42
Trófeák kezelése a-z(s) ig
  • Micsu
    #42
    csak nem erről szól a topic ha nem vetted volna észre, nyiss egyet a vadászatról és ott vitasd meg az észrevételeidet
  • Knabb
    #41
    Sztem kecijó :D jónézki a vitrinben :D
  • solo
    #40
    Bazdmeg..Ez naggyon durva XXXXD
  • SrAta
    #39
    XDDDDD
  • Frayer
    #38
    Most akkor foglalkozzunk a taxiderbivel is.
    Erről még nem esett szó.
    Mikor szokott kezdődni? És melyik csatornán?
    Utasok is vannak hátul? Nagyon faszán hangzik...
  • Mariskaaa
    #37
    Soxor a Bátorságot és a Hülyeséget egy egy nagyon vékony hajszál választja el egymástól. és rengetegszer összekeverik e 2 dolgot.

    Lásd Ami Láthatatlannak tűnik... ő is ugyanezen a véleményen van ... a kijelentés helye ideje icuri iróniát selytet ...
  • SrAta
    #36
    bátor, kiegyensúlyozott?
    Szerinted, ha 300mről lősz egy őzre lesből, ami védtelen és mivel nem lát futni se tud előled, és egy akkora nagyítású távcsővel nézed, hogy azzal mellélőni szinte lehetetlen akkor ez KIEGYENSÚLYOZOTT?
    És mi ebbe a bátor, ha úgy kéne lelőnöd az őzet, hogy közbe éhes bengáli tigrisek futnának mögötted, vagy rád is vadásznának közbe na az kiegyensúlyozott lenne és főleg bátor.
    A Vadászat nem igazságos, nem bátor, de muszáj, mert a túlszaporulatot meg kell akadályozni, természetes, hogy aminek el kell pusztulnia azt el kell pusztítani, mivel nincs annyi és olyan ragadozó, ami megenné ezért az embernek kell.
    De hogy a vadász BÁTOR, és a küzdelem KIEGYENSÚLYOZOTT az nem igaz. Annyi esélye van az őznek, mint, ha egy Forma 1es autó versenyezne egy Trabanttal..... Ja nem ott a Trabi sofőr az Bátor:)))
  • Knabb
    #35
    Ajánlom ezt a videót:
    Nem túl durva, de aki nem bírja ne nézze!
  • akyyy
    #34
    johgy történik egy kitömés? abba az állatba tényleg nicns saemmi csak gipsz? embert ki lehet tömni?
  • akyyy
    #33
    magyarország jelen pillanat szerint kaka és röhej, az a papiros se ér semmit úgy mint a többi :SD:SA:SA:DAS_ASD_
  • Mariskaaa
    #32
    Ajánlom figyelmedbe : http://www.bodiestheexhibition.com/

    Igazán impozáns gyűjtemény

    Valamint egy Gunther von Hagens nevű figura munkásságát

    http://www.bodyworlds.com/en/gunther_von_hagens/life_in_science.html

    igazán dekoratív.
  • Frayer
    #31
    Attól hányingerem van. Nem bírom a látványt.
  • n3whous3
    #30
    Lenint még megnézheted egy ideig
  • Frayer
    #29
    Szerintetek van olyan, hogy beépíthető kitömésgátló??
    Tehát azoknál a hódoknál, és kis állatkákhoz akiknél nem széria tartozék a kitömésgátló.
    Nemtom mé kell kitömni a kis állatokat. Nekik is van méltóságuk.
    Inkább az embereket kellene kitömni, és mutogatni. Az érdekesebb lenne.
    Hitlert, szaddámot, einsteint, meg sztálint megnézném azé egy múzeumba.

  • [NST]Cifu
    #28
    Szerintem a főzés, letisztítás, zsírtalanítás és a Hidrogénperoxidos kezelés után, már ha elég alaposan van csinálva, igencsak sterilnek tekinthető a preparátum, szóval emiatt ne aggódj. :)
  • Mariskaaa
    #27
    Nem kell hogy megszakadjon... nem is várják el. Nekik jóérzés az amit csinálnak. Mindemellett függetlenül legyen szólva. Az orvvadászatnak vannak formái ( ha nem mind az) ami persze lehet elítélendő.. láttál már tengerparthosszon vérben fetrengő bálnákat stb talán az ilyen kaliberű dolgokra mondhatjuk azt hogy "undorító" (erkölcsileg).. és valóban.. laikus szemében egy nyugodtan eszegető Vad "alaptomos" elpusztítását látva érezve bizonyos lelkületű emberek kétség kívül érezhetik sunyi aljas dolognak.. valóban a szituáció előadása. személyles megélése konferálása sokat változtathatna a dolgon. Mint egy Titanic történetét is elehet adni egy gyönyörű 11 oscart megélt lovestorynak is de akár egy nyers horronak is .. tálalás kérdése.
    Ha globálisan nézzük a dolgot magát a hivatásos vadászatot korektizálhatjuk a Machiavelli elv alapján is.. de a személyes és globális nézet persze más irányultságú de ebbe ne menjünk bele.



  • [NST]Cifu
    #26
    Akkor most szólok, hogy a következő flém hozzászólásért kap az illető egy hét pihit.
  • Mariskaaa
    #25
    Mivel szert tettem pár állati tetemre... illetve tetem részekre(Nagyrészt/Főleg már "lecsupaszult" csontos formában és Szeretném kikészíteni, preparálni a csontokat mivel szerény véleményem szerint a csontok/koponyák formailag gyönyörűek a természet egyik kecses, misztikus és művészien komor alkotásai.

    Viszont az eredetük/biográfiájuk/kórlapjuk adatai/ bizonytalanok ezért szeretném a fertőzésveszélyt a legminimálisabbra csökkenteni és szakszerűen sterilé és tökéletesen felhasználhatóvá tenni az anyagot. Nem "vadásztam" le semmilyen élőlényt és nem is fogok viszont szeretnék jelenleg mint hobbi ezzel(preparálás) foglalkozni és egyéb állatok már szükségtelenné vállt részeit is hasznosítani(csont) ...

    Az HIV vírusra azért kérdeztem rá mert az emberszabásúakra viszont veszélyes(majmok) és hallottam olyanról is hogy egyéb állatok is megkaphatják (MA már sohasem lehet tudni... ) és teljesen körültekintő,szakszerű,felkészült,pontos, és mindenekelőtt biztonságos munkát akarok végezni és tökéletes és szintén abszolút biztonságos végterméket alkotni. (épp ezért a kérdésem mint olyan az élőlényekben fellelhető összes emberre veszélyes kórokozót érinti.. függetlenül éghajlattól és mindentől)
  • n3whous3
    #24
    valahogy nem fogtam fel abban a pillanatban, kihagytam a 3. mondatot :D
  • Tinman #23


    Hint: www.google.hu--> irónia
  • greg benz
    #22
    Leszarom,hogy mit végeznek,tőlem etethetik,utána viszont lelövik őket (vagy másik példányokat),úgyhogy nehogy már megszakadjon a szívem az aranyos kedves vadászbácsik hatalmas jószívűségétől..
  • tigeroo
    #21
    az a baj, hogy szép és jó így ítélkezni ,de pl. a téli vadetetést nem te végzed hanem a gonosz és kegyetlen vadászok...

    inkább olvass utána a vadászat/vadgazdálkodás jelentőségének, valamint a vadászok jogainak/kötelezettségeinek...
  • Pistike 007
    #20
    nincsen ezsgé flém nélkül. jajdejó.
  • greg benz
    #19
    Ha ez a "természet védelme" akkor be kéne vezetni a vadászvédelmet is
  • [NST]Cifu
    #18
    Sportvadászként (magyarázat: hivatásos vadász és sportvadász létezik, az elsőnek ez a foglalkozása, a másiknak a hobbija) előferdül, plusz nekünk hacsak érintőlegesen is, de a vadászvizsgánál szóba került. Én magam közvetlenül nem végeztem még preparálást, annyira nem is vonz a dolog, de részem volt benne régebben.
  • gothmog
    #17
    Baz. te ehhez is értesz? ;)
    A sterilizáláshoz: a mikrohullám nem játszik? Az elég hatékonyan sterilizál. Jó, mondjuk egy agancsos szarvasfej nyilván nem fér be a mikróba. Vagy más oka is van, hogy nem használják ilyenre?
    @Mariskaaa: jesszus, miért érdekel az téged, hogy az AIDS vírusa elpusztul-e főzésnél? Ez egy emberi kórókozó...
  • [NST]Cifu
    #16
    Mindig imádom azokat, akik úgy tudnak tele szájjal fikázni, hogy közben a témával kapcsolatos alapvető információknak sincsenek a birtokában. :)

    Az olyan dolgoknak, mint a vadgazdálkodás, a vadkár fogalma is feltehetően ismeretlen számukra, illetve a vadásztársaságok kötelezettségei. Esetleg kezdetnek elgondolkozhatna azon, hogy az ember mennyire beavatkozott a vadvilágba már ott, mikor hatalmas szántóterületeket hozott létre, és a vad (minő meglepő) rájött, hogy a fenéért turkálja az erdő mélyén a földet, ha amerre ellát, sok-sok hektáros területen ott a jól rejtő és bőséges táplálékot nyújtó kukorica, napraforgó, és egyéb, az ember által termesztett növény. Ez pedig mennyire befolyásolja az ökoszisztémát (pedig általános iskolás tananyag emlékeim szerint biológiából, hogy bőséges táplálék -> nagyobb szaporulat), vagy a nagyragadozók (amik szintén az ökoszisztéma részei) irtása az állattenyészet védelmében. Az közlekedési utak által lezárt területek hatásairól már nem is beszélve (tudok olyan területről, ahol az egyik évben több őzet ütöttek el közúton, mint amennyit lelőttek a terület vadgazdái...). Nem a vadászat avatkozott bele a legmélyebben az ökoszisztémába, sőt, a vadásznak épp az az elemi érdeke, hogy a területén a vadállomány stabil és egészséges legyen.

    A többit már hagyom is, annak a tipikus esete, amikor egy képről elkezd valaki fikázni egy autót, a másik fele, hogy offtopic...

    Mariskaaa: ) azt ha 1 napig (szabad levegőn) 100 fokon úgymond forralom az 100% biztonsággal elpusztítja e a csont által feltételezhetően jelen lévő (vagy nem) mikrobiológia kártevőket?

    100 fokon egy nap alatt szétfőzöd a csontot is, tehát ez nem a legjobb megoldás. Egy jó fél, max. egy órán át főzni bőven elég szerintem. Viszont 100%-osan így nem fogod eltávolítani a kórokozókat, igaz jó részüket azért kezeli.

    a Zsírtalanítási folyamatnál milyen időintervallum az optimális valamint forró víz kb milyen hőmérsékletet jelenthet?

    60-70 fokos víz nagyságrendileg, max. fél óra, de itt nem főzöd, hanem gyakorlatilag letakarítod, lemosod.

    Egy lakkozási folyamat a fehérséget vajon milyen mértékben torzíthatja gondolom függ a lakktól és gyanúm szerint lezárja a csontestet. tehát a mikrobiológiai testek is elzáródnak(megkövülnek)úgymond.. ha egyáltalán vannak még bár remélem kizárt hogy igen .

    Csonttrófeát nem igazán szokás lakkozni.

    ok között ami az "ízléstelen" fogalmába tartozhat feltételes módban amikor egy Rókát kitömnek és groteszk módon vadászruhát adnak rá és puskát a kezébe( ami talán bizonyos körökben kimerítheti a művészet fogalmát is)

    Szerintem inkább önirónia, bár én hasonlót nyúl trófeával láttam - "nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát". :)
  • Mariskaaa
    #15
    a Trófeakészítéssel illetve Vadászattal kapcsolatos Erkölcsi kérdésnek mély süppedős táptalaján bolyongva megállapítható hogy egy tény egy elmélet egy igazság akkor válik azzá hogyha létezik tehát ennélfogva létének jogosultsága van.

    a Vadászok szempontjából és rájuk nézve hosszú vita alakulhatna joggal.

    Biztos vagyok benne hogy megfelelő szakemberek pontosan tudják azt hogy a Vadászat bármilyen céllal is megy végbe de a természet szabályait követi valamint egy olyan egyensúlyt tart fent ami kölcsönösen hasznos. Valóban egy nyugodtan ténykedő állatka hirtelen ólomszintű elhalálozása nem a legkorrektebb eljárás tisztesség szempontjából talán.... felvetődik a kérdés, De mint olyan a preparáció létező tény és maga a dolog nem kívánja az előzmények erkölcsi hovatartozását tárgyalni csupán létezik , önmagát ítéli.

    Személyes véleményem szerint ha kategóriákat akarunk felállítani egy preparált állat( megfogalmazható úgy is hogy az állatok szépségének megőrzése az örökkévalóságnak és ez esetben abszolút pozitív csengésű a dolog és talán nem is feltétlen vadászati forrásból) ok között ami az "ízléstelen" fogalmába tartozhat feltételes módban amikor egy Rókát kitömnek és groteszk módon vadászruhát adnak rá és puskát a kezébe( ami talán bizonyos körökben kimerítheti a művészet fogalmát is)
    de jelen pillanatban lényegtelen!

    Valamint megjegyezném hozzászólásoddal kapcsolatban hogy semmi kifogásom ellene hogyha halálom után csontjaimat, vázszerkezetemet egy általam meghatározott helyen és módon dísznek felhasználnák( persze rothadás után) Pont.
  • n3whous3
    #14
    egy görög szóból ered, ennyi
  • Mariskaaa
    #13
    Köszönöm a válaszodat...

    mínusz, erősen mínusz celsiuson ha jól tudom a kórokozó mikro-makrotestek is konzerválódnak de +36° az ami a legkedvezőbb tenyész-hőmérséklet(az emberi test ezért szokott lázzal reagálni betegség esetén)

    1.-4. egy koponyánál függően hogy lecsupaszított csont vagy még hústest
    (tekintve hogy van egy jelen pillanatban bizonytalan eredetű koponya a birtokomban) azt ha 1 napig (szabad levegőn) 100 fokon úgymond forralom az 100% biztonsággal elpusztítja e a csont által feltételezhetően jelen lévő (vagy nem) mikrobiológia kártevőket?( a Lentebb említettek)

    tekintve hogy a csont puhul , ennek a puhulásnak csökkentésére milyen esetleges szerek/eszközök lehetnek potenciálisan alkalmasak.?

    a Zsírtalanítási folyamatnál milyen időintervallum az optimális valamint forró víz kb milyen hőmérsékletet jelenthet?

    a H2O2-s kezelésnél a 2 százaléksűrűségű oldat gondolom azért fontos különbség mert az áztatásnál a nagy sűrűség rombolhatja a a csontot.

    egy H2O2-s kezelés után mondjuk áztatás, gondolom vízzel le kell mosni utána esetleg lakkozni... Egy lakkozási folyamat a fehérséget vajon milyen mértékben torzíthatja gondolom függ a lakktól és gyanúm szerint lezárja a csontestet. tehát a mikrobiológiai testek is elzáródnak(megkövülnek)úgymond.. ha egyáltalán vannak még bár remélem kizárt hogy igen .

  • passatgt
    #12
    engem az érdekelne, miért ez a neve
  • tigeroo
    #11
    a vadászok nem hősök hanem természetszerető emberek. egy magyarországi vadászvizsgához is szigorú viszgát kell tenni, és feladatuk a természet védelme.
  • n3whous3
    #10
    Hát kurvára hősök... Nem mondom, hogy nem kell a vadak létszámának a szintentartása és mérséklése, de aki trófeázik ilyenekkel, az pont nem hős. Meg úgy egyáltalán nem hős. Ennyi erővel az a bizonyos távcsöves puskás sorozatgyilkos is hős, mert kurvamessziről fejbe talált egy halom embert. Grat
  • Tinman #9
    Fél és 1 milliós távcsöves puskákkal lőnek a vadra, sokXsok méterről.
    Bátor és kiegyensúlyozott küzdelem! A vadászok igazi hősök!
  • n3whous3
    #8
  • Knabb
    #7
    Dehogy nincsenek... a vadászat a természetvédelem egyik része... az orvvadászat az már kevésbé.
  • Super Saiyan
    #6
    Tudtam, hogy valaki benyögi ezt. Nem ez a megfelelő hely az álláspontod megnyilvánítására. Menj vmi zöld topicba, ott vannak állatkedvelő/természetvédő emberkék. De itt nincsennek. És neked viszont kívánom. :)
  • SHADOWEYES7
    #5
    Hogy mi a vadászat?
    Széchenyi Zsigmond szerint:
    'vadűzés és erdőzúgás; de több erdőzúgás'.
    A természetszerető ember elmerülése magában a természetben, egy kis vadász-lázzal és élményel fűszerezve.
    Az esetleges lövés pedig egy gondos vadgazdálkodási tevékenység végén a gyümölcs learatása.
    A lényeg a természet ismerete és tisztelete, valamint az önmérséklet!
  • Fehercsoki
    #4
    Hát az összes szemétláda aki CSUPÁN HOBBIBÓL képes állatokat gyilkolni aztán még mutogatni is remélem egyszer ugyan ilyen sorsra jut!
  • [NST]Cifu
    #3
    Jelen pillanatban arról érdeklődnék hogy egy elrothasztott állati fej. (koponya)- ában meddig tartósak meddig maradnak meg az esetleges vírusok/ baktériumok( pl veszettség, AIDS, pestis,malária kergemarhakór, madárinfluenza stb)

    Függően a körülményektől (tárolás, nedvesség, stb.) akár évtizedekig, sőt talán évszázadokig is, ha jól tudom. Az Apollo-12 holdutazásnál a korábban odaküldött Surveyor-3 holdszonda pár darabját visszahozták a Holdról, és a Földi ellenőrzésekkor kiderült, hogy az optikai részben élő baktériumokat találtak, amelyek túlélték a 3 éven át tartó kozmikus sugárzást, a légüres teret, a drasztikusan ingadozó (akár -200 fokos) hőmérsékletet. Emiatt is veszik szigorúan a műholdak és szondák sterilizálását, hiszen egy ilyen eszköz akár el is viheti az "utasait" (baktériumok, vírusok) egy másik égitestre...

    illetve ezek kifőzzéssel 100 % ban eltávolíthatóak e illetve a kifőzésnek/sterilizálásnak mi a helyes eljárása/ módja?,

    A vadtrófeákat hidrogénperoxidos kezeléssel készítik ha jól tudom, legalábbis errefelé. Annyira nem bonyolult, de a hidrogénperoxid tulajdonságai miatt én azért némi óvatosságot javasolnék (ne lakásban)...

    Az eljárás amúgy friss trófeánál:

    1.: A bőr és egyebek lefőzése, a különféle "felesleg" eltávolítása, agyvelő, orrhártya, stb. kipiszkálása, ez talán a legpiszkosabb része.
    2.: Elsődleges megtisztítás, lehetőleg forróvizes magasnyomású mosóval.
    3.: Zsírtalanítás, ultrás, flóraszeptes, stb. forró vízben.
    4.: Hidrogénperoxidos oldatban áztatni pár napig és/vagy ecsetelni, napjában kétszer átkenni (ki hogy szokta). A hidrogénperoxidos áztatás alacsony (3-5%-os) oldat, az ecsetelés 30-34%-os hidrogénperoxiddal. Ettől lesz szép fehér a csont.