.html-ben lévő "ZYKLUS-I-ANIMATION" nevű (name tag) elemre fog ugrani.
    Lásd: horgony
  • Nyugis
    #34
    Sziasztok!

    valaki tudna nekem segiteni egy sort elemezni?

    <BODY>
    <A HREF="index.html#ZYKLUS-I-ANIMATION"><h3>Click here...</h3></A>
    </BODY>

  • Wyck01
    #33
    Egy jó kis leírás: http://html5.ugyesen.com/
  • Dj Faustus #32
    Firefoxhoz és Operához is van kiegészítő.
  • CattiBrie
    #31
    Tök érdekes, hogy a ruby taget a firefox és az opera helytelenül jelenítik meg, a többi (ie, safari, chrome) rendesen a jelek fölé írják a kiejtést! :))

    Ez most a legújabb böngészőkkel tesztelve. De minden emlékezetem alapján az IE 9-esnél korábbi verziója IS tudta, a FF 4-es előtti verziója SEM tudta. :)
  • CattiBrie
    #30
    Ebben mi a HTML5?
  • 70Cougar
    #29
    Szevasztok srácok! Solid works 2008 sp3-al tettem vizuálissá 3D-ben a repülőgéptervemet. Persze crack-elt verziót használok, amihez nincs flowworks, azaz áramlástani analízis, így nem tudom a numerikus és egyéb szárnytervező software segítségével megtervezett gépet ebben a virtuális szélcsatornában megfúvatni a numerikus eredményeket leellenőrizendő.
    Minden ötletért előre is köszönet!

    üdv.: 70Cougar-repmérnök

  • Cat 02 #28
    Hülyeség már bocs :)
    Vannak teljesen jó oldalak flashben. Bár persze optimalizálni kell őket (nyomtam olyan flash játékkal ami evett 1.5 giga ramot, na akkor szidtam én is, de ez nem a flash hibája).

    jQuery meg teljesen más, sima Javascript.
  • sapkafej
    #27
    adom
    aki flash-ben csinált oldalt az amúgy is hülye/felesleges tudást fitogtató
  • kispeki
    #26
    Igen, analytics-en láttam, hogy nagyon sokan vannak akik még ie6-ot használnak (wtf?). A második legtöbb ember az ie7-et használja, azonban az opera is elterjedtebb, tehát igen igazad van, nem mindenki a chrome-ot fogja használni. Ez csupán egy megállapítás volt, és én biztos hogy ezt fogom használni, vagy az Operát. Opera új verziója már most támogatja a HTML 5-öt, illetve néhány elemét. Legalább 2 év kell mire minden átáll, és addigra szerintem ezt is fejlesztik a böngészőkben, így körülbelül egységes lesz az összes böngésző a kodekek szempontjából. Legalábbis én így látom a dolgot és reménykedni tudok benne :)
  • Dj Faustus #25
    "Kodek szempontjából talán a legjobb a Chrome lesz ha jól látom"
    Csak nem mindenki Google Chrome-ot telepít fel - lásd például az iskolai/vállalati rendszeradminisztrátorokat, akik Active Directory támogatás híján (jó tudom, lehet trükközni mint például FirefoxADM) ott maradnak az IE mellett.

    Megoldási lehetőség lehetne az <audio>/<video> tagekben alternatív forrás megadása - például ilyesmi lehetne:
    <audio src="zene.ogg" altsrc="zene.mp3">
    Böngésződ nem támogatja a hangállományok beillesztését.
    </audio>


    Vagy valamilyen szimpla szöveges médialeíró állomány, melyben meg lehetne adni alternatívákat. Tehát például ilyesmi lehetne a HTML5 forrás:
    <audio src="zene.xmd">
    Böngésződ nem támogatja a hangállományok beillesztését.
    </audio>


    Az .xmd állomány (nevezzük mondjuk XML Media Descriptor-nak, amit én találtam ki, ilyen a valóságban nincsen):
    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <media artist="Csík Zenekar" title="Most múlik pontosan">
    <file type="audio/ogg">http://example.com/song_1.ogg</file>
    <file type="audio/mpeg">http://example.com/song_1.mp3</file>
    </media>


    Ebből a böngésző ki tudná választani milyen médiafélét támogat, és azt az állományt (vagy adatfolyamot) játssza le. Ebben az állományban meg lehetne adni szöveges átiratot (zenéknél dalszöveg, videóknál felírat; vagy összefoglaló), a számok listáját (mint például az XSPF formátumban), fejezeteket (mint a DVD-Video-nál, vagy például a [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Cue_sheet_%28computing%29]"Cue sheet"[/url]-állományok), alternatív kameranézetet/HD-felbontású változatot, stb...
  • kispeki
    #24
    Kodek szempontjából talán a legjobb a Chrome lesz ha jól látom :) Bár karácsonyig nem valószínű hogy használni fogjuk tudni HTML5öt, és ha igen, legalább 2 év mire minden böngésző és oldal átáll erre :)
  • Dj Faustus #23
    " eddig miért nem tudtuk beleírni a video-t?"
    Tudtunk, csak beépülő modulokon keresztül. És ahány féle beépülő modul (WIndows Media Player, Quicktime, VLC Media Player, MPlayer, Flash,...) annyi féle beillesztési mód. Ráadásul külön módon kell IE alatt (<object> tag clsid attribútum...), és külön módon kell a többi böngésző (Firefox, Chrome, Opera, Safari) alatt (<object> tag type attribútum, vagy ott a HTML4/XHTML-ben non-valid <embed> tag...).

    Sőt ott van még a Eolas Microsoft szembeni pere, melynek folyományaként az Internet Explorerben az ActiveX-es beépülő modulokra rá kell kattintani ("aktiválni" kell), hogy tudd használni (persze erre van Javascriptes trükk).

    Tehát meg van kavarva az egész rendesen. E helyett lesz egy <video> meg <audio> tag, ami még szemantikusabb is. Egy, az oldalt feltérképező (kereső)robot például egyszerűbben meg fogja tudni határozni hogy videó van az oldalon.
    Nem kell külön megadni, hogy "illessz már be egy ilyen meg olyan clsid-ű médialejátszót, mert le akarok játszani egy videót".

    A hátulütője ennek a cuccnak viszont az lesz, hogy a böngészők milyen kódekeket fognak támogatni. Megint lehet trükközni.
  • msstz
    #22
    én mondjuk nem értek a html5höz, csak alapszinten tudok htmlt írni, ezért nem is értem, hogy ez eddig miért nem volt lehetséges?

    mmint, kódokat írunk bele egy üres fájlba és kész, eddig miért nem tudtuk beleírni a video-t? van valami szoftverrésze vagy? (valami baromi alapszintű infóm nincs meg, semmiből meg nem lehet várat építeni.)
  • msstz
    #21
    WTF is HTML5 and why we should all care.

    Egy jó kis infógrafika.
  • ldavid
    #20
    ebben van valami, de ez kb. csak akkor következne be, ha pl. youtube átállna only html5-re
  • sanyicks
    #19
    nem fog, de jelentősen visszaszorulhat, ugyanis a userek nagy része csak a video miatt rak fel pléjert, sőt megváltás lesz hogy egy csomó reklám sem tud elindulni nélküle :)
  • kispeki
    #18
    Igen, én például jQuery-t használok, egyszerű, gyors és élvezetes is... De HTML 5-ben ha jól értem le lesz egyszerűsítve, és ott nem kell még js se például egy videó beszúrásához, amit nem embed kóddal raksz be az oldaladba.

    A Silverlightról röviden...
  • pxxl
    #17
    alap dolgokat msot is meg lehet csinálni flash nélkül js-el pl. nem kell mindenre flash-t csinálni (hüyleség is lenne).
    nem értem ezt a flash, silverlight dolgot
  • kispeki
    #16
    Ez így igasz, de sokkal kevesebbet kell foglalkoznunk majd a flashel, hiszen alap dolgokat meg fogunk tudni csinálni a HTML 5-ben is, azaz, nem kell minden ki szarságért csinálni egy animációt, és mivel nem lesz tele az oldal 40 féle animációval, gyorsabb is lesz ennél fogva. Ez a HTML 5 lényege.
  • MerlinW
    #15
    Többek között Google most integrálta a böngészőjébe a Flasht. Flash marad, HTML 5 jön. Tök más a két dolog. HTML5-el sok mindent meg lehet csinálni, de Flash szintű animációkat nem/illetve 10x annyi munkával, JS-el, stb.
  • Terensz
    #14
    Én úgy értem: természetesen a flash és a silverlight benne lesz a HTML5-ben.
  • kispeki
    #13
    Nem olyan értelemben szűnik meg a flash, hogy egyszerűen nincs tovább, egy böngésző sem fogja támogatni, hanem inkább olyanban, hogy sokak flash helyett a HTML 5öt választják majd, mert egyszerűbb, gyorsabb és jobb lesz vélhetőleg...
  • Terensz
    #12
    Az, hogy megszűnik a silverlight és a flash, az egy alaptalan badarság amúgy

    Mi lenne helyette? Egy böngészőnként külön megírt, elvileg egységes, gyakorlatilag böngésző-specifikus programnyelv? Minek, a jól bevált pluginok helyett?
  • Narxis
    #11
    hajrá
  • 5c0rp330n
    #10
    almodj kiralylany
  • 5c0rp330n
    #9
    "Egyik fő tervezési célja, hogy a webes alkalmazásokhoz ne legyen szükség pluginek (pl. Adobe Flash, Microsoft Silverlight, Sun JavaFX) telepítésére."
    "Későbbiekben valószínűleg a HTML 5-öt használjuk majd Flash helyett, akár meg is ölheti a flash-t, mint a hírekben olvashatjátok."

    ilyen faszsagokat nemtom hol olvastal, de egy blikk-ben vagy bors-ban is hitelesebb/hihetobb sztorikat lehet olvasni.
  • edios
    #8
    hajrá html5, remélem megszűnik flash
  • kispeki
    #7
    Hát, mindenesetre meglátjuk :)
  • Terensz
    #6
    Elférne külön topicban is, de mivel fav-ban úgyis a #3-ban linkelt van az sg-s html guruknak, helpet úgyis csak ott fog mindenki kérni. Itt meg emiatt lesz kb 15 hsz. Nem help hsz-ek meg nem nagyon lesznek, mert minek
  • kispeki
    #5
    Megnéztem ezt is, de ez kifejezettem a HTML 5 témája lenne... de ha mindenáron bele akarunk kötni, akkor igen, elférne ott...
  • Terensz
    #4


    Akinek help kell, úgyis ott köt ki.
  • karajjj
    #3
    itt nem fér el?
  • kispeki
    #2
    Upsz! Kérném a moderátorokat áthelyezni az informatika részhez :) Elnéztem :$ Sajnálom
  • kispeki
    #1
    A HTML5 a következő, jelentősen átdolgozott változata a HTML-nek (Hypertext Markup Language), a web fő jelölőnyelvének. Egyik fő tervezési célja, hogy a webes alkalmazásokhoz ne legyen szükség pluginek (pl. Adobe Flash, Microsoft Silverlight, Sun JavaFX) telepítésére.

    A specifikáció a HTML4 és az XHTML1 új verzióját jelenti, a hozzájuk tartozó DOM2 HTML API-val együtt. A HTML5 specifikációban leírt formátumba történő migráció HTML4-ről, vagy XHTML1-ről a legtöbb esetben egyszerű, mivel a visszamenőleges kompatibilitás biztosított.

    A specifikáció a közeljövőben támogatni fogja a Web Forms 2.0 specifikációt is.



    Későbbiekben valószínűleg a HTML 5-öt használjuk majd Flash helyett, akár meg is ölheti a flash-t, mint a hírekben olvashatjátok. Azért nyitottam a témát, hogy jobban megismerjük a HTML 5-öt, illetve hogy segítsünk egymásnak ennek megtanulásában, illetve hibáink javításában.